Sunnuntai toi kansainvälisiä mitaleja Suomelle

Viikonloppu oli todellista tykitystä kotikatsomoille, kun suomalaisia oli kolmessa maassa kilpailemassa. Zagrebissa Grand prix ja Sveitsissä aikuisten ja Unkarissa U21 EJU cup.

Viikonlopun anti oli vähän kaksijakoinen. Oli hyvää ja ei ehkä niin hyvää. Golden scoret eivät olleet kovin kultaisia suomalaisille, kunnes Eetu Ihanamäki otti todellisen golden scoren. Suomalaisten ottelut menivät 8 kertaa jatkoajalle ja viidesti tuli tappio. Kolmesta voitosta kaksi otti Eetu ja kolmannen voitti Markus Lambacka.

Luukas Saha aloitti perjantaina suomalaisten urakan. Vastaan tuli Romanian Bors Dimitrescu (WRL 86 ja U23 Euroopan Mestari 2021). Ottelu oli tiukkaa vääntöä puolin ja toisin ja matsi meni jatkoajalle. Luke lähti tekemään yritystä, mutta kaveri “rulli” Luken. Ensin tuli tunne, että eihän nyky säännöillä rullista enää pisteitä anneta! No ei mutta kyseessä taitaa olla uchi-matan rulli ja nyt Luke teki lähinnä ashi-gurumaa ja siihen Romanian poika löi vastapalloon. Bors Dimitrescu oli lopulta viides ja Luken matsit jäi yhteen.

Lauantaina Kroatian tatameilla ottelivat Valtteri Olin ja Turpal Doukaev.

Olin sai vastaansa Mexicon Gardiosan (WRL 48) Matsi oli yhtä tasainen kuin tortilla ja jälleen mentiin Golden scoreen, jossa Gardiosa otti waza-arin kouchi-garilla ja Valtterin matsit olivat siinä.

Turpal sai puolestaan hieman pohjoisemman puolen kaverin vastaansa eli USA:n Yonezukan. Ottelun alku oli jenkille enemmänkin selviytymistä ja hän saikin jo kaksi varoitusta. Kaveri taisteli itsensä jatkoajalle ja sai siihen lisää virtaa. Tämäkin Golden score päättyi suomalaisen tappioon. Yonezuka pudotti heiton nimestä k-kirjaimen pois ja pudotti Turpalin O-uchi-garilla mattoon. Zagrebin kaksi ekaa päivää oli taputeltu näin.

Lauantaina Sveitsissä aikuisten EJU-cupissa Alexandra Barton koki ensin tappion Espanjan Oliver Ferralle jäätyään sidontaan ja keräilyissä tappio tuli Saksan Fischerille uchi-matasta saadulla waza-arilla. Espanjan tyttö oli lopulta viides ja saksalainen otti pronssia.

Sunnuntaina oteltiin sitten kolmessa maassa, kun myös Unkarin Paksissa olleet U21 tytöt aloittivat urakkansa. Venla Laiho (-57 kg) sai vastaansa Brasilian Santosin, kun tämän sarjan kaaviot arvottiin uusiksi. Venla päätti matsin hienolla Sodella. Toiseen matsiin tuli vastaan Romanian Tolea. Ottelu oli tasainen ja molemmilla oli varoituksia taulussa 2 ja 2. Matsi eteni kuinkas muuten kuin  jatkoajalle. Siellä Venlalle kolmas varoitus ja jälleen golden score tappio.

Pihla Salonen (-52 kg) kohtasi ensimmäisessä matsissa Kanadan Beatonin. Pihla meni johtoon kosoto-gagesta saadulla waza-arilla. Pihla lähti tekemään uudestaan samaa liikettä ja nyt Beaton oli jo varuillaan ja meinasi saada vastaan tehdyllä ouchilla jo Pihlan nurin. Pihla teki jälleen kosoto-gagen ja tällä kertaa kanukin ouchi vastapalloon tehosi ipponin arvoisesti. Pihla keräilyihin ja pitkän kaavan mukaan pronssia tavoittelemaan. Keräilyissä vastaan asettui Romanian Pasca.  Tässä ei Pihlan tarvinnut liikoja puristaa ja voitto kahdella waza-arilla. Toisessa keräilyssä Pihla pisti Unkarin Igazin sidontaan. Kolmas keräily ja ottelu pääsystä pronssimatsiin päättyi niin ikään sidontaan kun Pihla paketoi Italian Sassin. Pronssiottelussa jatkui hyväksi havaittu tekniikka ja Hollannin Van der Salm jäi myös pakettiin ja Pihlalle hienosti pronssia.

