Orimattilan Judo järjesti jo perinteeksi muodostuneen Summer Judo Rocks -kesäleirin Järvelässä, Kärkölän kunnassa Päijät-Hämeessä. Leirin ajaksi taajaman asukasluku kasvoi kymmenellä prosentilla, kun leirin 300 osallistujaa majoittuivat, treenasivat ja ruokailivat Järvelän Opintien koulun tiloissa.
Leirillä urheilijat ja judon harrastajat saivat nauttia Italialaisen olympiavoittaja Fabio Basilen, Israelilaisen judovalmentaja Raviv Raufmanin ja Suomen päävalmentaja Rok Drakscin ohjaamista harjoituksista. Näin päästiin kokemaan erilaisia valmennustyylejä ja hyvin erityylisiä harjoituksia. Leirillä treenattiin yksi harjoitus kokonaan ilman judogin takkia ja yhdessä treenissä taustalla soi musiikki. Leirin päätarkoituksena oli treenata hyvin ja laadukkaasti ja ottaa paljon randoria erilaisten parien kanssa.
Jo ensimmäisenä päivänä leirin päävalmentaja Fabio Basile jakoi leiriläisten kanssa ajatuksiaan siitä, että koskaan ei saa näyttää olevansa väsynyt. Huippu-urheilija ei voi ottelussa näyttää väsymystään ja antaa sillä vastustajalle henkistä etulyöntiasemaa. Huippu-urheilija ei myöskään treeneissä sano olevansa väsynyt.
Fabio Basile opetti leirillä erillisessä harjoituksessa omaa tekniikkaansa joka päivä. Tekniikat olivat hänen uransa aikana toimiviksi todettuja, sellaisia joista hän oli pulmatilanteisiinsa löytänyt apua. Yhdessä treenissä harjoiteltiin Ouchi-garia tilanteesta, jossa saman puolen ottelija on saanut sinut alistettua kahvaotteeseen. Saman puolen ottelijalla tarkoitetaan tilannetta, jossa sinä itse olet esimerkiksi hidari- eli vasemmanpuolen ottelija ja vastustajasi on myös hidariottelija. Tästä tilanteesta tehtiin ouchi-gari ns. väärälle puolelle, eli hidari-ottelija teki ouchi-garin migi- eli oikealle puolelle.
Kolmessa päivässä ei tule de-ashibarai -mestariksi
Seuraavat kaksi tekniikkaharjoitusta keskityttiin de-ashibaraihin. Tässä salaisuus oli nopeissa jaloissa. Samassa ajassa kun vastustaja ottaa kaksi askelta, heittäjä ottaa neljä askelta. Tekniikka oli vaikea, ihan kuten de-ashibarai perustekniikkanakin, ja Fabio Basile sanoikin, että kolmessa päivässä ei voi tulla de-ashi -mestariksi, mutta voi sen hyvin oppia. Oli se sitten de-ashibarai tai joku muu tekniikka, oli hänen ohjeensa se, että tee vähän enemmän kuin muut. Tee vaikka kymmenen heittoa enemmän joka päivä, ja vuodessa olet jo tehnyt niin paljon toistoja, että tekniikka varmasti kehittyy. Näin valmentajana eniten kiinnostaisi tietää, millaisilla harjoitteilla hän on kehittänyt itselleen niin nopeat jalat – kuten hän itsekin sanoi, että hän tekee liikkeet niin nopeasti, ettei ilman hidastettua videota hänen kaikkia askeleitaan ehdi edes nähdä.
It’s possible that hard work never pays off
Leirillä nähtiin useita Suomen maajoukkueeseen ja edustusvalmennusryhmiin urheilijoita. Olympialaisiin lähtevien urheilijoidemme Luukas Sahan ja Martti Puumalaisen lisäksi leirillä oli myös Venla Laiho, joka viime viikonloppuna Tallinnan European Openissa onnistui upeasti ja otteli pronssille. Venla oli itse jo ehtinyt ajatella, ja päävalmentajallekin laittaa viestin, että joskus voi käydä niin, ettei kova työ tuotakaan tulosta (It’s possible that hard work never pays off), mutta onneksi todisti Tallinnan kisassa oman ajatuksensa vääräksi.
Judokesä jatkuu vilkkaana Summer Judo Rocks-leirin jälkeenkin – eri ikäryhmillä kisoja tulossa jo heinä- ja elokuussa, elokuussa tulossa myös Helsinki Judo Camp ja edustusvalmennusryhmien leiri Pajulahdessa. Heinä- elokuun vaihteessa kaikki judofanit viettävät tietenkin aikaa television äärellä seuraamassa olympialaisten judoa, jossa Luukas Saha ottelee miesten alle 66 -kiloisissa sunnuntaina 28.7.2024 ja Martti Puumalainen miesten +100-kiloisissa perjantaina 2.8.2024
Kirjoittaja: Alle 18-vuotiaiden OTO-valmentaja Sanna Pyykönen