Uusi vuosi käynnistettiin viime viikolla (2.-6.1.2023) judon superviikon merkeissä Pajulahdessa. Paikalle oli kokoontunut harjoittelemaan ja verkostoitumaan yli 220 judokaa ympäri Suomea sekä naapurimaista.

Yhteispohjoismaalainen otteluleiri

Edustusvalmennusleiri sai hyvän lisämausteen, kun muut pohjoismaat Eestin kera tulivat liki 80 urheilijan voimin harjoittelemaan vieraiksemme Pajulahteen. Pandemian aikana viritelty yhteispohjoismaalainen yhteistyö on hyvällä mallilla ja se pyritään säilyttämään myös jatkossa. Leirin harjoitukset koostuivat yhteisistä verryttelyistä sekä otteluharjoittelusta.

”Oli hienoa, että saimme järjestettyä näin vahvan leirin isolla osallistujamäärällä ja että Suomen naapurimaista tultiin vahvoilla joukkueilla. Suomalaiset harjoittelivat hyvin ja uskon, että nyt vieraina olleet tulevat myös seuraavalla kerralla Suomeen, kun järjestämme vastaavaa”, kommentoi Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic.

Suomalaisten osalta leiriohjelmassa oli myös alkaneen vuoden valmennussuunnitelmien läpikäyminen ikäluokittainen sekä antidoping- ja kilpailumanipulaation koulutus Suomen Urheilun Eettisen Keskuksen SUEK:n toimesta. Ikäluokkien vuosittaisessa juhlaesityksissä voiton vei tällä kertaa miesten joukkue hulvattomalla videollaan, joka on nähtävissä Judoliiton Instagramissa.

Valmennuksen seminaari

Kaksipäiväisen judovalmennuksen seminaarin päävieraaksi oli kutsuttu João Neto Portugalista, joka on toiminut aiemmin Portugalin miesten maajoukkueen päävalmentajana sekä on nykyään muun muassa Tokion 2021 olympiavitosen Catarina Costan henkilökohtainen valmentaja. Neto jakoi tietoaan harjoittelun ja erityisesti taktisen harjoittelun ohjelmoinnista sekä judon fyysisestä harjoittelusta erityisesti voiman näkökulmasta.

Lisäksi seminaarissa vieraili Reijo Jylhä (ent. Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja), joka jakoi kokemuksiaan niin yksilöiden ryhmävalmentamisesta kuin naisten valmentamisen erityiskysymyksistä. Myös Sami Salonen kertoi heidän tarinan Pihla Salosen tiestä nuorten Euroopan mestariksi. Seminaarin jatkoksi Judoliiton 3. tason valmentajakoulutus jatkoi vielä osaamisen kehittämistä loppiaispäivään.

Lasten Winter Camp

U13- ja U15-ikäisille suunnatulla Winter Campillä totuteltiin leirielämään judoharjoittelun, aamuherättelyiden, voimistelun ja urheiluopistoelämän myötä. Kolmekymmentä reipasta nuorta, osa jo konkareita Summer ja Winter Camp-konseptin osalta, osa uusia, vietti kolme päivää ahkerasti harjoitellen ja oppien uutta.

Yksi leiriläisistä, Noel, kertoi, että leirillä mukavinta on ollut monipuolinen treenaaminen. On ollut voimistelua, taitojuttuja, lihaskuntoa ja tietysti judoa, siinä uutena oppina otteen irrotukset. Sallan ja Erican mielestä tärkeää leirillä on ollut myös se, että leirillä on saanut uusia kavereita, paljon sopivankokoisia pareja. Nuoret mainitsivat myös, että ruoka on ollut hyvää ja sopivaa urheilijan ruoaksi. Leirillä nuorille pidettiin luento ”Uni ja palautuminen” jossa käsiteltiin myös oikeanlaista ravintoa erilaisina harjoituspäivinä ja kisapäivänä. Opit siis selkeästi menivät perille. Kiitos luennonsta Susannalle, Valtterille ja Turpalille!

Leirillä valmentajatiiminä toimivat Tuomas Rantanen, Susanna Sundberg, Rachid El Kadiri ja Sanna Pyykönen. Valmentajien mielestä leiriläiset olivat reippaita, treeneissä keskityttiin hyvin ja uudet opit menivät hyvin perille. Susanna mielestä parasta leirillä on ollut se, kun näkee että lapset onnistuvat. Urheilijana Susanna sai arvokasta oppia ja kokemusta oman osaamisen siirtämisestä nuorille, ja totesi opettamisen olevan ainakin tälle porukalle helpompaa kuin hän odotti.

Seuraava vastaavanlainen ikäluokan leiri (Summer Camp) järjestetään kesälomien päätteeksi (28.-30.7.2023) Pajulahdessa.

Jatkoa seuraa 2024

Judon superviikko oli kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut ja se onnistui nimenomaan mukana olleiden ihmisten vuoksi. Kiitos kaikille osallistujille. Meitä judokoita oli paikalla yli 40 judoseurasta ja lisäksi naapurimaista tultiin ilahduttavan isoilla joukkueille mukaan. Viikon aikana sovimmekin jo vierailijamaiden kanssa, että pyrimme järjestämään vastaavan tapahtuman myös vuoden päästä, toteaa Judoliiton valmennuspäällikkö Jaana Jokinen.

Judon superviikko Pajulahdessa myös tammikuulla 2024:

  • kansainvälinen valmennusleiri (2.–5.1.2024)
  • Judovalmennuksen seminaari (4.-5.1.2024) ja
  • U13/15-ikäisten Winter Camp (3.-5.1.2024)