Puumalainen viides Unkarin Grand Slam kisassa

Martti Puumalainen sijoittui viidenneksi hävittyään tiukan pronssiottelun.

Unkarin Grand Slam ei ollut alun perin Martin ja Rok Draksicin suunnitelmissa ja Martin sanojen mukaan kyseessä oli vähän ex tempore juttu ja herrat olivat sopineet, että Martti menee kisoihin yksin. Martin sarjassa + 100 kg oli 24 ottelijaa ja ihan kovatasoisia nimiä listoilla näkyikin mm. Teddy Riner teki comebackin.

Martti oli 7. sijoitettu ja pääsi ensimmäisen kierroksen vapaalla.  Mainittakoon tähän väliin, että ykkössijoitettu Silva lähti laulukuoroon jo ensimmäisessä ottelussa.

Martin ensimmäinen vastustaja selvisi Bahrainin ja Slovenian miesten ottelusta. Ennakkoon moni olisi veikannut Slovenian Dragicia (WRL 35) jatkoon, mutta Bahrainin Chotchaev otti voiton ja selvisi Mardea vastaan.

Jännäksi meinasi ottelu Mardeakin vastaan mennä. Martille ensin shido feikki yrityksestä. Marde kuitenkin meni waza-arin johtoon hienolla hidari sodella. Toinen shido Mardelle jälleen feikki yrityksestä ja nyt oltiin taas jännän äärellä, sillä yhtään varoitusta ei ollut varaa enää ottaa. Seuraava varoitus tulikin vastustajalle passiivisuudesta ja hetken päästä käytiin paikkailemassa Chotchaevin kasvoja. Tämän ylimääräisen lepohetken aikana Marde sai otettua happea koneeseen ja tuumaustauon miten jatkaa matsia. Tauko tuotti tulosta ja Marde heitti seuraavasta aloituksesta Bahrainin miehen harai-goshilla ipponin arvoisesti mattoon ja Marde ottelemaan poolin voitosta.

Vastaan asettui kisojen 2. sijoitettu Georgian Zaalishvili (WRL 8), joka oli ensimmäisessä ottelussaan jo  tappiolla Saksan Abramovia vastaan, kunnes saksalainen teki todellisen emämunauksen ja jäi omasta yrityksestä suoraan sidontaan ja Zaalishvili jatkoon ja Mardea vastaan.

Tämä ottelu olikin sitten sarjassamme “erikoinen matsi”. Ottelu oli ohi ajassa 2.20 ja siihen mennessä oli annettu jo 5 varoitusta.  Ottelussa ainoat yritykset teki Puumalainen.  Zaalishvili saalisti heti ottelun alussa itselleen jo 2 shidoa (väärästä otteen irroituksesta ja toinen passiivisuudesta). Zaalishvili löi ainoastaan kahvaa niskaan (yhteensä 4 kertaa) ilman yritystä. Marde joutui kumaraan asentoon kahvan myötä ja sai shidon. 6 sekuntia tästä Marden oli yritettävä jotain päästäkseen kahva otteesta pois, mutta lopputuloksena oli feikki yritys ja toinen shido Mardelle. Tästä vain 22 sekuntia ja Zaalishvili painoi jälleen vain kahvalla Mardea kasaan ja talutti Marden rajalle ja kolmas shido ulos astumisesta Mardelle. Judollisesti tämä matsi ei päädy Top miljoonaan.

Keräilyissä vastaan tuli jälleen kova nimi eli Azerbaizanin Kokauri (WRL 9), joka oli kisojen 3. sijoitettu. Kokaurilla on MM hopeaa 2018 ja hopea tämän vuoden Pariisin Grand slamistä.

Ottelun  alussa Martille 1 shido ja sen jälkeen Kokauri otti myös varoituksen ja tämän jälkeen vielä molemmille varoitukset ja näin shidot olivat 2-2. Ajassa 2.34 Kokauri yritti ura-nagea Martin seoi-nage yritykseen, mutta kaatui itse suoraan selälleen Marde sylissä. Marde kiitti ja kuittasi ja kääntyi vain suoraan sidontaan, josta Kokkaurilla ei näyttänyt olevan suuria haluja pois ja näin arvokas päänahka Marden listalle ja pronssiottelu kutsui Marttia.

Pronssiottelu oli jälleen vähintään erikoinen. Vastaan asettui Uzbekistanin Bakhtiyorov Martille ensin shido ja sitten kiepistä waza-ari joka putosi toiselle puolelle. Uzbekille myös shido ja sitten juhlittiin…hetken aikaa. Martti heitti ippon-seoi-nagella josta annettiin toinen waza-ari ja ippon. Marde ehti jo tuuletella, kunnes tuomaristo päätti katsoa videolta tilanteen. No score ja matsi jatkui. Uzbekki löi soto-makikomin heti aloituksesta ja siitä waza-ari. Seuraavassa aloituksessa jälleen suora hyökkäys ja nyt kosoto-kagella waza-ari ja nyt oli vuorostaan Bakhtiyorovin vuoro karjahdella voiton kunniaksi. Martti siis viides ja suunta on ylöspäin eli ensi kerralla se mitali sitten tuliaisena mukaan. Mainittakoon vielä, että Teddy Rinerin paluu oli väkevä ja hän voitti sarjan.

Esa Korkia-aho