Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) on tänään jakanut opiskeluapurahan 210 urheilijalle lukuvuodelle 2022-2023.

Apurahan saajien joukossa on maailmanmestareita ja olympiaurheilijoita, nykyisiä ja jo uransa lopettaneita huippu-urheilijoita yhteensä 53 eri lajista ja 16 urheiluakatemiasta. Apurahan suuruus on 1500 tai 3000 euroa koko lukuvuodelle. Apurahaa haki tänä vuonna ennätykselliset 572 urheilijaa.

Judokoista 1500 euron opiskeluapurahan saavat:

– Turpal Djoukaev (Hämeenlinnan Judoseura), Kisakallion Urheiluopisto, Pk-seudun urheiluakatemia Urhea

– Eetu Ihanamäki (Nokian Judo), Aalto-yliopisto, Pk-seudun urheiluakatemia Urhea

– Valtteri Olin (Voimailuseura Bodonos), Kisakallion Urheiluopisto, Pk-seudun urheiluakatemia Urhea

Huippuvaiheensa päättänyt urheilija 1500 euroa:

Jaakko Alli (Tikkurilan Judokat), Jyväskylän yliopisto


Lue Olympiakomitean tiedote kokonaisuudessaan alta

SUOMEN OLYMPIAKOMITEA
Tiedote 12.12.2022

URA-SÄÄTIÖN OPISKELUAPURAHAN SAI 210 URHEILIJAA

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) on tänään jakanut opiskeluapurahan 210 urheilijalle lukuvuodelle 2022-2023.

Apurahan saajien joukossa on maailmanmestareita ja olympiaurheilijoita, nykyisiä ja jo uransa lopettaneita huippu-urheilijoita yhteensä 53 eri lajista ja 16 urheiluakatemiasta. Apurahan suuruus on 1500 tai 3000 euroa koko lukuvuodelle. Apurahaa haki tänä vuonna ennätykselliset 572 urheilijaa.

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö perustettiin vuonna 1972 silloisen tasavallan presidentin Urho Kekkosen toimesta. Säätiön tarkoituksena on tukea huippu-urheilijoiden kaksoisuraa ja edistää heidän kouluttautumistaan ja urheilu-uran jälkeisen ammatin hankkimista. Perustamisestaan lähtien URA-säätiö on jakanut vuosittain opiskeluapurahoja aktiiviurheilijoille ja jo uransa päättäneille urheilijoille.

URA-apurahojen jakotilaisuudessa kuultiin Harri Heliövaaran ja Erik Piispan ajatuksia omasta kaksoisurastaan. Molemmat ovat aikanaan saaneet URA-säätiön opiskeluapurahan. URA-säätiön opiskeluapurahoja oli jakamassa säätiön perustajajäsen, olympiakultamitalisti Lasse Virén.

Katso URA-apurahan saaneiden lista kokonaisuudessaan.

Vuoden URAteko-kunniamaininta Tuomas Rajalle

YLE-urheilun yleisurheilulähetysten kommentaattori Tuomas Raja on vahvaakin vahvempi yleisurheiluosaaja. Hän tuntee säännöt, tekniikat ja tulokset, mutta ennen kaikkea ihmiset. Raja tietää poikkeuksellisen hyvin urheilijoiden taustat ja pystyy siten nostamaan esiin urheilijan taustajoukkoja ja -tahoja: valmentajan, perheen ja seuran. Raja on toiminut ”kaksoisuralähettiläänä” kertoen lähetyksissä myös urheilijoiden opiskeluun ja muuhun kaksoisuraan liittyvistä asioista.

Vuoden 2022 URAteko -tunnustuspalkinto kaksosisuratutkijakolmikolle Joni Kuokkanen, Aku Nikander ja Milla Saarinen

Joni Kuokkanen ja Aku Nikander väittelivät tänä vuonna, ja Milla Saarisen väitöstilaisuus on tulossa tammikuussa. Tutkijat ovat väitöskirjatöidensä kautta tuottaneet eri ikävaiheisiin liittyvää arvokasta kaksoisuratietoa. Lisäksi merkittävää on, että he eivät ole jääneet kammioihinsa, vaan kaikki kolme ovat käyneet tutkimusprosessiensa aikana aktiivista dialogia kehittäjäverkoston kanssa. Näin he ovat auttaneet, ja auttavat, tutkitun tiedon hyödyntämistä käytännön kehittämistoiminnassa.

Aku Nikander, LitM, väitellyt (psykologia) 
Väitöskirja: Adolescent student-athletes’ dual career adaptability: The role of individual and environmental factors (19.8.2022)

Joni Kuokkanen, LitM, väitellyt (kasvatustiede)  
Väitöskirja: Combining School and Sport in Finnish Lower Secondary School: The Interplay Among Engagement, Burnout and Experiences in Student Athletes’ Dual Career Adjustment” (29.4.2022).

Milla Saarinen, LitM, väitöskirjatutkija (psykologia)
Väitöskirja: Uncovering the Vulnerabilities of Female Student-Athletes in the Career Construction Framework (väitöstilaisuus 13.1.2023)

Nyt 15. kerran jaettu URAteko-tunnustus myönnetään henkilölle tai taholle, joka on vuoden aikana merkittävällä ja uutta luovalla tavalla myötävaikuttanut urheilijoiden uramahdollisuuksien kehittämiseen. Tunnustuspalkinto on taidetta, ja tänä vuonna palkitut saivat taiteilija Eero Heikkisen teokset Hyvässä iskussaSisulla ja sydämellä sekä Kiviä taskuun.