Suomen judoliiton syyskokous hyväksyi Suomen Judon uuden strategian vuosille 2025-2028. Strategia kiteytyy seuraavasti:
- kasvava jäsenmäärä -tavoite 10% (n 500 henkeä) jäsenen kasvu vuosittain
- urheilullinen menestys -tavoitteena mitali Los Angelesin olympialaisista ja osallistuminen Mixed Team -kilpailuun
- Kehittyvät seurat -mittarina osallistujien määrät koulutuksissa
Suomen judolla on takana kilpailullisesti hienot neljä vuotta ja tavoite Los Angelesin olympialaisista on realistinen, vaikkakin äärimmäisen kova. Joukkueen saaminen Mixed Teamiin vaatii neljän yksilöpaikan saavuttamista ja toisaalta Mixed team -joukkueen kautta Suomi voi saada myös yhden lisäpaikan yksilökilpailuihin. Joukkuekisa tukee sikäli myös yksilöiden menestystä ja matkaa kohti olympiaunelmaa. Uskon joukkuekilpailuiden merkityksen kasvavan tulevaisuudessa.
Strategian isot linjat täytyy puristaa toimenpiteiksi, joita voidaan seurata ja todeta onko ne toteutettu. Urheilullisen menestyksen kulmakivi ja yksi tärkeimpiä toimenpiteitä on valmennusresurssien lisääminen. Olemme hakemassa Olympiakomitealta ja muilta yhteistyökumppaneilta tukea U23-vastuuvalmentajan palkkaukseen. Tätä tekstiä kirjoitettaessa ei tukipäätöstä ole vielä tiedossa. On olemassa viitteitä ja arvailuita siitä, että judon asema on kohtuullisen vahva -mutta ennen lopullista päätöstä asia ei ole varma.
Miksi tarvitsemme lisää resursseja valmennukseen? Urheassa harjoittelevien judokoiden määrä on ensinnäkin kasvanut vuosi vuodelta. Urheilijat tarvitsevat myös yksilöllistä ohjausta ja monipuolisemmat mahdollisuudet osallistua erilaisiin leiri- ja kilpailutapahtumiin. Kun valmistaudumme vuoden 2028 olympialaisiin kasvatamme samalla seuraavia sukupolvia ja rakennamme suomalaista judo-osaamista tuleville vuosille. Varsinaisessa olympiaprojektissa päävalmentajan täytyy keskittyä karsinnan tiivistyessä olympiajoukkueeseen eikä muita urheilijoita haluta unohtaa.
Keskustelin päävalmentaja Rok Drasicin kanssa alkavasta uudesta olympiadista pari viikkoa sitten. Rok korostaa sitä, että tekemisen ja kunniahimon tasoa täytyy nostaa entisestään. Menneet neljä vuotta antavat hyvän pohjan jatkolle, mutta eivät takaa menestystä. Mitalit ovat tiukassa tulevaisuudessakin eikä löysäilyyn tai ylimielisyyteen ole varaa. Jokainen treeni pitää tehdä kunnolla ja tukitoiminnot (esim. palautumisen seuranta) tehdä myös huolellisesti.
Yksi valttikortti Suomelle on se, että nykyinen Top Team jatkaa kohti Los Angelesia. Judo on pitkäjänteinen urheilulaji eikä teinitähtiä yleensä nähdä. Poikkeus länsinaapurista (Tara Babulfaeth) toki vahvistaa säännön. On huomattava, että esimerkiksi Pariisin olympialaisissa judossa otteli paljon 30 ikävuoden kahta puolta olevia urheilijoita niin miehissä kuin naisissakin. Menestyksen kannalta urheilu-uraa kannattaa siis jatkaa mahdollisimman pitkään. Suomella on ikäjakaumaltaan hyvä joukkue Los Angelesin olympialaisten aikaan.
Pitkän tähtäimen skenaarioita tehdessä sanotaan usein että näin se tulevaisuus ei ainakaan mene. Se toteutuu joko paremmin tai huonommin kuin mitä olemme suunnitelleet. On mahdotonta nähdä tarkasti neljän vuoden päähän tai luvata että asiat tulevat tapahtumaan juuri tietyllä tavalla. Judoliiton strategia antaa meille kuitenkin hyvän rungon tuleville vuosille. Uskon, että Suomella on iskukyinen joukkue Los Angelesissa ja tavoittelemme tosissamme historiallista mitalia judosta.
Matti Lattu
Suomen judoliiton varapuheenjohtaja, valmennusvaliokunnan puheenjohtaja