Juhannusviikonloppuna suomalaisjudokat ottelivat maailmalla kahdessa eri turnauksessa. Judon olympiakarsinnat kohti Pariisin 2024 kesäolympialaisia starttasivat Mongolian Ulan Batorissa järjestetyssä Grand Slamissa. Vastaavasti alle 21-vuotiaat ottelivat Banja Lukassa junioreiden Eurooppa Cupissa. Molemmista turnauksista tuli yksittäisiä otteluvoittoja.

Olympiakarsinnat käyntiin

Riihimäen Judoseuran Luukas Saha (-66 kg) aloitti turnauksen perjantaina ottelemalla isäntämaan Erkhembayar Battogtokhia (world ranking 63.). Tasaisen alun jälkeen Saha (WRL 70.) lensi mongoolin tai-otoshiin ipponin arvoisesti (10-0) ajassa 3:47. Battogtokh voitti lopulta kaikki ottelunsa ja sarjan miehet alle 66 kiloa.

Voimailuseura Keravan Bodonosta edustava Valtteri Olin (-73 kg) avasi päivänsä ottelulla Turkmenistanin Isa Gayradovin (WRL 291.) kanssa. Olin (WRL 120.) ratkaisi ottelun itselleen ensin waza-arin arvoisella käsivarsiheitolla sekä jatkaen tilanteesta sidontaan (10-0). Toisella kierroksella vastassa oli Uzbekistanin Obidkhon Nomonov (WRL 41.). Uzbekki vei ottelun nimiinsä Olinin saatua kolmannen varoituksen ajassa 3:52. Nomonov otteli lopulta pronssille sarjassa miehet alle 73 kiloa.

Helsingin Meidokanin Martti Puumalainen (+100 kg) voitti ensimmäisellä kierroksella Chilen Francisco Soliksen vastaheitolla ipponin arvoisesti ajassa 2:32. Toisella kierroksella Marttia (WRL 21.) vastaan tuli Kazakstanin Adil Orazbayev (WRL 132.). Ottelun alku oli tasaista kamppailua ja molempia oltiin varoitettu kahdesti kazakki käänsi Martin heittoyrityksen itselleen ipponin arvoisesti ajassa 3:24. Keräilyissä Japanin Yusei Ogawa oli tällä kertaa parempi Martin saatua kolmannen varoituksen jälkeen hansoku-maken (ns. ulosajo). Näin Martille kisoista 7. sija ja myöhemmin sekä Orazbayev että Ogawa ottivat pronssia.

”Miesten otteet olivat hyviä viikonlopun aikana, vaikka tulokset eivät ole sitä mitä haettiin. Toivottavasti seuraavassa GP-turnauksessa onnistumme paremmin. Asenne otteluissa oli oikea ja meistä on vaikea ottaa pisteitä mutta hävisimme virheiden vuoksi. Jäämme nyt tänne muiden maiden tavoin viiden päivän leirille” kommentoi päävalmentaja Rok Draksic.

Seuraava turnaus odottaa jo muutaman viikon päästä, kun joukkue ottelee Zagrebin Grand Prixissä 15.-17.7.

Juniorit Banja Lukassa

Kuusihenkinen joukkue otteli viikonloppuna junioreiden Eurooppa Cupissa Bosnia-Hertsegovinan Banja Lukassa.

Rovaniemen Koyaman Louna-Lumia Seikkula (-63 kg) otti ensimmäisellä kierroksella jatkoaikavoiton Serbian Kristina Nisavicista taakseviennillä. Toisella kierroksella Alankomaiden Kamile Nalbat oli kahden waza-arin arvoisesti vahvempi. Nalbatin edetessä finaaliin, Louna pääsi keräilyotteluihin, joissa ensinnä vuorossa oli Ranskan Julie Falgon. Ranskalainen vei ottelun jalkaheitolla ipponin arvoisesti ja Lounalle lopputuloksena 7. sija.

Nummelan Judon Venla Laiho (-57 kg) aloitti päivän Unkarin Dorottya Berlikiä vastaan. Laiho voitti ottelun waza-arin arvoisen käsivarsiheiton turvin. Toisella kierroksella vuorossa oli sarjan ykkössijoitettu, Ranskan Maelenn Cotard. Tasaisen alun jälkeen ranskalainen otti kolmen minuutin kohdalla jalkaheitolla waza-arin eikä Venla saanut piste-eroa kiinni. Venla pääsi kuitenkin vielä keräilyotteluihin ja siellä ensinnä vastassa oli Alankomaiden Vera Raspe, joka vahvoilla otteillaan hallitsi erityisesti ottelun alkua. Ottelun ratkaisi hollantilaisen kahden minuutin kohdalla ottama waza-ari ouchigari-jalkaheitolla, jota Venla ei saanut tasoitettua lopun hyvästä painostuksesta huolimatta.

Oulun Judokerhon Anni Narva (-70 kg) otteli lauantaina kahdesti ranskalaisten kanssa. Ensinnä Florine Soulaa vastaan, joka vei vahvoilla otteillaan ottelun 3-0 varoitusten turvin nimiinsä. Keräilyissä Juliette Diollot otti mattoonjatkotilanteessa sankaku-sidonnan ja 10-0 voiton. Tyttöjen alle 78 kiloisissa otellut Vantaan Jukaran Emma Kravun (-78 kg) saldona oli tällä kertaa kaksi tappiota. Alla ollut sairastelu vei parhaan terän kisasuorituksesta eikä Emmalle tällä kertaa tullut voittoja Kyproksen Zanet Michailidousta tai Unkarin Szilvia Farkaksesta.

Pojissa EJU Cup-tasolla ensi kertaa otelleet Oulun Judokerhon Kasperi Niemenkari (-66 kg) ja Vihannin Judon Jere Rankinen (-73 kg) ottivat molemmat tasaiset ottelut. Niemenkarin ottelussa Slovenian Gasper Kokaljin kanssa slovenialainen vei ottelun nimiinsä mattoon jatkotilanteesta tulleella seitsemän pisteen arvoisella uhrautumisheitolla. Rankinen taasen kärsi tappion isäntämään Srdjan Pandurevicille, joka oli tällä kertaa parempi kahden waza-arin turvin Jeren yhtä waza-aria vastaan.