Dubrovnikin European Cupin ensimmäinen kilpailupäivä Kroatiassa toi Suomen judokoille useita otteluvoittoja ja kaksi urheilijaa raivasi tiensä pronssiotteluun.

Parhaasta suomalaistuloksesta Kroatian European Cupissa vastasivat Alexandra Barton (Kirkkonummen Judoseura) naisten alle 63 kg:n sarjassa ja Valtteri Olin (Voimailuseura Bodonos) miesten alle 73 kg:n sarjassa. Molemmat raivasivat tiensä pronssiotteluun, jossa heidän oli taipuminen Ippon-tappioon. Aikuisten European Cup -turnauksissa on ns. pitkät keräilyt, mikä mahdollistaa jatko-otteluita, vaikka häviäisi ensimmäisen ottelunsa poolivoittajalle.

Näin kävi myös Bartonille, joka kohtasi Ranskan Yasmine Horavillen ensimmäisessä ottelussaan. Horaville voitti pooliottelun, joten Bartonille avautui vielä mahdollisuus tavoitella pronssimitalia keräilyvoittojen kautta. Alexandra voitti seuraavat kolme otteluaan: Slovenian Anna Marie Ograjensekin, Montenergon  Ivana Sunjevicin ja Iso-Britannian Jessie Edwardsin. Pronssiottelussa suomalaisnainen kohtasi Tanskan Helen Christensenin, jolle kärsi tappion. Katso kaikki sarjan pistesuoritukset ja ottelut täältä. Alexandera kertaa päiväänsä seuraavasti:

    • Ihan kova päivä tänään, kun tuli viisi matsia, joista kolme voittoa ja kaksi tappiota. Voitot tuli aika pitkälle hyvällä perustekemisellä. Utchi-matalla tuli pisteet suurimmassa osassa matseista. Matsit oli tasaisia ja sain hyviä voittoja. Häviöt oli niukkoja ja aika paljon jäi harmittamaan ne tappiot, ja pronssikin oli ihan otettavissa.

Valtteri Olinia vastaan oli arpa heittänyt Iso-Britannian Ethan Nairnen, jonka suomalainen kohtasi suoraan toisella kierroksella voitokkaasti. Tämän jälkeen sai Valtterin käsittelystä osansa Italian Davide Nuzzo. Voitokkaasti alkaneen päivän tahtia ja mitalimetsästyksen väriä pääsi poolifinaalissa himmentämään Iso-Britannian Daniel Powell, joka voitti Olinin Ipponilla. Suomalainen ei tästä lannistunut, vaan lähti tavoittelemaan seuraavia otteluvoittoja. Ensimmäisessä keräilyottelussaan Olin kohtasi Israelin Hadar Ben Bassatin. Ottelu oli tiukkaa vääntöä, jossa molemmat tekivät waza-arin arvoiset pistesuoritukset, mutta lopulta israelilainen sai viimeisen varoituksensa ja Valtterin kilpailupäivä tiesi jatkoa. Seuraavaksi hän kohtasi Italian Andrea Spicuglian, jonka voitti varoituksin. Pronssiottelussa Ranskan kokenut Luca Otmane voitti Olinin kahdella waza-arilla ja tuloksena kirvelevä 5. sija ja paljon hyviä otteluita. Kaikki sarjan ottelut voit katsoa täältä. Valtteri toteaa kilpailupäivän iltana, että tunnelmat ovat hieman sekavat vielä:

    • Tämä on paras sijoitus toistaiseksi, mitä olen aikuisten kisoista tähän mennessä saanut, mutta sitten oli myös paljon parannettavaa. Varsinkin pronssimatsi, mikä jäi vähän lyhkäiseksi ja se harmittaa. Muuten oli ihan hyvä päivä. Oli tiukkoja vääntöjä ja sain niitä otteluvoittoja, mitkä on ollu tosi tärkeitä tämän pitkän kilpailutauon jälkeen. Pääsi vihdoinkin ottamaan pitkiä matseja ulkomailla, mikä on tosi tärkeää. Neljä otteluvoittoa ja kaksi tappiota, joten kokonaisuudessa fiilis on ihan ok, vaikka viimeinen pronssimatsi vielä vähän harmittaa mieltä.

Muista lauantaina otelleista kilpailijoista Elviira Kujansuu (Tampereen Judo) ja Pihla Matikainen (Maskun Tempo) ottelivat kumpikin kolme ottelua naisten alle 57 kg:n sarjassa. Molemmat voittivat yhden ja kärsivät kaksi tappiota. Thomas Rönkkö (Orimattilan Judoseura) otteli miesten alle 66 kg:n sarjassa, jossa hävisi poolivoittajalle, mutta pääsi keräilyotteluun, jonka hävisi.

Kolmikko toteaa, että Dubrovnikin kilpailu oli juuri tähän hetkeen sopiva, koska oli mahdollisuus saada takaisin koronatauon jälkeen kansainvälistä kilpailutuntumaa. Ottelukokemusta kertyi ja pureksittavaa harjoituksiin ja motivaatiota kovaan treenaamiseen riittää. Koko porukka kannusti joukkueenjohtaja Stefan Rönkön kera toisiaan niin innolla, että suomalaisten ääni kantautui live-lähetyksestäkin. Elviira Kujansuu toteaa, että tietää jo kehittämiskohteitaan ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Thomasia harmitti, että tuttu kaveri pääsi tällä kertaa matsissa yllättämään, mutta iloitsee, että pääsi pitkästä aikaa kansainvälisiin kilpailuihin hakemaan otetuntumaa. Pihla Matikainen tiivistää joukkueen tunnelmat seuraavasti:

    • Meillä on nyt hyvä porukka Suomen tiimissä, joiden kanssa kiertää kisoja ja leirejä!

Voit katsoa kaikki alle 57 kg:n naisten sarjan ottelut täältä ja miesten alle 66 kg:n sarjan ottelut täältä.


Samaan aikaan toisaalla eli Pariisissa ei otteluvoittoja tänään tullut.

Luukas Sahan (Riihimäen Judoseura) Pariisin Grand Slam -turnauspäivän saldo oli tappio avausottelussaan alle 66 kg:n sarjassa Orlando Cazorlalle, joka kamppaili päivän lopussa itselleen pronssia häviten vain hopeamistalistille, Japanin Taikoh Fujisakalle. Valmentajan penkillä ollut Markus Pekkola toteaa, että ottelu lähti hyvin käyntiin ja oli hyvässä vauhdissa, mutta Sahan puolustaessa vastustajan kahvaa, pääsi ranskalainen vetämään jalat alta:

    • ”Jatkotilanteessa, matossa Luukaksen oma käsi jäi suoraksi kaverin syliin ja siitä oli aika helppo lopettaa jujiin.” IJF:n turnauksissa kilpailu päättyy ensimmäiseen otteluun, vaikka vastustaja yltäisi voittoon saakka.