Varsovan European Openiin osallistuu 25. – 26.2.2023 viidestä eri maanosasta yhteensä 429 judokaa edustaen 43 ero maata. Suomen joukkueessa olivat Luukas Saha -66 kg, Pihla Matikainen -57 kg sekä Roope Korhonen ja Turpal Djoukaev -73 kg. Joukkueen valmentajana toimi Jorma Korhonen.

Kaikki suomalaiset ottelivat lauantaina. Päivän ensimmäisessä ottelussa aloitti Pihla Matikainen vastustajanaan Itävallan Lisa Grabner. Ottelu päättyi Pihlan varoitustilin täyttymiseen varsinaisen otteluajan loppupuolella. Pihla: ”Tiesin leireillä otetun perusteella, että vastustaja tulisi olemaan vaikea. Ottelussa jäinkin jatkuvasti otetaistelussa jälkeen, minkä vuoksi potentiaalisten heittopaikkojen löytäminen oli hankalaa. Voiman ja kunnon suhteen tänään ei ollut ongelmaa, mutta taktinen ja tekninen osaaminen kaipaa työstämistä.”

Roope Korhosen vastustajaksi tuli Ukrainan Artem Ros. Ukrainalainen teki ottelun ainoan wazarin arvoisen suorituksen ottelun alkuminuutilla. Roope: ” Harmillisesti kaveri pääsi heittämään palomiehellä ekan minuutin aikana wazarin. Tämän jälkeen koitin painaa kovaa päälle koko loppumatsin. En enää saanut kaverin johtoa kiinni ja päivän ottelut päättyivät siihen.”

Luukas Sahan ensimmäinen vastustaja oli Unkarin Botond Szeredas. Ottelu ratkesi heti alkuhetkillä urkarilainen jalkapyyhkäisyyn. Luukas: ”Tuttu ennalta vaikeaksi iedetty vastus. Hankala kahvaote, jota en saanut estettyä. Alussa sain hyvän pyyhkäisypaikan, mutta vastustaja kaatui vatsalleen. Valitettavasti seuraavassa aloituksessa oli vastustajan vuoro pyyhkäistä.”

Turpal Djoukaev voitti ensimmäisessä ottelussaan Romanian Andrian Vesten ipponin arvoiselal ko uchi makikomilla. SEuraavanan oli vuorossa Ukrainan Artem Khomula. Ottelu ratkesi vasta jatkoajalla Turpalin voittoon. Semifinaalivastustajaksi asettui Marokon Hassan Doukkali. Tunnustelevan alun jälkeen kumpaakin varoitettiin otteen välttelemisestä. Tämän jälkeen marokkolainen pääsi lähelle ja onnistui nostossaan ja pyöräytti lonkkaheitollaan ipponin arvoisen suorituksen. Pronssiottelussa Itävallan Lukas Reiteriä vastaan tarjottiin Turpalin komeasta vastaheitosta ipponia, joka kuitenkin muutettiin wazariksi. Johto kuitenkin piti loppuun saakka ja Turpalille pronssimitali.

Turpal: ”Omista päivästä sen verran että oli tosi pitkä ja raskas päivä itsellä. Kilpailut alkoivat yhdeksältä ja päättyi omalta osalta seitsemän aikaan. Ensimmäisessä vastaan tuli moldovalainen, jonka sain nopeasti päätettyä kouchi-makikomilla.

Sen jälkeen etenin ukrainalaista vastaan, joka oli huomattavasti kokeneempi ja vaikeampi matsi. Siinä tapahtui paljon kaikkea. Ensin tuli omasta suoraan sylille hyökkäyksestä shido alussa. Tämän jälkeen matsi eteni tasaisesti niin että sain jälkeen päin kaverillekin varoituksen taululle. Tämän jälkeen sain jatkoajalla kaverin uchimata-yrityksestä tehtyä vastaheiton, joka todettiin samalla hänen sukellukseksi ja matsi päätettiin minun voittoon.

Poolifinaalissa minulle tuli vastaan kokenut Romanian Raicu, joka on muun muassa otellut Tokion olympialaisissa. Hänen kanssaan matsi oli tosi tasaista, kunnes jatkoajalla sain ouchi-gari aloituksesta käännettyä heitto matalaan ogoshiin ja voitto kotiin.

Semifinaalissa tuli pitkä marokolainen vastaan. Satuin hieman herpaantumaan omasta taktiikkastrategista ja kaveri pääsi rokottaan siitä.

Pronssimatsissa Itävallan Lukas Reiter vastaan sain puolivälissä matsia uranage-aloituksesta käännettyä heiton uchimata-vastaheittoon. Siitä alkuun julistettiin Ippon kunnes myöhemmin tuomaristo päätti pyyhkiä sen ja antaa waza-rin. Viimeiset kaksi minuuttia piti ponnistella ja taistellla otteista ja näyttää aktiivista toimintaa, jolla päätettiin päivän pronssimitali Suomeen!”