Fiksu seura -palkinnolla palkitaan ympäristön kannalta fiksusti toimiva seura
Olympiakomitea haluaa kannustaa seuroja toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Fiksu seura palkinnolla palkitaan seura, joka on ottanut käyttöön ympäristön kannalta fiksuja toimintatapoja. Toimintatavat voivat liittyä esim. liikenteeseen, tapahtumiin, ravintoon, välineisiin, viestintään.
Judossa lajiin liittyy muiden kunnioitus ja arvostus. Vastuullisuus muista ja oman toiminnan arviointi ovat osa kasvatustyötä. Lapset ja nuoret ovat kiinnostuneita siitä, miltä heidän tulevaisuutensa näyttää. Monessa judoseurassa ympäristöasioita on jo huomioitu arjen ratkaisuissa, joten tämä kilpailu tarjoaa mahdollisuuksia nostaa niitä myös esille omalle jäsenistölle ja kertoa hyvistä käytänteistä eteenpäin myös seuraverksostossa. Pienilläkin teoilla on merkitystä, kun niitä toteuttaa mahdollisimman moni yksilö- ja seuratasolla. Joskus riittää, että vain tunnistaa seurassaan hyviä käytänteitä ja jakaa kokemuksiaan. Samalla judoseura saa mahdollisesti näkyvyyttä omalle toiminnalleen.
Judossa kimppakyydit, vanhempien yhteistyö tai vaikka säännölliset siistimistalkoot sekä digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet voivat olla ihmisen kokoisia toimintatapoja, jotka pienentävät harrastustoiminnan hiilijalanjälkeä. Judogit kiertävät seurassa isommalta pienemmälle, niitä korjataan, vaalitaan ja huolletaan. Monenlaisia käytänteitä on jo olemassa. Fiksu seura -kilpailu on yksi tapa kertoa niistä muillekin. Olympiakomitealla on valmiita aineistoja, joita voi hyödyntää seuratoiminnan kehittämisessä.
Paras toimintatapa palkitaan 2 000 euron palkinnolla.
Palkintoa voivat hakea kaikki urheiluseurat.
Palkintojen hakulomakkeet auki 1.-20.10.2021 – hakemukseen tästä.
Tutustu Olympiakomitean Kestävän kehityksen tukimateriaaleihin ja KEKE KOUTSIIN täältä.
Taustaa Fiksu seura -kilpailulle ja KEKE-koutsin syntyyn
- on seurassa käytössä tai vähintäänkin kokeiltu ja hyväksi koettu
- parantaa seuratoiminnan ympäristövastuullisuutta tai pienentää ympäristövaikutuksia
- voi liittyä mihin tahansa seura-arkeen kytkeytyvään asiaan, kuten liikenne ja kulkutavat, varusteet, toimitilat ja välineet, tapahtumat, ruoka, jätteet ja kierrätys, viestintä, tms.
- Pysyvien toimintamallien kehittämistä, kohdistuen seuran arkeen ja ydintekemiseen
- Monistettavuutta (samaa toimintamallia voisi levittää muihin seuroihin)
- Hyötyä ympäristölle ja seuralle (tekee vastuullisuudesta helppoa)
- Vaikuttavuutta (seurausta edellä mainituista)
Lisätiedot Karoliina Ketola
Yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija