Eetu Ihanamäki viides Luxemburgin alle 21-vuotiaiden EM-kilpailuissa

Alle 81 kg:n painoluokassa otteleva, Nokian Judon urheilijanuorukainen Eetu Ihanamäki osoitti vahvaa tekemistä alle 21-vuotiaiden EM-kilpailuissa Luxemburgissa  sijoittuen lopulta kovan kilpailupäivän viidenneksi. Hän voitti  ensimmäiset kaksi otteluaan. Ihanamäki kärsi tappion jatkoajalle edenneessä, poolinsa finaaliottelussa georgialaiselle Giorgi Shrazadishvilille. Tappio tässä vaiheessa kaaviota tarkoitti kuitenkin mahdollisuutta mitaliotteluihin keräilyotteluiden kautta. Eetu osoitti kylmäpäistä kamppailuasennetta koko kilpailupäivänsä ja erityisen vahvaa tekemistä mattojudossa, jossa ratkaisevat pistesuoritukset irtosivat suomalaisen eduksi. Pronssiottelussa molemmat kilpailijat saivat tehtyä yrityksiä, mutta vastustaja onnistui taitavilla uhrautumisheitoillaan lopulta Ipponin arvoiseen pistesuoritukseen. Arvokisamitali oli riipaisevan lähellä ja pettymys on varmasti suuri, mutta uudet mahdollisuudet odottavat lupaavaa nuorukaista. Alle 21-vuotiaiden olympiavalmentaja Markus Pekkola toteaakin päivän yhteenvetona:

”Tappio mitaliottelussa harmittaa, mutta Eetu otteli koko päivän omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Kaikissa otteluissa pyrittiin positiiviseen otekontrolliin sekä tehokkaaseen mattojudoon. Kaikki päivän ottelut etenivät tasaväkisinä ja vaikkei ihan podiumille tänään päästykään, on Eetu ottanut selkeitä kehitysaskeleita viime vuosina.”

Voit tustustua tarkemmin Ihanamäen otteluihin alla olevasta selostuksesta ja katsomalla otteluvideoita.

Ensimmäinen ottelu

Avausotteluunsa ensimmäisellä kierroksella Eetu sai vastaansa Bosnia & Herzegovinan isokokoisen ja vahvaotteisen vastustajan Hasic Kerimin. Molemmat kilpailijat aloittivat tasaisesti. Eetu metsästi vastustajan mattotilanteita silmä tarkkana ja löysi hyvän kääntöpaikan itselleen ja sai pidettyä vastustajan rimpuilusta huolimatta Kerimin matossa tarvittavat 25 sekuntia, josta Ippon. Voit katsoa videon tästä

Toinen ottelu

Toisen kierroksen ottelussaan Ihanamäki kohtasi Slovakiaa edustavan Alex Bartonin (World Ranking 10), jolle suomalainen on aiemmin kärsinyt pari kertaa tappion kansainvälisissä turnauksissa. Alussa molempia varoitettiin passiivisuudesta ja pienen kankeuden jälkeen saivat miehet koneensa liikkeelle ”kyttäilyn ja kuittailun sijaan”. Bartonin yrityksiltä suojautuessaan sai Eetu varoituksen, mutta vastustaja vuorostaan virheotteesta. Varsinaisella otteluajalla ei ratkaisua saatu aikaan, vaan ottelu eteni jatkoajalle. Videotuomarit olivat kuitenkin tarkkoina ottelualueen rajalla tapahtuvassa hyökkäystilanteessa, jossa vastustaja sitoi vyötään ilman tuomarin antamaa lupaa. Dramaattisuutta peliin loi vielä slovakialaisen protestointi, mikä ei tuottanut videotarkastuksenkaan jälkeen muutosta voittajan valintaan Nokian toivon edetessä seuraavaan otteluunsa. Voit katsoa ottelun täältä (videon alku sisältää noin 10 minuuttia tatamin desinfiointia).

”Toiseen otteluun tuli vastaan sama (Alex Barton), jolle olen kahdesti hävinnyt kesällä. Tää oli paljon parempi ottelu kuin aiemmat, vaikka voitto tulikin vähän kyseenalaisilla shidoilla”, toteaa mieluiten pistesuorituksilla voitosta taisteleva Ihanamäki, vaikka selkeä vastustajan virhe olikin kyseessä.

Kolmas ottelu ja poolifinaali – Georgian Giorgi Sharazadishvili

Voit katsoa ottelun täältä. Eetu Ihanamäki analysoi jatkoajalle venynyttä otteluaan seuraavasti:

”Lohkofinaalissa oli myös tuttu kaveri (Giorgi Shrazadishvili). Prahassa hävisin ihan pystyyn, mut ottelu meni jatkoajalle”.

Jatkoajalla vastustaja sai tehtyä jalkaheiton alle 20 sekunnissa ja päätti ottelun Ihanamäen Ippon-tappioon.

Keräilyottelu

Pääsystä pronssiotteluun mitalinälkäinen vastustaja ei ainakaan keventynyt, sillä tatamille asteli vahvan judomaan, Azerbaidzanin Eljan Hajiyevin. Eetu ei tätä hätkähtänyt, vaan eteni määrätietoisesti ottelutilanteeseen täysin keskittyneenä, kun sai tehtyä waza-arin arvoisen jalkaheiton, jolla sai vastustaja kyljen ”kastumaan”. Ottelun loppupuolella Ihanamäki viimeisteli voittonsa pitävällä sidonnalla ja raivasi itselleen paikan illan pronssiotteluun. Voit katsoa ottelun täältä.

Pronssiottelu

Eetu asteli pronssiotteluun vahvannäköisenä kohdatessaan Tshekin Adam Kopeckyn. Voit katsoa ottelun alla olevasta videoupotuksesta. Eetu kertoo, että oli ennakkoon tiedossa, mitkä ovat vastustajan vahvuudet, mutta totesi, että silti tuli aika selvä häviö. Sarjan voitti lopulta Venäjän Ibragimgadzhi Suleimanov. Voit katsoa tuloskaavion täältä.

Lopuksi yksi Suomen judotoivoista toteaa kilpailupäivän päätteeksi:

”Tähän asti uran paras tulos. Otteliminen oli parempaa kuin kesällä, joten ihan tyytyväinen oon, vaikka mitali jäi nyt kolmatta kertaa putkeen yhden voiton päähän.”

Helsinkiin huippujudon perässä muuttaneen Eetu Ihanamäen judoharjoitukset jatkuvat syksyn mittaan niin Urhea-kampuksella kuin Puolutustusvoimien Urheilukoulussa Santahaminassa.