Kuva: Jari Laakkonen

Tuomareina: Amir Amininaji ja Jari Laakkonen

Budo Nord Cup järjestettiin Lundissa 26.-27.5.2022. Kisapaikkana oli tutusti Victoriastadion-halli, johon oli saatu mahdutettua viisi ottelualuetta. Ikäluokat U15, U18, U21 ja aikuiset keräsivät ottelijoita 1017 kappaletta. Ottelijat tulivat Ruotsista, Suomesta, Tanskasta, Norjasta, Färsaarilta, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Hollannista, Belgiasta ja Saksasta, joten ihan isot kisat kyseessä.

Tuomareiden majoitus oli järjestetty Elite Hotel Ideonissa, josta oli noin 15 minuutin kävelymatka kisapaikalle. Torstai-aamun tuomaripalaverissa käytiin läpi tuomariryhmät ja kerrattiin lyhyesti viimeisimmät sääntömuutokset sekä jaettiin tuomareille mustat piké-paidat. Tuomaritarkkailijoina toimivat Michael Holm, Marko Ahola ja Christer Dahlström. Tuomareita oli kisoissa mukana 25 kpl ja näin ollen jokaiselle tatamille saatiin viiden tuomarin ryhmät. Amir tuomaroi matolla 1 ja Jari matolla 4. Matolla 1 vastaavana tuomarina oli Lisa Rivers (GBR) ja matolla 4 Thomas Jüttner (GER). Molemmilla vastaavilla tuomareilla on pitkä kokemus tuomaritoiminnasta ja molemmat ovat tuominneet otteluita EM-tasolla.

Kisatekniikka toimi alkusäätämisten jälkeen hyvin ja tykästyin itse IJF Care -videojärjestelmään. Jatkuva tallennus toimi hyvin ja tarkistusta vaativiin tilanteisiin oli helppo palata. Ainoa miinuspuoli oli mielestäni se, että kamerat kuvasivat otteluita pöytätuomareiden vierestä eikä vastakkaiselta suunnalta.

Torstain ottelut saatiin käyntiin U18 ja aikuisten sarjojen osalta klo 9 aamulla ja viimeiset ottelut saatiin päätökseen klo 19:30. Kohtuullisen pitkä päivä siis. Perjantaina olivat vuorossa sarjat U15 ja U21. Aloitus oli myös klo 9 ja ottelut päättyivät jo klo 17.

Torstain ottelut käynnistyivät matolla 4 U18 naisten -70kg ja miesten -66kg painoluokilla. Myöhemmin iltapäivällä vuorossa olivat aikuisten naisten -70kg ja miesten -66kg sarjat. Tuomaritiimin toiminta lähti alusta pitäen hyvin käyntiin ja kommunikointi mattotuomareiden ja pöytätuomareiden välillä toimi moitteettomasti.

Omissa otteluissa pari wazaria pyyhittiin pois, juurikin uusien alastulosääntöjen mukaisesti. Wazarissa tulee hartialinjan ja lantion olla 90 asteessa tatamiin. Lisäksi, jos toisen olkapään takaosa / lapaluu osuu tatamiin, tulee tästäkin julistaa wazari. Toisena korjattavana asiana ensimmäisenä päivänä oli myös newaza-tilanteet, joissa pari kertaa komensin maten liian aikaisin. Pandemia-ajan tuomarointien vähyys näkyy selvästi rutiinin puutteena. Ensimmäisten otteluiden jännityksen jälkeen pääsin hyvin tuomarointiin sisälle ja sain korjattua edellä mainitut haasteet pisteytysten suhteen. Torstaina jatkoajalle matolla 4 meni vain muutama ottelu, joten tuomaritiimin linja toimi hyvin.

Perjantaina ottelut käynnistyivät U15 poikien -50kg sekä tyttöjen -52kg ja -63kg sarjoilla. Torstain korjaukset kirkkaana mielessä, pääsin jo ensimmäisissä otteluissa hyvään fiilikseen. Varoitukset reunatilanteista sekä tyttöjen osalta hiusten korjaamisesta sattuivat kohdalleen. Pisteytykset menivät kohdilleen, eikä korjauksia tarvinnut tehdä. Tuomaritiimin yhteistyö toimi yhtä hyvin kuin edellisenäkin päivänä. Iltapäivällä oli vuorossa U21 miesten -73kg sarja. Otteluita tähän sarjaan kertyi peräti 51 kappaletta. Nämä ottelut olivatkin suurelta osin tasaista junnaamista ja taistelua rajatilanteissa. Passiivisuusvaroituksia tuli jaettua runsaasti, samoin varoituksia ottelualueen ylityksistä. Omalta osalta kaksi ottelua meni jatkoajalle, ottelut ratkesivat kuitenkin vajaan kahden minuutin aikana.

Kotiin tuomisina kahden kisapäivän osalta: tasavahvoissa otteluissa passiivisemman ottelijan löytämiseen pitää vielä kiinnittää enemmän huomiota. Newaza-tilanteiden annettava jatkua muutaman sekunnin pitempään ennen maten komentamista. Pisteytettävien alastulojen osalta tarkempaa havainnointia.

Kisat olivat hieno kokemus ja tuomittavia otteluita oli runsaasti. Seuraava Budo Nord Cup on taas vuoden päästä uudelleen ja mikäpä etten voisi osallistua uudelleenkin.

-Jari