Fiksu seura -palkinnolla palkitaan ympäristön kannalta fiksusti toimiva seura

Olympiakomitea haluaa kannustaa seuroja toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Fiksu seura palkinnolla palkitaan seura, joka on ottanut käyttöön ympäristön kannalta fiksuja toimintatapoja. Toimintatavat voivat liittyä esim. liikenteeseen, tapahtumiin, ravintoon, välineisiin, viestintään.

Judossa lajiin liittyy muiden kunnioitus ja arvostus. Vastuullisuus muista ja oman toiminnan arviointi ovat osa kasvatustyötä. Lapset ja nuoret ovat kiinnostuneita siitä, miltä heidän tulevaisuutensa näyttää. Monessa judoseurassa ympäristöasioita on jo huomioitu arjen ratkaisuissa, joten tämä kilpailu tarjoaa mahdollisuuksia nostaa niitä myös esille omalle jäsenistölle ja kertoa hyvistä käytänteistä eteenpäin myös seuraverksostossa. Pienilläkin teoilla on merkitystä, kun niitä toteuttaa mahdollisimman moni yksilö- ja seuratasolla. Joskus riittää, että vain tunnistaa seurassaan hyviä käytänteitä ja jakaa kokemuksiaan. Samalla judoseura saa mahdollisesti näkyvyyttä omalle toiminnalleen.

Judossa kimppakyydit, vanhempien yhteistyö tai vaikka säännölliset siistimistalkoot sekä digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet voivat olla ihmisen kokoisia toimintatapoja, jotka pienentävät harrastustoiminnan hiilijalanjälkeä. Judogit kiertävät seurassa isommalta pienemmälle, niitä korjataan, vaalitaan ja huolletaan. Monenlaisia käytänteitä on jo olemassa. Fiksu seura -kilpailu on yksi tapa kertoa niistä muillekin. Olympiakomitealla on valmiita aineistoja, joita voi hyödyntää seuratoiminnan kehittämisessä. 


Paras toimintatapa palkitaan 2 000 euron palkinnolla.

Palkintoa voivat hakea kaikki urheiluseurat.

Palkintojen hakulomakkeet auki 1.-20.10.2021  – hakemukseen tästä.

Aiempien vuosien palkittuihin seuroihin voit tutustua Olympiakomitean sivuilta täältä.
Keke-koutsi Olympiakomitea

Kuva: Olympiakomitea, KEKE KOUTSI -materiaalin kansikuva

Tutustu Olympiakomitean Kestävän kehityksen tukimateriaaleihin ja KEKE KOUTSIIN täältä


Taustaa Fiksu seura -kilpailulle ja KEKE-koutsin syntyyn

Kerro, miten toimitte aiemmin ja muutos fiksumpaan suuntaan saatiin toteutettua. Kyseessä voi olla iso tai pieni uudistus, tavallinen tai epätavallinen – tärkeintä on fiksuus ja toimivuus. Oivallisin toimintatapa tai tarina palkitaan 2 000 euron kannustuspalkinnolla! Vaikka palkinto ei oman seuran kohdalle osuisikaan, niin fiksu toimintatapanne saa näkyvyyttä ja mahdollisuuden levitä laajasti seurakenttään.
Tausta: Olympiakomitea kokosi vuonna 2018 Sitran tukemana seurojen ympäristövastuullisia käytäntöjä. Hankkeen pohjalta syntyi KEKE-koutsi, seurojen kestävän kehityksen valmentaja. Fiksu seura -palkinnon avulla kannustamme seuroja kokeilemaan ja kehittämään ympäristöä säästäviä ja fiksuja toimintatapoja. Samalla keräämme KEKE-koutsiin lisää ideoita ja vinkkejä, joita kannattaa levittää laajemminkin. Rakennetaan yhdessä maailman ympäristövastuullisin seurakentällinen!
Fiksu toimintatapa
  • on seurassa käytössä tai vähintäänkin kokeiltu ja hyväksi koettu
  • parantaa seuratoiminnan ympäristövastuullisuutta tai pienentää ympäristövaikutuksia
  • voi liittyä mihin tahansa seura-arkeen kytkeytyvään asiaan, kuten liikenne ja kulkutavat, varusteet, toimitilat ja välineet, tapahtumat, ruoka, jätteet ja kierrätys, viestintä, tms.
Arvioinnissa painotamme
  • Pysyvien toimintamallien kehittämistä, kohdistuen seuran arkeen ja ydintekemiseen
  • Monistettavuutta (samaa toimintamallia voisi levittää muihin seuroihin)
  • Hyötyä ympäristölle ja seuralle (tekee vastuullisuudesta helppoa)
  • Vaikuttavuutta (seurausta edellä mainituista)

Lisätiedot Karoliina Ketola

Yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija

+358 40 5876650

karoliina.ketola@olympiakomitea.fi