Suomalaisjudokat nousivat kolmesti podiumille viikonlopun aikana: Artur Kanevets kamppaili hopealle ja Pihla Matikainen sekä Emilia Kanerva ottivat pronssia.

Alle 90-kilon painoluokassa otellut Kanevets aloitti ykkössijoitettuna toiselta kierrokselta, jossa kukisti Uuden Seelannin Noah Wallissin. Toisessa ottelussa oli Senegalin Ryan Dacostan vuoro todeta suomalainen paremmakseen. Semifinaalissa taipui Ranskan Yoann Benezra.

– Benezran kanssa Artur sai olla tarkkana. Ranskalaisella oli kaksi varoitusta ja Arturilla yksi. Artur raapaisi waza-arin johdon ja ranskalaiselta alkoi aika loppumaan. Artur otti vielä taktisesti fiksun shidon ja säilytti taidolla johtoasemansa ja eteni finaaliin, kertoi valmentajana toiminut Esa Korkia-Aho.

Finaalissa Serbian Darko Brasnjovic vei kuitenkin pidemmän korren.

– Serbialainen on viime vuoden EM-kisojen hopeamitaliati. Ottelu lähti lupaavasti käyntiin ja Arturilla jo pari hyvää paikkaakin. Serbi lähti yrittämään lonkkaheittoa ja Artur ajatteli nostaa kaverin lonkasta. Liike kuitenkin jäi puolitiehen ja serbi pääsi juuri ennen ilmaan nousua lyömään kouchin sisään. Arturin selkä kastui ensin ja tuloksena serbille ippon.

Alle 57-kiloisissa otellut Pihla Matikainen ja alle 70-kiloisissa otellut Emilia Kanerva ylsivät keräilyjen kautta pronssille. Matikainen voitti kaksi ensimmäistä otteluaan mutta koki tappion kolmannessa. Keräilyjen kautta pronssiin vaadittiin vielä kolme otteluvoittoa.

– Pronssimatsissa oli vastassa espanjalainen Ubasart Mascaro. Tiukkaa oli taisto mutta Pihla sai käännettyä vastustajan yrityksen O-uchi-garilla selälleen. Katsottiin videolta, ei pisteitä. Golden scoressa aivan sama kuvio toistui, nyt Pihlalle waza-ari ja upeasti taisteltu pronssimitali kaulaan.

Kanerva voitti ensimmäisen ottelunsa mutta hävisi toisen. Keräilyjen kautta pronssimitaliin vaadittiin kolme otteluvoittoa. Pronssiottelussa kukistui Ranskan Agethe Devitry.

– Golden score kutsui pronssiottelussa ja miten sattuikaan Emilia kaivoi jostain viimeisillä voimillaan suorituksen ja seoi-osotolla ippon ja pronssimitali ripustettiin väsyneen, mutta hymyilevän Emilian kaulaan, päättä Korkia-Aho.

Alle 57-kiloisissa otellut Venla Laiho ja alle 73-kiloisissa otellut Sami Rönty hävisivät ensimmäiset ottelunsa. Vastustajien hävitessä poolifinaalissa mahdollisuutta keräilyihin ei kummallekaan auennut.

Lisätietoa kilpailuista löydät osoitteesta eju.net. Ottelukaaviot löytyvät osoitteesta judotv.com. Kilpailuihin osallistui judokoita 35 maasta.