SM-kiitokset ja palautepyyntö

Judoliitto kiittää vuoden 2023 SM-kilpailujen toteuttajaa eli Orimattilan Judoseuraa sekä yhteistyökumppani Ideapark Lempäälää onnistuneesta tapahtumaviikonlopusta. Ideapark Lempäälä ja Judoliitto keräävät tapahtumasta palautetta tulevia kilpailuja ja kilpailujärjestäjiä varten, joten käy vastaamassa kyselyyn tästä linkistä. Vastaamalla 15.3. mennessä osallistut 100 euron arvoisen Ideapark-lahjakortin arvontaan.

Järjestäjien kiitokset

”Yhteistyö eri toimijoiden kanssa onnistui kiitettävästi ja saimme toteutettua kolmivuotisen sopimuskauden ensimmäiset SM-kilpailut 4.-5.3.2023 Ideaparkin Bläk Boksissa. Avainasemassa järjestävän seuran lisäksi olivat monet vapaaehtoiset, kuten tuomarit, kuvaajat, selostajat ja kuuluttajat. Näissä kilpailuissa päähuomiossa olivat urheilijat. Kiitos heille osallistumisesta, samoin kuin seuravalmentajille kautta maan”, toteaa Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi.

Ideapark Lempäälän toimitusjohtaja Visa Vainiola korosti omassa avajaispuheenvuorossaan Ideaparkin kantavan yhteiskunnallista vastuuta osallistumalla kauppakeskusjohtajan sanoin ”maailman parhaimman urheilulajin ja sen parissa toimivien judoseurojen tukemiseen”. Ideapark vastasi tilojen ja toimitsijaruokailujen lisäksi myös audiovisuaalisen ääni- ja valomaailman tuottamisesta yhteistyössä Striimus Oy:n kanssa. VIP Klubilla kauppakeskusjohtaja kertoi lisäpalveluista, joita on parhaillaan rakentumassa maan alle ja päälle. Vuonna 2025 on todennäköistä, että valmiita ovat kylpylä, uimahalli, hiihtopuisto sekä yli 200 huoneen hotelli, mikä antaa lisäarvoa myös Bläk Boksin tapahtumille.

Orimattilan Judoseuran puheenjohtaja ja tapahtuman kilpailupäällikkö Tero Rönkkö toteaakin, että Bläk Boks on kuin tarkoitettu SM-tapahtumien järjestämispaikaksi. Hän osoitti puheessaan kiitokset Vainiolalle judon tukemisesta ja toivotti menestystä seuraavalle, vuoden 2024 kisajärjestäjälle. Rönkkö kannustaakin judoseuroja hakemaan SM-kilpailujen järjestämisoikeutta ensi vuodelle: ”Tapahtuma oli huikea spektaakkeli ja paikka aivan loistava judotapahtumien järjestämiseen”, hän toteaa saatesanoina seuroille.

Katso live streams -taltioinnit täältä: https://www.youtube.com/@judosuomi/streams

Seuraavan SM-kilpailujärjestäjän hakuaika alkaa pian

Judoliiton puheenjohtaja Niemi vinkkaa, että hallitus käsittelee jo seuraavassa kokouksessaan 22.3. ensi vuoden SM-kilpailuja ja juuri päättyneen tapahtuman palautetta. Ensi vuoden SM-kilpailujen ajankohdat, hakukriteerit ja hakemus seuroille julkaistaan mahdollisimman pian kokouksen jälkeen.

SM-kilpailujen projektipäällikkönä toiminut Taina Saha on vastannut tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta yhdessä eri toimijoiden kanssa. Hän oli järjestämässä tapahtumaa vuonna 2022 yhdessä Tampereen Judon kanssa ja nyt uudelleen Orimattilan Judoseuran kanssa. Saha on laatimassa SM-konseptia varten tapahtumakäsikirjaa, jonka seuraava järjestäjä ja judoseurat saavat vapaasti käyttöönsä sekä sovellettavaksi myös muissa arvotapahtumissa. Judoliitto tiedottaa kanavillaan haun alkamisesta.

