Judon maailman mestaruuskilpailut otellaan 7.-14.5.2023 Qatarin Dohassa. Mukana on joukkueita 99 maasta liki 700 urheilijan verran.

Puumalaiselle ensimmäisen kierroksen tappio

Helsingin Meido-Kania edustava Martti Puumalainen kohtasi ensimmäisessä ottelussaan Azerbaidzanin Ushangi Kokaurin. Asetelemat otteluun olivat hyvät, sillä ottelijoiden edellisestä kahdesta kohtaamisesta viimeisin oli päättynyt Martin voittoon. Tästä huolimatta Kokauri, vuoden 2018 MM-hopeamitalisti, tiedettiin erittäin vaaralliseksi, varsinkin ottelun alkuminuuteilla.

Ottelu alkoi heti alusta alkaen Azerbaidzanilaisen komennossa ja Martti poimikin nopeasti yhden varoituksen mattoonvedosta. Valitettavasti ottelu jatkui hyvin pitkälti samaa rataa ja vaikka Puumalainen onnistui saamaan oman otteensa, oli Kokauri tänään vain liian vahva otteiden irrotuksissa. Lopulta ottelu päättyi Martin saamaan kolmanteen varoitukseen ja näin myös suomalaisen kilpailut olivat ohi ensimmäisessä ottelussa.

Otteluiden jälkeen Martti oli lyhytsanainen ja luonnollisesti pettynyt: “Esitys oli surkea. Nyt pitää miettiä valmentajien kanssa että missä mentiin pieleen.Olo oli kyllä alkuun ihan hyvä, mutta ottelussa Kokauri tuntui minua paljon vahvemmalta.”

Azerbaidzanilainen koki seuraavassa ottelussa tappion tulevalle MM-kakkoselle, mutta esitti vahvoja otteita alistelemalla finaaliin edennyttä Inal Tasoevia polvilleen, joten Kokaurin kunto oli selvästi ajoitettu kilpailuihin hyvin.

”Odotukset tähän päivään olivat korkeammalla ja olen erittäin pettynyt siihen fightingspiritiin, mitä Martti näytti.” kommentoi Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic Dohasta.

Valtteri Olinille tappio MM-kilpailuiden ensimmäisessä ottelussa

Keravan Bodonoksen Valtteri Olin aloitti tiistaina (9.5.2023) urakkansa alle 73-kiloisten sarjassa Algerian Messaoud Redouane Drisiä vastaan. Kaaviota katsoessa ensimäinen vastuja oli hienoinen yllätys, sillä algerialainen oli ensimmäisellä kierroksella kukistanut vuoden 2018 euroopanmestarin, Armenian Ferdinand Karapetianin.

Kovassa kunnossa ollut algerialainen olikin tänään Valtterille liian kova pala. Suomalainen aloitti ottelun hyvin ja saikin sisään pari ensimmäistä yritystä vahvoilla käsiheitoillaan. Noin minuutin jälkeen molemmat ottelijat jumittuivat hiha-hiha tilanteeseen, josta Algerian ottelija pääsi puikkaamaan erikoisella taaksepäin suuntautuvalla palomiehenpyörällä Olinin kainalon alle. Tekniikka yllätti Valtterin täysin ja näin tuloksena ippon ja valitettavan aikainen loppu suomalaisen kisoille.

Valtteri itse kommentoi otteitaan lyhyesti otteluiden jälkeen: “Valitettavasti matsit päättyivät tänään nopeasti ensimmäisellä kierroksella. Vaikka valmistautuminen meni hyvin, ei sitä päässyt näyttämään tatamilla.”

Heikolle ottelijalle ei Valtteri tänään kuitenkaan hävinnyt, sillä seuraavassa ottelussa Dris pudotti kilpailusta hallitsevan maailmanmestarin ja yhden sarjan ennakkosuosikeista, Mongolian Tsend-Ochir Tsogbaatarin, ennen kuin joutui taipumaan poolifinaalissa Italian Manuel Lombardolle.

”Totta kai olen pettynyt päivän tulokseen, sillä Valtterin osalta valmistautuminen meni todella hyvin ja hänen turnaus päättyi virheeseen. MM-kisoissa tällaiseen ei ole varaa ja virhe ratkaisi tänään Valtterin päivä. Nyt hänellä on lyhyt huili jakso ennen kuin taas jatkamme World Tourilla Itävallan Grand Prix -turnauksessa.” toteaa Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic Dohasta.

Suomen joukkue

Valtteri Olin -73 kg, Voimailuseura Bodonos Kerava
ottelut ti 9.5.

Olin kohtaa (maailman lista 43.) toisella kierroksella voittajan ottelusta Ferdinand Karapetian Armenia (ML 90.) vs. Messaoud Redouane Dris Algeria (ML 32.).

Martti Puumalainen +100 kg, Meido-Kan Helsinki
ottelut la 13.5.

Puumalainen (ML 14.) kohtaa toisella kierroksella voittajan ottelusta Kody Andrews Uusi-Seelanti (ML 98.) vs. Ushangi Kokauri Azerbaidjan (ML 12.).

Joukkuetta valmentaa Rok Draksic ja suomalaistuomareita edustaa Veli-Matti Karinkanta.

 

Live-lähetys

Kansainvälinen Judoliitto on avannut uuden sivuston World Judo Tourin seuraamiseen.

Ottelut ovat seurattavissa https://judotv.com/competitions/wc_sen2023