Saksa kahmi judon mitaleita European Para Youth Gamesissa

European Youth Para Games judon ottelut käytiin loistavassa kilpailuhengessä. Suomesta emme saaneet tällä kertaa kamppailijoita tatamille, mutta kisaajia oli kuudesta eri maasta: Espanja, Italia, Kroatia, Ranska, Ruotsi ja Saksa. Virallisten sarjojen lisäksi oteltiin useita ystävyysotteluita, jotta saatiin kaikille judokoille matseja. IBSA, International Blind Sports Federation, teki uudet säännöt luokitteluun, mikä merkitsee sitä, että nyt otellaan paino- ja ikäluokkien lisäksi J1 – (sokea) ja J2 – (heikkonäköinen) sarjoissa.

Miehissä U18 -60 kg/J2 oli suurin sarja, jonka voitoista käytiin tiukkaa kamppailua. Ranskan Balcou otti kuitenkin vakuuttavan sarjavoiton voittaen kaikki vastustajansa. Italian Camanni voitti oman sarjansa U21 -73 kg/J1, joten Italian valmentaja kyseli ranskalaisen Balcoun halukkuutta otella ystävyysottelua virallisten kisojen päätteeksi italialaisen judokan kanssa. Saksan Heinze ja Riedel tekivät myös melkoisen urakan. Ensin omassa sarjassa U18 -73kg/J2 paras kolmesta ja viimeinen ottelu kesti huikeat 8min 19sek. Tämän jälkeen ystävyysottelu Espanjan Diazia vastaan. Myös miesten raskaassa sarjassa  U21 +90/J2 oteltiin ystävyysottelu Ranskan De Larminatin ja Espanjan Suares Garrosan välillä.

Naisten sarjoissa epävirallinen ystävyysottelu oteltiin U21 +70/J1, johon yhdistettiin eri luokittelu sekä ikäryhmät. Tämä oli mahtavaa yhteishenkeä, sillä muutoin otteluita ei olisi saatu. Naisten U21 -57/J2 sarjan voittoon ottelut Krotian Breskovic olikin hakenut vauhtia jo vuonna 2019 Pajulahden EPYG:sta. Breskovicin kisareissu tällä kertaa ei mennyt ihan helpomman kautta, sillä matkatavarat ja judogi ovat edelleen jossain.  Onneksi Suomen maalipallojoukkueen huoltaja Pia Palosvirralla oli judogi mukana ja tästäpä oivallinen apu kroatialaiselle sarjavoittajalle.

Kisaavien judokoiden määrään vaikuttivat kaikille niin tuttu Covid sekä IBSAn luokittelun muutos. Esimerkiksi Britannian joukkue jäi luokittelumuutoksen vuoksi tulematta. Muutama paikalla ollut ottelija ei saanut paikan päällä luokittelua sekä muutama harmillinen viimehetken sairastuminen verottivat kisaajia. Onneksi määrä ei korvaa laatua vaan me näimme loistavia, judollisesti taidokkaita otteluita.

Ottelujen tuomaroinnista vastasivat kansainväliset tuomarimme Juha Vuorela, Kaj-Peter Pesonen, kansainvälinen olympiatuomari Veli-Matti Karinkanta sekä kansallinen tuomari Juha Alaluukas. Kisajärjestelmästä vastasi Tero Partanen, kuulutuksesta Erkki Kokkonen, pistetaulusta Elias Stör ja Hilla Partanen. YouTube kommentaattorina toimi Kai Stör. Judokisojen päällikkönä toimi Marita Kokkonen apunaan Paralympiakomitean varapuheenjohtaja Päivi Tolppanen sekä Judoliiton hallituksen jäsen Anu Stör. Loistavat kisat järjestyvät mahtavalla vapaaehtoisporukalla – iso kiitos ihan jokaiselle panoksestanne, summaa Marita Kokkonen.

Katso kisatunnelmia täältä: https://youtu.be/8E9sgXR26BA

https://epyg2022.fi/

https://judokisa.fi/continfo/results/994/