Suomalaisjudokoiden U18 -joukkue osallistui Portugalin Coimbrassa käytyyn Eju Cupiin viiden urheilijan ja kahden valmentajan voimin. Parhaasta tuloksesta vastasi Jenna Kuosmanen (Meido-kan, HKI) sijoittuen seitsemänneksi (7.) tyttöjen alle 63 kg:n painoluokassa.

Kuva: EJU/Miguel Galhardas

Jennan saavutus on rohkaiseva, koska urheilijaneito on juuri vaihtanut painoluokkaa ylemmäksi ja joutuu antamaan vielä voimissa tasoitusta uudessa painoluokassaan. Alle 18-vuotiaiden valmennuksesta vastaava, nuorten olympiavalmentaja Eetu Laamanen toteaakin, että Jenna on kehittynyt kevään aikana hienosti:

”Jenna on osallistunut tänä keväänä elämänsä ensimmäisiin European Cupeihin, kuten koko valmennusryhmä. Hänellä on takanaan nyt kolme European Cupia ja varmuus tekemisessä alkaa jo näkyä, vaikka uuteen painoluokkaan Jenna onkin vielä hieman alipainoinen. Hän kuitenkin saavuttaa koko ajan Euroopan tasoa ja harjoittelee ahkerasti myös kotisalilla asioita, joita on opittu kilpatatameilla.”

 

Urheilijan kommentit

Jenna Kuosmanen

Jenna Kuosmanen (Meido-kan). Kuvaaja joukkuekaveri Emma Kokkonen (Mikkelin Judo)

Jenna Kuosmanen toteaa itse, että kaikki vastustajat olisivat olleet voitettavissa:

”Ensimmäisessä ottelussa portugalilainen Torres pääsi yllättämään ja voitti waza-arilla. Toisessa ottelussa meni paremmin (Ippon-voitto). Kolmannessa ottelussa olisi ollut voittoon mahdollisuus, mutta blokatessa vastustajan heittoyritystä polvi meni lukkoon ja vääntyi sisäänpäin, joten en saanut blokattua. Tämän päivän vahvuuksia oli, kun pääsin hyvin otteisiin ja tekeminen oli aktiivisempaa kuin aiemmissa EJU Cupeissa.”

Kuosmanen toteaa ottelutyylinsä kehittyneen jokaisen European Cupin jälkeen paremmaksi. Hän myös kertoo näkevänsä hyvin tämän hetken parhaimmiston tason omassa ikäluokassaan. Omiin otteluihin hän hakee jatkossa vieläkin aktiivisempaa tekemistä. EJU Cupeja Jenna Kuosmanen luonnehtii seuraavasti:

”Eju Cupeissa on paljon kovempia vastustajia ja tasaväkisempiä otteluita verrattuna Suomeen ja Pohjoismaihin. Täällä vastustajat eivät jää odottelemaan, vaan ne lähtee tekemään heti omaa tekniikkaa, joten itsekin pitää olla hereillä heti alusta alkaen.”

 

Kokemuksia jatkojalostetaan

Otteluvoitot olivat tällä kertaa lujassa ja huonoa tuuriakin oli mukana, koska sunnuntaina alle 73 kg:n painoluokassa otellut Ville Kivelä (Hämeenlinnan Judoseura) hävisi Laamasen mukaan tuomarivirheen seurauksena:

”Tällä tasolla harvemmin vastaavaa tapahtuu, mutta Villen heittotilanteen ja pistesuorituksen jälkeinen sidontatilanne keskeytettiin ja matten jälkeen Kivelä hävisi lopulta varoituksella. Myöhemmin päätuomaritkin tulivat pahoittelemaan tilannetta, mutta tappio ensimmäisessä ottelussa ei tuonut jatkopaikkaa myöhempiin otteluihin.”

Lauantaina otelleiden kilpailukokemukset purettiin jo heti iltaharjoituksissa ja käytiin läpi asioita, joita jokainen omalla kohdallaan kehittää ja mitä joukkueena tarvitaan voittamiseen. Laamanen toteaa, että suomalaisten vahvuus on joukkuehenki ja se, että valmistautumisrutiinit ja keskittyminen tuleviin otteluihin on jo ammattimaista. Valmentajan mukaan edelleen kehittymisessä keskitytään samoihin asioihin, joita on hiottu kevään aikana edustusleireillä ja Urhean harjoituksissa. Nuorten olympiavalmentaja toteaa myös, että kansainväliset leirit ja ottelukokemukset etenkin espanjalaisten ja italialaisten judokoiden ottelutyylistä ovat tervetulleita, koska vastaavaa ei pysty simuloimaan Suomen olosuhteissa. Näistä tuntumaa nuoret judokat saavat harjoitella vielä keskiviikkoon saakka Portugalin leirillä.

Eetu Laamasen mukaan on muistettava, että suomalaisilla on alkujaan jo erilaiset lähtöasemat ikäluokassa menestyviin Euroopan judomaihin nähden, koska lajiin erikoistutaan jo varhain monessa maassa ja harrastajia on moninkertainen määrä Suomeen nähden:

”Suomalaiset judokat aloittavat alle 18-vuotiaina kansainvälistä kilpailu-uraansa ja tähtäimenä on pitkä kehityskaari, joka huipentuu aikuisikäisenä jatkuvan kehittymisen kautta. Meille jokainen urheilija on arvokas ja haluamme tukea hänen judopolkuaan Judoliiton valmennusjärjestelmän avulla. Maailmalla taas U18 -ikäryhmässäkin tavoitellaan jo varhain arvokisamitaleja ja erikoistutaan esimerkiksi kapeaan tekniikkavalikoimaan ja yhteen tai kahteen voittoisaan tekniikkaan. Tällöin ei ole ratkaisevaa se, missä urheilija on aikuisena, vaan se, että saavutetaan nopeasti menestystä. On vaikea kuitenkaan sanoa tässä vaiheessa urheilijan polkua, ketkä kasvavat voittajiksi aikuisikään mennessä.”

Tällä lausahduksella Laamanen pyrkii avaamaan sitä, miksi urheilijan polulla korostetaan tässä ikäluokassa tuloksia enemmän kehittymistä ja sitoutumista lajiin. Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta:

”Suomalaiset judokat ovat tyypillisesti parhaimmillaan vasta 25-vuotiaina tai tämänkin jälkeen.”

 

Ottelijat ja tulokset

Coimbran alle 18-vuotiaiden European Cupiin osallistuivat:

  • Tytöt alle 52 kg, Emma Kokkonen (Mikkelin Judo)
  • Pojat alle 60 kg, Rasmus Sorsa (Nummelan Judo)
  • Pojat alle 66 kg, Jesper Taavitsainen (Chikara)
  • Tytöt alle 63 kg, Jenna Kuosmanen (Meidokan)
  • Pojat alle 73 kg, Ville Kivelä (Hämeenlinnan Judoseura)

Valmentajina matkalla olivat nuorten olympiavalmentaja Eetu Laamanen ja Tommi Valtonen.

Tuloslistat löytyvät täältä: https://live.ijf.org/cont_cup_cad_por2022/results