Judoliitto järjesti yhdessä Urhean kanssa judoseuroille avoimet ovet lauantaina 21.8.2021. Judoliitto oli ensimmäinen lajiliitto, joka toteutti vuorovaikutteisen live-tapahtuman syyskauden alkaessa. Urhean avoimiin oviin osallistui myös neljä entistä Judoliiton päävalmentajaa, jotka olivat tyytyväisiä näkemäänsä. 

Suomen judoseuroille oli lähetetty avoin kutsu Urhean avoimista päivistä ja mukana oli pitkän linjan judovaikuttajia, arvokisamitalisteja, seuratoimijoita sekä judokoiden vanhempia ja tukijoukkoja. Iltapäivän ensimmäiseen ryhmään osallistuivat entiset päävalmentajat Juha Salonen, Jorma Kivinen, Seppo Myllylä ja Mika Mukkula (järjestys kuvan mukaan). Yhteiskuvassa poseerattiin hetki maskit taskussa yhdessä Rok Draksicin kanssa. Samalle kierrokselle osallistui myös juuri kansainvälisen tuomariuransa, alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuihin päättänyt Kari Neuvonen. Päivän aikana tapahtumassa nähtiin myös EM-mitalistit Jaana Ronkainen ja Annikka Mutanen sekä monia judoseurojen aktiivijudokoita kiinnostuneiden urheilijoiden vanhempien lisäksi.

Tutustumiskierrokset tiloihin toteutettiin kolmessa ryhmässä, pääkaupunkiseudun kiristyneet koronarajoitukset huomioiden. Kierros huipentui judoharjoitusten seuraamiseen viereisestä harjoitustilasta seuraten, jossa päävalmentaja Rok Draksic esitti jokaiselle ryhmälle tervehdyksensä ja kertoi harjoitusolosuhteista ja urheilijoiden meneillään olevista treeneistä.  Lauantaina judo-opetuksesta vastasi olympiajudoka Valtteri Jokinen, jonka huomioita ja vinkit kilpailukauden harjoitteluun voit lukea artikkelin lopusta. Urheilijoita olivat opettamassa päävalmentajan lisäksi Rok Draksic ja nuorten olympiavalmentajat Markus Pekkola ja Eetu Laamanen sekä iltaharjoituksia Rokin ulkomaan matkojen aikana vetävä Esa Korkia-aho.

Mika Saari Urhea Päävalmentajan puhe

Tunnin kestäneellä kierroksella nähtiin eri lajien harjoitustilat, valmennuskeskuksen testiasema, ensiaputilat, kuntouttavat huoneet, lihasvoima- ja liikkuvuusharjoitusympäristö, tekniikkaopetustilat, nopeusharjoitustilat ja saatiin perehdytystä huippulaitteiston tarjoamiin mahdollisuuksiin. Osallistujat saivat vakuuttavan opastuksen Urhean liiketoimintajohtaja Kaisa Vikkulalta, joka perehdytti Urhean omistuspohjaan ja Urhea-hallin mahdollisuuksiin liitto- ja seuratoiminnassa. Urhean valmennuskeskuksen johtaja Mika Saari toi käytännön näkökulmaa siihen, miten eri toiminnot ja tilat mahdollistavat ammattimaisen urheilun ja tukipalvelut. Näistä esimerkkinä toimi se, että aamuharjoituksia olivat seuraamassa myös Urhean psyykkiset valmentajat muistiinpanoja tehden. Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi isännöi avointen ovien tapahtumaa ja totesi:

”Tilaisuus oli erittäin onnistunut. On hyvä muistaa, että Urhea palvelee kaikkia suomalaisia judoseuroja ja judokoita. Sinne on keskittynyt paras osaaminen ja huippuolosuhteet.”  

Yhteistyössä on voimaa – asiantuntijaverkosto judokan tukena

Syksyn kuluessa Urhean valmennuskeskuksen toiminta käynnistyy täysipainoisesti ja jokainen laji saa nimetyt asiantuntijansa, joiden palvelut kanavoidaan valmentajien ja valmennuspäällikön kautta. Judoliitto tiedottaa näistä yhteistyössä Urhean kanssa sitä mukaan, kun avainhenkilöt aloittavat tehtävänsä. Yhteistyötä urheilijoiden omien asiantuntijoiden kanssa toivotaan, jotta jokainen judoka pystytään huomioimaan yksilöllisesti esim. vammahistoria ja kehittämiskohteet tunnistaen. Urhea tarjoaa moniammatillisen asiantuntijaverkoston, jossa palveluketjut ovat lyhyitä ja alansa huippuosaajat ovat nopeasti tavoitettavissa. Valmennusvaliokunnan puheenjohtaja Mika Mukkula summaa Urhea-yhteistyötä seuraavasti:

Judo kuuluu Urhean kärkilajien joukkoon. Uskon hyvään yhteistyöhön ja tahtotilaan tarjota judokoille parasta, kuten jo nyt alussa on nähty. Asiantuntijayhteistyö ja Urhean tarjoamat tukipalvelut saadaan varmasti lähitulevaisuudessa käyntiin täydellä teholla. Joustavuutta ja kärsivällisyyttä vaaditaan alussa varmasti puolin ja toisin. Meillä on yhteistyösopimus ja se mahdollistaa toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen.”

