Azerbaidzhanin Bakussa lauantaina olivat suomalaisista tulessa -73 kiloisissa Valtteri Olin (wrl.46.) sekä Turpal Doukajev (wrl.127.)

Valtterin ensimmäisen kierroksen vastustaja oli suomalaisille perinteisesti hankala puolan Stodolski (wrl.48.)

Valtterin komennossa mentiin ensimmäiset kolme minuuttia ja puolalaista varoitettiin passiivisuudesta. Sen jälkeen kuitenkin aloitustappio ja paikalla olo kostautui Valtterille ja puolalaisen rullasi tilanteeksi 7-0. Seuraavan aloituksen vei myös puolalainen ja sitä seuranneessa mattotilateessa hän onnistui lopettamaan ottelun käsilukolla ennen täyttä aikaa. Valtterille suihkukomennus.

Turpal oli arvottu suoraan toiselle kierrokselle ja vastaan asteli mongolian Odgerel (wrl.155.) Turpal kontrolloi ottelua ja ennakoi mongolin polvikiepin ja rullasi tilanteesta 7-0 johdon. Mongoolin lisätessä tempoa Turpalin onnistui yllättäväst hyökätä etujalkaan ja hallittu sekä loppuun asti viety kosotogari jalkaheitto toi toisen waza-arin ja lopetti ottelun.

Kolmannelle kierroksella vastus koveni entisestään. Hallitseva Euroopanmestari ja kolminkertainen MM-mitalisti, isäntämaan Heydarov (wrl.3.) Ottelu oli pystyssä tasainen ja Turpal hienokseltaan hallitsikin ottelua. Viimeisellä minuutilla rutinoitunut azeri sai kuitenkin jalan irroitus tilanteen jälkeen sidonnan, josta Turpalilla ei ollut poispääsyä. Näin Turpalin taival katkesi tiukan taistelun päätteeksi. Heydarov eteni illan finaaliin ja korjasi sarjavoiton komealla ipponin arvoisella heitolla.

Valtteri Olinin kommentit ottelupäivästä:

” Valmistautuminen meni hyvin ja ottelufiilis oli hyvä. Tuttu kaveri vastassa. Sain ajettua hänelle varoituksen. Kolmen minuutin kohdalla kaveri sai hihan hallinnan ja heiton sisään. Tämän jälkeen lisäsin painetta jonka seurauksena kaveri teki toisen yrityksen. Ajauduimme mattoon ja käsilukko tilanteeseen,  joka lopetti ottelun. Tuloksellisesti kisa oli pettymys. Positiivista kehitystä on kuitenkin tapahtunut vuoden aikana ja toivottavasti se näkyy tulevissa kilpailuissa” päättää Valtteri.

Turpalin kommentit ottelupäivästä:

” Valmistautuminen oli hyvä ja tuntui, että olen iskussa. Mogolialaista vastaan kosotogari kävi mielessä jo ottelun alissa. Ennakoin kaverin polvikiepin ja siitä tulikin pisteet. Kosotogarini kuitenkin lopetti ottelun. Olin asennoitunut taktisesti hyvin azeria vastaan ja otteleminen tunti hyvältä. Kaveri sai matossa puudutettua minua. Jälkeenpäin ajatellen pystystä olisi pitänyt hyökätä röyhkeämmin ja rohkeammin. Kokemuksena tämä oli hyvä, mutta en tykkää hävitä ja se tietysti harmittaa. Tuntui, että olisin pystynyt parempaankin” kommentoi Turpal ottelu päiväänsä.

Tuomaririntamalla Suomea edusti upeasti jälleen Veli-Matti Karinkanta, jolle suotiin hyvän päivän päätteeksi -81 kg finaali, missä nykyään Azerbaizania edustava Saeid Mollaei palasi näyttävästi valtaistuimelle.

KUVA: -81 kg finaali/IJF