Kansainvälisen Judoliiton tuomarikomissio on päivittänyt sääntötulkinnat, jotka tulivat voimaan 31.1.2023. Uusimmalla oppaalla, joka on päivätty 21.1.2023, selvennetään aiempien päivitysversioiden (2020 ja 2022) myötä heränneitä kysymyksiä. Sääntötulkintauudistusten tarkoitus on osaltaan kehittää lajia ja lajikuvaa sekä parantaa sääntöjen johdonmukaisuutta. IJF kehittää judoa modernina ja kaikille ymmärrettävänä lajina.

Tokion Olympialaisten jälkeen pisteytyksen kannalta keskeisimmät tekijät ovat:
1) tunnistettava judotekniikka,
2) liikkeen jatkuvuus ja
3) alastulo.

Uusin englanninkielinen sääntötulkintaopas on 94 sivuinen pdf-dokumentti, jossa on tilanteita selventäviä Youtube-videolinkkejä.
Detailed Explanation of the IJF Judo Refereeing Rules (Updated Version 21 February 2023), 8 Mt

Uusimpia sääntötulkintoja käydään läpi myös Judoliiton tuomarikomission webinaarissa ke 22.3.2023 klo 18-20. Webinaariin voit ilmoittautua tästä.

Olympiatuomari Veli-Matti Karinkanta poimi ja käänsi keskeisimmät kohdat uudistuksesta

Dia 25/94 Waza-ari


Waza-ari: aiemmin waza-ari ja shido on julistettu alastulosta kahdelle kädelle tai kyynärpäälle. Nyt saman tuomion saa julistaa myös yhden käden alastuloista. Eli esim. uke tulee alas pyllylleen ja estää selälleen menon kyynärpäällään – waza-ari ja shido.

Dia 58/94 Kielletyt liikkeet

Pystyssä tehdystä käsilukosta saa jatkossa shidon. Mikäli teko on judohengen vastainen, rangaistaan siitä hansoku-makella.

Dia 60/94 Hansoku-make judohengen vastaisista liikkeistä

Mikäli käsilukolla tai kuristuksella heittää, niin rangaistaan teosta hansoku-makella.

Dia 79/94 Ude-gaeshi

Ude-gaeshin teon seurausta on rankennettu. Nyt sen teosta saa hansoku-maken.

Dia 88/94 Kata-sankaku

Aiemmin vain kata-sankakulla heittämisestä sai hansoku-maken. Nyt saman tuomion saa, jos kata-sankakun tekee matossa uken vartalon jaloilla blokaten.

sääntöterveisin,
Judoliiton tuomarikomissio