Samaan aikaan Sveitsissä Markus Lambacka aloitti tappiolla, kun Hollannin Bultbuis nakkasi Lamban vahvalla osotolla ipponin arvoisesti tatamiin. Lamba kuitenkin keräilyihin. Vastaan tuli Ukrainan Kviatkovskyi. Ukrainan kaveri meni ensin waza-arilla johtoon ja kun matsia oli jäljellä enää 26 sekuntia Lambacka tasoitti matsin ja edettiin jatkoajalle tietenkin. Lambacka kumosi Golden score kirouksen ja otti voiton. Toisessa keräilyssä kirous palasi kun Lambacka hävisi jatkoajalla Kazakstanin Shagatayeville.

Sunnuntain sankari oli Eetu Ihanamäki (Ihanaa Eetu ihanaa) Eetu näytti Sveitsin Gerosalle kellontarkkaa työtä ottaen ensin waza-arin omalla spesiaalillaan eli Korean kata-gurumalla / palomiehen pyörällä ja toisella kerralla sama liike ja pompun kautta kaveri sidontaan. Seuraavaksi lensi Tsekin Trojnar kieppiin. Eetu hoiteli golden scoret kotiin, kun Sveitsin Bonferronin varoitustili täyttyi jatkoajalla. Semarissa taas vastassa sveitsiläinen eli Kistler. Eetun pyörä pyöri taas ja nyt waza-arin edestä ja Eetu finaaliin.

Finaalissa vastaan tuli Italian D’Arco. Kaveri roikkui hihan päissä alussa ja sai ajettua Eetulle jo 2 shidoa. Edettiin jälleen jatkoajalle. Italian kaveri alkoi hyytyä hyytymistään ja jäi makoilemaan jokaisen tilanteen jälkeen. Kädet taisi olla kaverilla aika makaronia ja makoilu jatkui. Lopulta alkoi tuomarikin huomaamaan tilanteen ja Italian pojalle kolme varoitusta ja Maamme laulu soi Sveitsin alpeilla asti.

Esa Korkia-Aho

Puumalainen vireessä Zagrebissa

Judon olympiakarsinnat jatkuivat viikonloppuna Zagrebin Grand Prix -turnauksessa, jonne oli kokoontunut yli 500 judokaa liki 70 eri maasta. Kilpailuiden parhaasta suomalaistuloksesta vastasi miesten raskaassa otteleva Martti Puumalainen (+100 kg) raivaten tiensä aina pronssiotteluun asti.

Painoluokassaan maailman listalla 19. oleva Puumalainen kohtasi ensimmäisillä kierroksilla ensin Slovenian Enej Marinicin (ML 56.) ja Kuuban Andy Granda (ML 13.). Molemmat ottelut Puumalainen vei nimiinsä 10-0. Neljänneslohkon finaalissa vastassa oli Alankomaiden Jur Spijkers (ML 6.). Hollantilainen käänsi Martin yrityksestä pisteet itselleen, kun ottelua oli käyty 1:14.

Spijkersin edetessä lohkosta jatkoon Puumalainen pääsi keräilyihin, jossa odotti ensinnä ottelu hallitsevaa Tokion olympiavoittajaa Tsekin Lukas Krpalekia (ML 11.) vastaan. Tiukan vääntämisen jälkeen Martti vei ottelun waza-arin eli seitsemän pisteen arvoisen käsivarsiheiton turvin. Martille hieno voitto ja ansaittu paikka pronssiotteluun.

Pronssikamppailussa Saksan Erik Abramovin (ML 54.) kanssa saksalainen vei ottelun kahdella väkivahvalla waza-arin arvoisella pistesuorituksella ajassa 0:55. Näin Martille viikonlopusta 5. sija. Päivän tulos on jatkoa viime viikonlopulle, kun hän oli viides Budapestin Grand Slamissa.

Joukkueen muut suomalaiset, Luukas Saha (-66 kg), Turpal Djoukaev ja Valtteri Olin (-73 kg) hävisivät kukin tasaiset ottelunsa jatkoajalla pisteestä poikki-säännön (golden score) turvin.

Tuomarina Sveitsin Eurooppa Cupissa tuttuun tapaan Veli-Matti Karinkanta ja EJU:n tarkkailijana Unkarissa Tapio Mäki.

Judon maailman kiertue (World Tour) jatkuu suomalaisten osalta maailmanmestaruuskilpailuilla Uzbekistanin Tashkentissa 6.-12.10.2022. Joukkue nimetään lähiviikkoina.

Jaana Jokinen