 Mika Mukkula toivoo, että vaikka Urhea sijoittuu Helsinkiin, niin mahdollisimman monista seuroista ympäri Suomen löytyy urheilijoita ja valmentajia, jotka tulevat hyötymään olosuhteista ja kehittymään. Hänen mukaansa judoyhteisö pystyy käyttämään tiloja tulevaisuudessa leirien, koulutusten tai vaikka erilaisten seminaarien järjestämisessä. Urhea tarjoaa mahdollisuuksia myös kilpailujen järjestämiseen. Urheilijoita ja valmentajia Mukkula kehottaa olemaan terveellä tavalla ylpeitä olosuhteista.

”Toivon, tietenkin että tilat pidetään osaltamme kunnossa ja muistetaan normaali siisteys, salikäytös sekä toisten kunnioitus. Näin kaikilla on miellyttävämpi harjoitella ja kehittyä. Epidemian aikana muistetaan tietysti suojaimet ja hygienia. Valmentajille paikka antaa hyvän mahdollisuuden tiedon jakamiseen ja kohtaamiseen erilaisten valmentajien kanssa.”

Valtteri Jokisen tatamikuulumiset

Olympiajudoka Valtteri Jokinen oli opettajamassa treeneissä päävalmentajan kutsumana tekniikkaa, sillä Rok Draksic haluaa syksyn tehostamispäiville erilaisia tekniikkaopettajia ja hyödyntää suomalaisia judo-osaamista.

Valtteri Jokinen opettaa Valtteri Jokinen opettaa

”Oli kiva olla koronatauon jälkeen matolla, koska edellisestä oikeasta judotreenistä on vierähtänyt lähes vuosi. Olen todella iloinen urheilijoiden puolesta, että heillä on nyt tällaiset puitteet ja samalla myös hieman kateellinenkin”, toteaa Jokinen pilkettä silmäkulmassaan ja jatkaa: ”Pidän hallia ja sen palveluita ainutlaatuisena Suomessa. Odotan, että urheilijat ottavat jokaisen treenin mahdollisuutena kehittyä paremmiksi ja asennoituvat niihin sen mukaisesti.”

Akatemia- ja edustusurheilijoiden ryhmän harjoitteluun hän oli tyytyväinen, sillä asenne oli kunnossa, harjoitukset tehtiin kunnolla ja opetusta kuunneltiin keskittyneesti. Jokinen opetti aamuharjoituksissa ja peräti kolme tuntia kestävien iltapäivätreenien aikana morote-seoi-nagea erilaisiin tilanteisiin ja otteisiin sovellettuna ja näiden lisäksi mattoon jatkot morotesta jujiin. Samalla hän toi esiin omaa ajattelutapaansa siitä, mitä kokee ottelussa tärkeiksi asioiksi. Hän teki opetuksen ohessa havaintoja urheilijoiden osaamisesta ja kehittymistarpeista:

”Aikuisilla osaamisen osa-alueet ovat ihan mukavasti tasapainossa, mutta kaikki osa-alueet tarvitsevat silti edelleen kehitystä. Nuorempien kohdalla on vielä aika paljon tekemistä ihan perusasioidenkin kanssa.”

Kotisaliharjoitteluun ja judoseurojen valmentajille uuden kisakauden alkaessa hän nostaakin esiin kolme asiaa, jota pitää ottelemisessa tärkeänä:

  1. Ota ote ennen vastustajaa.
  2. Hyökkää ennen vastustajaa.
  3. Oikea heittosuunta ja siihen sopivat heittoluokat

”Oikean heittosuunnan ja siihen sopivien heittoluokkien ymmärtäminen on tärkeää, ei niinkään yksittäinen tekniikka, jota käytetään. Heittoluokilla (käsi-, lonkka-, ja jalkaheitot) on omat perusteensa. Kun nämä asiat ymmärtää ja osaa, ovat tekniikat heittoluokkien sisällä otetta lukuun ottamatta lähes samanlaisia. Ei siis kannata tehdä yksinkertaisesta asiasta liian monimutkaista ja ajatella kaikkia heittoja erilaisina. Tämä mahdollistaa nopean reagoinnin ottelussa avautuviin mahdollisuuksiin”, tiivistää Jokinen.

Huom! Tärkeää huomioida Urhean harjoituksiin tullessa

Maanantaista 23.8. alkaen kaikilta tiloja käyttäviltä edellytetään HSL:n matkakorttiin (hinta 5 e) ladattavaa sähköistä kulkulupaa, myös iltaharjoituksiin osallistuvilta. Lue lisätietoa Etelä-Suomen judo ry:n sivuilta.  Lauantain tehostamispäiviin tulee myös ilmoittautua etukäteen vt. valmennuspäällikkö Otto Favénille. Syksyn koronarajoitukset huomioiden kannattaa seurata Judoliiton tiedotteita, FB-sivuja ja judo.fi -sivustoa aktiivisesti, sillä tilanteet voivat muuttua nopeastikin.

Yhteydenotot Urhean avoimiin oviin liittyen Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemelle.

sähköpostitse: esa.niemi@niemi.fi tai puhelimitse: 0400 452 400.