Sveitsin Euroopan cupiin osallistui urheilijoiden ja valmentajan lisäksi kaksi suomalaistuomaria: Veli-Matti Karinkanta ja Henri Mylly. Henrille kisa oli ensimmäinen EJU:n aikuisten Cup-tason kisa ja näytön paikka tulevaa IJF-continental-lisenssikoetta varten. V-M:lle kisa oli hyvä paikka ns. palauttavana kisana IJF World Judo Tourin kisojen välissä.

Tuomaripalaverien saldoa

Kaksipäiväinen kisa aloitettiin lauantaiaamun tuomaripalaverilla. Tuomaripalaverissa pyydettiin antamaan varoituksia oikeaan aikaan ja säilyttämään johdonmukainen linja aamusta iltaan. Pitkät jatkoajat oli syytä välttää varoituksilla.

Ekan päivän loppupalaverissa kiiteltiin varoituksien antamisen ajoitusta, vaikka niiden syiden näyttämisessä oli parantamisen varaa. Varoituksia oli annettu väärillä käsimerkeillä, jolloin viesti ei ollut mennyt perille ottelijalle ja valmentajalle. On tärkeää näyttää varoitus oikealla käsimerkillä, jotta ottelija osaa korjata toimintaansa. Toisekseen ottelijoiden oli annettu kikkailla otteilla niitä vältellen, rikkoen tai yhden käden otteessa luimuillen. Näistä kaikista tulee antaa rivakasti varoituksia, koska judossa tekniikoiden onnistuminen edellyttää kaksi otetta ja ottelijat on varotuksin pakotettava ottamaan molemmat otteet.

Alastulojen arvioinnissa oli myös parantamista. Oltiin sijoituttu liian lähelle ottelijoita, jolloin ei oltu nähty kokonaisuutta. Tuomarin on oltava noin neljän metrin päässä ottelijoista nähdäkseen tilanteet kokonaisuudessaan. Sijoittumisessa oli parantamista myös ne-wazassa, sillä muutamissa kuristuksissa oli tuomari ollut väärällä puolella, eikä ollut nähnyt taputusta riittävän aikaisin. Toisekseen tuomarin on seurattava uken kehonkieltä kuristuksissa, jotta osaa julistaa välittömästi ipponin uken rentoutuessa tajuttomuuden takia. Kolmanneksi ipponiin vaaditaan molempien lapojen kastuminen – normaali ukemin alastulo täyttää vain waza-arin kriteerit kilpajudossa.

Tunnelmia tuomaroinnista

V-M: Hain kisasta varoituksien antamisen rutiinia. Se onnistuikin, sillä 24 mattotuomaroidusta ottelusta vain yksi meni jatkoajalle. Tuomarointi tuntui selkeältä ja helpolta. Toisaalta taas Euroopan Cupin tuomarointi on kuormittavampaa kuin IJF World Tourilla, sillä näissä kisoissa tuomarit toimivat myös pöytätuomareina, joten tuomittuja matseja ja keskittymistä tulee huomattavasti pidempiä jaksoja.

Henri: Kisa toimi näyttäytymisenä tuomaripäälliköille. Tuomitseminen tuntui helpolta ja rennolta läpi päivän. Sijoittumisessa tulee olla tarkempana, varsinkin mattotilanteissa sekä vastaheittotilanteissa. Varoituksien antamisessa olin johdonmukainen, vaikka alkuun mietin, että se tulee olemaan haasteellisin asia, mutta se meni kuitenkin hyvin. On tärkeä muistaa pöytätuomarin rooli, joka on auttaa mattotuomaria. Matollani tiimi toimi saumattomasti, vaikka osan tuomareiden englannin kielen kanssa olikin hieman haasteita. Tästä on erittäin hyvä jatkaa kohti tulevaa. Positiivisena kannustimena sain mattotuomaroida neljässä pronssimatsissa. Se oli paljon enemmän, mitä monet kokeneemmat tuomarit saivat tuomita.

Henri toivotettiin tervetulleeksi Continental-kokeeseen

Kisan lopuksi EJU:n komissaarit totesivat Henrin olevan valmis kv-tuomarin kokeeseen. Seuraava koe pidetään jo syksyllä, mutta oman suunnitelmansa mukaan Henri aikoo käydä vielä muutaman Euroopan Cupin ennen keväällä 2023 pidettävää koetta. Käytännön tuomaroinnin lisäksi kokeessa on myös englanninkielinen sääntötesti, johon tulee valmistautua huolella opiskelemalla IJF:n SOR:n (Sports Organization Rules) englanninkielisiä ottelusääntöjä.

Henri Mylly
Kansallinen A-tuomari/IJF-continental kokelas

Veli-Matti Karinkanta
Olympiatuomari