”Tapahtumakäsikirjasta tulee konkreettinen apuväline, joka ohjaa käytännönläheisesti eri toimijoiden työskentelyä ja jonka avulla kumppanuussopimuksen lisäksi rajataan eri toimijoiden roolit ja vastuut sekä aikataulu. Tämän vuoden tapahtuman osalta on enää pientä täsmentämistä tulevaa järjestäjää varten. Tapahtumakäsikirja antaa kaikille tapahtuman osapuolille turvaa ja varmuutta tekemiseen, kun roolit ovat selkeät. Näin jokainen saa paneutua omaan parhaaseen osaamiseensa. Seurat vastaavat käytännössä tatamilla ja sen vieressä tapahtuvasta toiminnasta ja muut toimijat tukevat omista rooleistaan tätä työtä,” täsmentää Taina Saha.

Päättyneissä SM-kilpailuissa edellä mainittujen järjestäjien lisäksi oli lukuisa joukko erilaisia ammattilaisia ja ammattimaisia talkootyöntekijöitä, joiden perehdytys ja toiminnan koordinointi oli itsekin vapaaehtoisena mukana olleen Taina Sahan vastuulla. Saha korostaakin, että nyt saatava SM-palaute on todella tärkeää, jotta kehittämiskohteet ja erilaisten osallistujien tarpeet tunnistetaan ja voidaan kehittää tapahtumaa edelleen ja dataa hyödyntää kommunikoinnissa kumppaneiden kanssa. Linkki palautelomakkeeseen: tästä linkistä.


Tapahtuman uutuutena oli VIP Klubi

Ideapark Lempäälä tarjosi upeat puitteet ja tuki tapahtuman viestintää ja markkinointia sekä järjesti yhdessä Judoliiton kanssa VIP Klubille kutsuvierastilaisuuden, jonka kautta moni yrityselämän vieraista pääsi seuraamaan ensimmäistä judotapahtumaansa. VIP-Klubille oli kenellä tahansa mahdollisuus ostaa sisäänpääsy- ja katsomolippu tarjoiluineen. Tulevaisuudessa tilaisuutta halutaankin Niemen ja Vainiolan mukaan kehittää edelleen seuratoimijoiden huomioimiseen.

Judoliiton valmennus sai vieraakseen myös uudet Olympiakomitean lajivastaavat: Juha Stenin ja Tommi Pärmäkosken. Valmennuspäällikkö Jaana Jokinen, päävalmentaja Rok Draksic ja nuorten olympiavalmentaja Eetu Laamanen perehdyttivät huippu-urheiluyksikön asiantuntijoita judon saloihin ja Suomen Judoliiton valmennusjärjestelmään VIP Klubin rauhallisessa ympäristössä. VIP-vieraana valmentajakerhon seurueessa oli myös Suomen Valmentajat ry:n toiminnanjohtaja Sari Tuunainen. Hän kertoi pitkäjänteisestä kehittämistyöstä muun muassa valmennuskoulutusten järjestämisessä haastattelijanaan Petteri Pohja (Judovalmentajakerho. Kuva: Taina Saha).

Projektipäällikkö Taina Sahan alustamia puheenvuoroja kuultiin toimitusjohtaja Visa Vainiolan ja Esa Niemen lisäksi spontaanisti monelta vieraalta. Tapahtumassa vieraina judokoiden ja urheiluvaikuttajien lisäksi myös monipuolisesti elinkeinoelämän edustajia sekä muun muassa Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jocka Träskbäck sekä kunnanjohtaja Heidi Rämö, joka piti myös SM-tapahtumassa kunnan avajaispuheenvuoron.  Tapparan Kirvesklubin Tatu Rouvali puolestaan kertoi ilahduttavia uutisia siitä, että kesällä jääkiekkojunioreiden leirin yhteydessä tullaan järjestämään myös judoon tutustumista. Stream-lähetysten selostajana toiminut Stefan Rönkkö (Orimattilan Judoseura) kertoi omasta kasvustaan seuran talkootehtävissä juniorista aikuiseksi. Tilaisuudessa tehtiin myös ensimmäiset sitoumuksen Suomen judon juhlarahaston perustamiseksi, kun ensimmäiset lahjoitukset tehtiin rahastoa varten.

Lauantaina kilpailupäivän jälkeen Ideapark tarjosi SM-tuomareille ruokailun VIP-klubilla. Siletä matka jatkui Jouko Ritan taidegalleriaan Esa Niemen ja järjestöpäällikkö Juha Vuorelan johdolla. Jouko Rita halusi huomioida osaltaan judotuomareiden arvokkaan työn lajin ja sen kehittämisen eteen (kuva: Risto Saha).