Rovaniemen Koyama järjesti yläkouluikäisille, U18 ja U21 Samurai cup 4 -osakilpailun ja tämän yhteydessä leirin. Etelä-Suomesta ei urheilijoita juurikaan tullut syyslomaviikon aikana Pohjois-Suomeen, mikä luonnollisesti harmittaa tapahtuman järjestäjiä. Toisaalta nuorten judoviikko onnistui hienosti judolle räätälöidyllä ohjelmalla. Mukana tapahtumassa vieraili myös Judoliiton valmennuspäällikkö Otto Favén, joka raportoi jo paikan päältä:

”Täällä on hyvä meininki kisoissa ja treeneissä. Kilpailuihin olisi toivonut laajempaa osallistumista, mutta siitä huolimatta osallistujat saivat hyviä otteluita ja oli paljon tiukkoja, kehittäviä kamppailuja.”

Samurai cup 4 tulokset löytyvät Judoshiaista täältä.

Otto Favén ja Samurai cup 4 palkittuja. Laadukkaat kuvat jälleen Sami Erjansalon kamerasta, ks. linkki jutun lopussa.

 

Valmennuspäällikkö veti myös ensimmäiset leiriharjoitukset ja totesi, että reipas tekemisen asenne näkyi koko porukassa. Kokoaikaisesti leirille osallistui 30 nuorta urheilijaa.

”Leirillä haetaan tukea laadukkaaseen arkiharjoitteluun ja vahvistamaan päivittäistä tekemistä. Sitä varmasti myös kaikki leirille osallistuneet saivat, toteaa Favén”

Tapahtuman järjestelyistä vastasi Tomi Teppo (Koyama), joka pääsi tällä kertaa vain tunnelmaa vähän ”haistelemaan” leirin alkuhetkillä. Hän totesi myös, että positiivisen hyrinän ja oikean judotekemisen meiningin aisti ihan alusta alkaen. Mies harmitteli, ettei päässyt itse osallistumaan treeneihin tällä kertaa.

Judolle räätälöityjä teemoja ja asiantuntijatukea urheilijan polulle

Judovalmentajina leirillä toimivat Tuomas Narva (Oulun Judokerho), Manne Isoranta (Lahden Judoseura) ja Petteri Pohja (Koyama). Tämän lisäksi Lapin Urheiluopiston puolesta oli asiantuntijoita, joiden kanssa nuoret pohtivat urheilijan arkeen liittyvä teemoja. Näitä olivat tällä kertaa terveellinen ravinto ja tähän liittyen keskusteluissa sivuttiin myös painonpudotusta. Moni yläkouluikäinen kokee usein sosiaalista painetta koulumaailmassa, ulkonäköpaineitakin tai ruokailutottumukset ovat liian epäterveelliset jaksamisen ja kehittymisen kannalta. Nuorten terveys, hyvinvointi, positiivinen kehosuhde sekä ryhmään kuulumisen tarve ovat tärkeitä kokonaisjaksamiseen liittyviä asioita. Kilpailukaudella jatkuva painonpudotus voi vaikuttaa myös keskittymiseen, jaksamiseen, kehittymiseen sekä lisätä loukkaantumisriskiä. Leirillä näistäkin asioista keskusteltiin yhdessä muiden nuorten kanssa ammattilaisen ohjaamana. Urheilija tarvitsee vertaistukea, jotta huomaa, ettei ole yksin elämään liittyvien asioiden kanssa, vaan ne koskettavat kaikkia. Tuomas Narva kertoo, että urheiluopiston ammattilaisen kanssa saatiin keskustella teemoista pienryhmissä ja käsitellä teemoja esimerkkitapausten avulla. Yhteisiä toimintamalleja erilaisiin tilanteisiin myös pohdittiin.

Petteri Pohja luennoi judourheilijan erilaisista osaamisalueista. Jokainen nuori kirjasi omat osaamisensa apulomakkeeseen ja pisteytti ne. Tämän osaamiskartan avulla on helpompi suunnistaa sitten myös oman seuran kotisalitreeneissä. Seuraava tarkasteluajankohta on keväällä, jolloin arvioidaan kehittymistä asetettujen tavoitteiden valossa.

