Veli-Matti Karinkannan tuomariraportti judon Mestareiden liigasta 11.12.2021

Oli mukavaa palata Euroopan Judo Unionin kisoihin pitkästä aikaa. Arvelisin taukoa olleen ainakin parisen vuotta. Tuomariporukka oli kuitenkin tuttua tutumpi, sillä kaikkia kisaan nimettyä yhdeksää tuomaria yhdistää vuosien tuttavuus. Sen suhteen tuomaroinnilla oli hyvät edellytykset onnistua. IJF:n ja EJU:n tuomarointisysteemit taas poikkevat toisistaan hieman. EJU:ssa tuomitaan vielä yhteisöllisenä kolmikkona, ihan kuin kotimaassa konsanaan, kun taas IJF:ssä taas mattotuomarin apuna ovat tarkkailijat. Tämän kisan perusteella voin jälleen todeta, että kolmikkona tuomarointi on yhteisöllisempää, kuin yksinäisenä tekijänä matolla huseeraaminen. Kisaan oli valikoitunut seitsemän Euroopan parasta mies- ja naisjoukkuetta. Rankatut joukkueet olivat edellisen kisan mitalisteja ja muut tasoa alemman Euroopan liigan mitalisteja.

Tuomaroinnin kannalta kisa ei tarjonnut omalle kohdalleni yllätyksiä, eikä uusia tulkintoja päivän kymmenessä mattotuomaroimassani ottelussa. Alastulojen arviointia ei tarvinnut muuttaa ja muutaman varoitukseen piti hakea vahvistusta pöytätuomareilta. Alastulojen arvioinnit sujuivat siis kohdilleen, mutta varoituksien suhteen olisi pitänyt olla terävämpänä. Finaaleissa sain tuomita sekä naisten että miesten pronssiotteluissa. Sanoisin, että tekemiseni oli perustasoa.

Veli-Matti Karinkanta

Olympiatuomari