Apuraha turvaa urheilijan taloutta ja luo edellytyksiä ammattimaiselle tai päätoimiselle valmentautumiselle. Hakuaika on 15.10.2024 – 19.11.2024, jolloin haku päättyy klo 16:15.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää 6 000, 10 000 tai 20 000 euron suuruisia, verottomia valmennus- ja harjoitteluapurahoja vuosittain. Työssäolo tai opiskelu ei ole apurahan saamisen este. Verovapaat apurahat eivät myöskään vaikuta opintotukeen.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Apuraha ei ole palkkio menestyksestä, mutta sitä myönnettäessä huomioidaan urheilijan kansainväliset näytöt sekä urheilijan tulos/menestyskehitys suhteessa lajin kansainväliseen tasoon ja kehitykseen.

Arvioinnissa huomioidaan lajien erityispiirteet, kansainvälinen arvostus ja taso, paralympialajeissa myös eri kilpailuluokkien taso sekä kilpailuihin osallistuvien maiden ja kilpailuluokassa kilpailevien urheilijoiden määrä.

Apurahoja haetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön apurahajärjestelmästä täältä: Urheilijoiden valmennus- ja harjoitteluapurahat 2025 – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö

20 000 euron suuruinen valmennus- ja harjoitteluapuraha on tarkoitettu ehdottomalla ja vakiintuneella kansainvälisellä huipulla oleville olympia- tai paralympialajien yksilöurheilijoille. 20 000 euron apurahan saava urheilija arvioidaan potentiaaliseksi seuraavien olympialaisten tai paralympialaisten mitaliurheilijaksi.

10 000 euron suuruinen valmennus- ja harjoitteluapuraha voidaan myöntää sellaisille yksilölajien urheilijoille, jotka ovat maailmanlaajuisissa kansainvälisissä arvokilpailuissa tai muissa vastaavan tasoisissa kansainvälisissä kilpailuissa vakiinnuttaneet tasonsa 16 parhaan joukkoon olympialajeissa ja 8 parhaan joukkoon paralympialajeissa. Heidät arvioidaan tulevaisuuden mitali- tai pistesijaurheilijoiksi olympialajeissa ja mitaliurheilijoiksi paralympialajeissa.

6 000 euron suuruinen valmennus- ja harjoitteluapuraha on tarkoitettu yksilö- ja joukkuelajien nuorille urheilijoille, jotka urheilu-uran kehityksen perusteella arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi, ja ovat apurahan myöntövuonna 16-25 -vuotiaita. Paralympialajeissa voidaan huomioida myös urheilijan vammaikä. Urheilijan menestyspotentiaalia kuitenkin arvioidaan vertaamalla hänen tulos- ja suoritustasoaan aikuisten kansainväliseen tasoon.