Yläkouluakatemiassa urheillaan tosissaan, mutta ei totisena

Judokat majoittuivat Lapin urheiluopistolla. Aamut alkoivat 6:45 kevyellä herättelyllä, jolla viritettiin mieli, keho ja porukka päivään. Kevyiden judollisten kisailujen jälkeen siirryttiin ohjelmaan, joka sisälsi useimmiten testipatteriston ja sen jälkeen judoharjoituksia. Manne Isoranta toteaa, että oli ilo katsoa sitä sitoutunutta asennetta, jolla porukka oli mukana harjoituksissa:

”Koolla oli kehityshakuinen porukka. Ei ollut ”laidalla notkuvia”, vaan toisiaan kirittävä, melko tasainen joukko motivoituneita nuoria, jotka pystyivät harjoittelemaan yhdessä.”

Naurua, iloa ja ystävyyssuhteitakin ylläpidettiin, vaikka harjoitukset ja päivät olivatkin toisinaan aika uuvuttavia. Isoranta toteaa, että nyt tarvitaan lisää uusia vastuunkantajia judoseuroihin, jotta motivoituneet nuoret pysyvät mukana toiminnassa ja uusia saadaan mukaan.

”Yläkouluikäisille on tärkeää yhteiset kokemukset judon äärellä. On tärkeää miettiä, miten nuoret saadaan sitoutumaan lajin pariin. Yhteiset matkat ja leirit ovat tärkeitä tapahtumia. Koronapandemian aikana moni nuori, kilpaillutkin judoka on lopettanut. Tämä näkyy valitettavasti myös meidän kilpailujemme osallistujamäärinä. Nyt tarvitaan judoseurojen panosta siihen, että uusia vetäjiä löydetään sekä keinoja viestiä nuorille nuorten tavalla. Toivon, että myös heidän näkemyksiään kuunnellaan toiminnan kehittämisessä. Judoliiton yläkoulutoiminnassa on tarjolla kaksi vuosittaista isompaa leiriä, jonka yhteydessä toteutetaan myös nuorten vanhemmille infotilaisuuksia ja lajiin tutustumismahdollisuuksia. Judoseurojen lisäksi vanhempien tuki on tärkeää nuorten judoharrastuksen mahdollistajina.”

Kuvassa vasemmalta: Manne Isoranta, Tomi Teppo, Tuomas Narva ja kuvan napannut Petteri Pohja

Leirille osallistuneet valmentajat kokivat saaneensa myös itse leiriltä tukea omaan valmentajana kehittymiseen. He olivat yksimielisiä siitä, että intensiivinen leirijakso on tärkeä foorumi tarkastella valmennusasioita eri näkökulmista. Manne toteaa:

” Ei jäänyt yhteen hetkeen tai päivään meidän keskustelut, vaan kaikkien majoittuessa samassa paikassa pystyimme käsittelemään judovalmennusta ja sen kehittämistä hyvin monipuolisesti. Teemana olivat erilaiset harjoitteet, harjoittelukuluttuuri, kilpailut, seuravalmentajan työkenttä erilaiset valmennuskoulutukset ja tietysti myös tuleva kausi.

Omien ajatusten sparraaminen, näkemysten vaihtaminen ja toisten valmentajien luennot haastoivat kokeneetkin valmentajat miettimään omaa toimintaa ja sen vaikutuksia nuoriin, ideoimaan uutta ja saamaan tukea kollegalta. Valmentajat innostavat myös seuravalmentajia osallistumaan nuorten leireille ja saamaan voimaa, iloa ja näkemystä omalle valmentajapolulle.


Valokuvaaja Sami Erjansalon ottamia Samurai Cup 4:n kuvia tästä linkistä.

Kansiossa on myös Rovaniemen salikisan valokuvia, johon myös nuoremmat kilpailijat pääsivät osallistumaan ja kokeilemaan judotaitojaan, osa ensimmäisissä kilpailuissaan.