Suomelle kolme otteluvoittoa Pariisin Grand Slam -turnauksessa

Kolme suomalaista starttasi päivän legendaarisessa Pariisin Grand Slamissa 4.2.2023. Alle 73-kilon sarjassa Suomea edustivat Turpal Djoukaev ja Valtteri Olin. Naisten alle 57-kilon sarjassa tuore nuorten Euroopan mestari Pihla Salonen teki toisen esiintymisensä aikuisten maailmankiertueella.

Miehet Alle 73 kg

Miehistä ensimmäisenä tulessa oli Djoukaev, joka kohtasi Mongolian Lavjargalin. Ottelu alkoi mongolialaisen lievässä hallinnassa ja ensimmäiseen pariin minuuttiin Djoukaevia varoitettiinkin kahdesti. Varsinaisen otteluajan loppupuolella suomalainen alkoi päästä hieman mukaan mongolialaisen hankalaan otetsrategiaan ja saikin ajettua yhden varoituksen vastustajalle. Jatkoajalla mongolialainen jaksoi kuitenkin paremmin ja onnistui viemään Turpalin selälleen osotogarin ja seoinagen sekoituksella. Tuloksena ippon ja Djoukaevin otteluiden loppu.

Valtteri Olin kohtasi ensimmäisessä ottelussaan Djiboutin Housseinin, joka on maailmanlistan sijalla 52. Muutamaa sijaa korkeammalla oleva Olin ei jättänyt Djiboutin miehelle mitään mahdollisuuksia, vaan myllytti ensimmäiseen pariin minuuttiin kaksi varoitusta, ennen kuin ohitti Housseinin jalat ja päätti ottelun tyylikkäästi sidonnalla.

Toisessa ottelussa vastassa oli Irlannin Joshua Green, jonka Valtteri kukisti jo viikko sitten Portugalissa. Irlantilaisesta ei tälläkään kertaa ollut vastusta, vaan Olin noudatti viikon takaista kaavaa ja heitti Greenin seoinagella. Lähes selälleen tulleesta heitosta tuomittiin vain wazari, joten suomalaisen oli vielä varmistettava voitto matossa.

Pääsyn poolifinaaliin ja jatko-otteluihin ratkaisevassa ottelussa Olin kohtasi Moldovan Pelivan Petrun. Taitava moldovalainen on maailmanlistan sijalla 16. Ottelu alkoi täysin suomalaisen kontrollissa ja moldovalaista varoitettiinkin passivisuudesta reilun minuutin ottelun jälkeen. Ottelun puolen välin jälkeen kotikatsomossa koettiin kuitenkin epätoivon hetkiä, kun Petrun onnistui kääntää Olin selälleen sumigaeshi-uhrautumisheitolla. Tuomari oli kuitenkin jo ehtinyt pysäyttää ottelun, joten tilanteesta ei tuomittu pisteitä.

Ottelu eteni aina jatkoajalle saakka, jossa Valtteri oli selkeästi niskan päällä. Yhdessä kohtaa suomalaiselle tuomittiin jo seoinagella wazari, mutta videotuomarit tulkitsivat liikkeen pysähtyneen, joten pisteet jätettiin lopulta antamatta. Kun jatkoajan neljäs minuutti alkoi, näytti tilanne kuitenkin hyvälle. Moldovalaisella oli jo kaksi varoitusta ja matonpinnasta ylösnouseminenkin näytti tuottavan vaikeuksia. Sitten nähtiin kuitenkin hetkellin musta hetki, jossa Petru aloitti jalkaheitolla ja käytännössä vain juoksi Olinin kumoon. Tuloksena ippon ja näin Valtterin ensimmäinen World Tour -pistesijoitus odottaa vielä itseään.

Naiset Alle 57 kg

Vuoden 2022 nuorten Euroopan mestari Pihla Salonen avasi päivänsä Ison-Britannian Lele Nairnea vastaan. Maailmanlistan sijalla 23. majaileva britti oli hankala vastus, eikä kumpikaan ottelijoista saanut tehtyä suurta eroa varsinaisella otteluajalla. Jatkoajalla molemmat kykenivät hyviin heittoyrityksiin ja varsinkin Pihlan palomiehenpyörä oli lähellä onnistua pisteiden arvoisesti. Lopulta suomalaisen kunto oli ratkaiseva tekijä ja ottelu päättyi pitkän jatkoajan jälkeen Nairnen saamaan kolmanteen varoitukseen.

Toiseen otteluun vastus koveni entisestään kun Pihlaa vastaan asteli Israelin Timna Nelson-Levy, joka on maailmanlistan 4. Israelilainen ei jättänyt vielä viimeistä vuotta junioreissa ottelevalle Saloselle juuri mahdollisuuksia, vaan päätti ottelun nopeasti kosotogake heitolla ja sidonnalla. Pihlalle kuitenkin yksi kova päänahka ja kokemusta Grand Slam -kiertueen isoimmalta areenalta.

Hyviä otteita

”Valtteri otteli tänään hyvin ja osoitti kuuluvansa tälle tasolle. Toivottavasti jatkossa saadaan virheitä vähemmälle niin ollaan mitaliotteluissa. Kuitenkin hyvä ensiesiintyminen hänelle Pariisissa. Pihla otteli ensimmäisen ottelun taktisesti todella hyvin ja pystyi voittamaan hyvän britin. Toisessa ottelussa Israelin Levy oli vielä selvästi parempi.” kommentoi Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic Pariisista.

Suomen joukkueella on nyt edessä pidempi harjoitusjakso, kun joukkue jatkaa Pariisissa leirillä ja suuntaa maaliskuuksi Japaniin harjoittelemaan. Seuraavan kerran IJF World Tourille joukkue ottelee Antalyan Grand Slamissa maalis-huhtikuun vaihteessa.

Tulokset: ijf.live.org

Teksti: Tommi Valtonen ja Jaana Jokinen