Judoliitto kantaa huolta liikunnan ja urheilun rahoitusleikkauksista

Judoliitto on huolissaan olympialajina siitä, miten valtion kaavailemat rahoitusleikkaukset urheiluun ja liikuntaan vaikuttavat lajiliiton mahdollisuuksiin palvella judoseuroja. Judoliitossa on jo tehty uudistuksia, jotka tähtäävät judoseurojen ketterään palvelemiseen ja järjestön toimintaa on jo sopeutettu koronapandemian aikana. Koronan kurittamat judoseurat ovat päässeet vihdoin alkuun toimintansa käynnistämisessä ja seurojen jäsenhankintaa on vauhditettu merkittävillä panoksilla. Alkusyksystä toteutettiin Aloita judo – löydä seurasi -kampanja, avattiin uudet verkkosivut ja uudistettiin järjestöilmettä.

Aloita judo juoksuAloita judo

Vapaaehtoiset judokat ja judon ystävät kautta maan ovat osallistuneet yhteistyössä suuriin judotalkoisiin toiminnan uudistamisessa. Toivo on jälleen herännyt! Usko tulevaan on syttynyt. Judoliitto haluaa olla tukemassa jäsenseurojaan myös erilaisten kehittämismahdollisuuksien ja verkostojen avaamisessa. Nyt huolena on, että rahoitusleikkaukset vaikeuttavat tätä työtä. Pelkona on, että mahdollisten leikkausten myötä judon mahdollisuudet kamppailla kansainvälisessä kilpailussa rajoittuvat.

Liikuntaan ja urheiluun tehtävät leikkaukset läpäisevät koko harrastajakenttää, mikäli järjestön tarjoamia palveluita joudutaan supistamaan. Judon mahdollisuudet elinikäisessä oppimisen tukena ovat yksilön judopolulla tärkeitä olkoon kyseessä sitten liikunnallinen elämäntapa, hyvinvoinnin edistäminen ja ylläpito tai huippu-urheilu.

Monet judokat ovat jo valinneet kilpauran, jota tukemassa on urheiluakatemiajärjestelmä aina yläkouluiästä kaksoisuraan saakka. Ilman elinvoimaisia judoseuroja ei meillä ole myöskään huippu-urheilijoita. Liikuntaan ja urheiluun kohdistuvat leikkaukset koskettavat siis viime kädessä lapsia, perheitä ja nuoria eli niitä, jotka ovat haavoittuvammassa asemassa. Liikunta on liikettä, joka ylläpitää yksilön terveyttä ja kehittymistä. Valmennuksen ja ohjauksen avulla tätä voidaan vahvistaa ja Judoliitto tukee tätä työtä tarjoamillaan kehittämis-, koulutus-, ja tiedotus- ja valmennuspalveluillaan.

Lue olympiakomitean kannanotto asiaan tästä linkistä.