Suomen joukkue otteli juhannuksena otteluvoittoja Ulanbaatarin Grand Slamissa.

Alle 73 kg sarjassa otteleva Valtteri Olin (WRL 39.) arvottiin suoraan toiselle kierrokselle, jossa vastassa oli Espanjan Aranda Olalla (WRL 65.). Ottelu oli tiukkaa vääntöä ja Olin oli sen verran aktiivisempi, että espanjalaiselle shido passivisuudesta. Tasainen ottelu eteni jatkoajalle ja ajassa 6.15. Olin käänsi espanjalaisen yrityksen itselleen waza-arin arvoisesti. Näin Olin eteni poolinsa finaaliin, jossa vastaan tuli Tadzikistanin Khojazoda (WRL 28.). Vastustaja otti homman nopeasti haltuun. Ensin tomoe-nagella waza-ari sekä hetken päästä juji-gatame-käsilukko päätti ottelun.

Pronssiottelussa Olin taipui Khazhalieville (WRL 107.)  waza-arilla sijoittuen näin viidenneksi. Tulos nostaa Olinin maailman rankingissa 36. parhaan joukkoon, mikä oikeuttaa hänen pääsyyn elokuulla järjestettäviin Masters-kutsukilpailuihin.

”Tänään otteluni olivat melko haastavia, mutta samalla oli hienoa päästä ensimmäistä kertaa mitaliotteluihin Grand Slam turnauksessa. Samalla tulos mahdollistaa ottelemisen elokuussa järjestettäviin Word Master kilpailuihin, johon osallistuminen edellyttää ranking sijoitusta 36 parhaan joukkoon omassa sarjassani.” kommentoi Olin.

Raskaassa sarjassa otteleva Martti Puumalainen (WRL 16.)  arvottiin suoraan toiselle kierrokselle, jossa vastaan tuli Endovitskiy (WRL 48.). Ottelu alkoi hihan suissa roikkumisella. Martille kuitenkin shido passivisuudesta. Hetken päästä samanlainen vastustajalle. Marde alkoi lisätä kierroksia ja hyvä seoi-nage oli jo tuottaa tulosta. Martti pääsi Endovitskiyn yrityksestä hyvin sylille ja sai waza-arin ura-nagella.  Endovitskiyn oli pakko lisätä vauhtia, mutta jälleen Martti vastasi jatkaen kaverin yrityksen hänelle hieman harvinaisemmalla vasemman puolen uchi-matalla ja upea ippon.

Poolin voitosta oteltiin Martin ja Korean Kimin (WRL 19.) Ottelu alkoi molemmilta tunnustellen ja siitä tuomari ”palkitsi” molempia passivisuus shidoilla.  Muutama hyvän näköinen yritys tuli molemmilta ja Martille sode ehkä paras niistä. Jatkoajalla 48 sekunnin kohdalla Kim onnistui kuin onnistuikin hidari seoi-nagessaan ja sai pikku pompun kautta waza-arin. Keräilyotteluissa vastaan tuli isäntämaan ja kisojen ykkössijoitettu Odkhuu (WRL 4.). Ottelun alussa molemmille shidot otteiden välttelystä. Tasaista vääntöä jatkui läpi ottelun, joka päättyi Martille jatkoaika tappioon ja Martti siis lopulta 7.

Alle 66 kiloisissa Luukas Saha (WRL 75.) voitti ensimmäisellä kierroksella Abuladzen (WRL 38.), joka on maailman mestari vuodelta 2021. Ottelusta kehkeytyi viihdyttävä näytös. Saha otteli ennakkoluulottomasti ja loi hyviä tilanteita. Abuladze pyrki hyökkäämään vahvalla sotomakikomilla ehkä turhankin tiheään ja Luke rankaisi siitä ura-nagella, josta ensin tarjottiin ipponia, mutta muutettiin sitten waza-ariksi. Abuladze onnistui hetkeä myöhemmin lopulta lyömään vahvan lempiliikkeensä perille saaden myös waza-arin.

Sahalle oli kertynyt kaksi shidoa ja Abuladzelle yksi, kun siirryttiin golden scoreen eli jatkoajalle. Saha löi jatkoajalla rohkeasti o-soto-garin sisään ja pienen videotutkiskelun jälkeen annettu toinen waza-ari jäi voimaan ja hieno ippon voitto Sahalle.

Toiseen otteluun vastaan tuli Azerbaizanin Najafov (WRL 22.). Ottelu alkoi molempien osalta hieman repien, kun ei omia otteita kumpikaan saanut otettua. Välillä Sahaa hieman paikattiin ja repiminen jatkui. Sahalle ensin shido ja sen jälkeen Azerille shido sormistä vääntämisestä ja sen jälkeen rajan yli astumisesta. Myöhemmin Najafov sai syvästä kahvasta sumi-gaeshilla waza-ari sekä sodella toisen waza-arin edeten seuraavalle kierrokselle.

”Ensimmäinen ottelju oli tärkeä itselle moneltakin kantilta. Tästä etenin voittajana eteenpäin kolmen heittosuorituksen jälkeen. Valitettavasti seuraavassa ottelussa kärsin tappion tutulle azerbaijanilaiselle. En onnistunut tekemään parasta judoani ja vastustaja oli tällä kertaa parempi. Matsaamisessa taas kuitenkin oli selkeää kehitystä aiempaan verrattuna ja kisoja on tulossa lisää.” kommentoi Saha.

Luukas Saha heittää Abuladzea.

Alle 57 kiloisissa otteleva Pihla Salonen (WRL 93.) aloitti myös voitolla kisansa. Hallissa riitti mökää, kun Pihlan vastustaja oli isäntämaan Enkhbaatar (WRL 126.). Pihla kuitenkin hiljensi kotiyleisön.  Ensimmäinen sasae oli jo onnistua, mutta toisesta Pihla otti jo waza-arin. Mongolian tyttö oli kyllä matkustajana tässä kyydissä ja lopulta Pihla löi vastaliikkeellä toisen waza-arin tauluun ja eteni toiselle kierrokselle.

Toiseen otteluun Pihla sai vastaansa Portugalin Telma Monteiro (WRL 15.). Pihla treenaa itse myös Portugalissa niin on varmasti tähän naiseen ehtinyt tutustua jo aiemminkin. Tasaisesti ottelu etenikin ja molemmille annettiin alkuun shidot. Monteiro yritti hyökätä usein morotella niissä kuitenkaan onnistumatta.

Kokeneen ottelijan jalat ovat kuitenkin edelleen vikkelät ja hän rokotti Pihlan jalkapyyhkäisyyn nopealla sasaella saaden waza-arin. Lopun ajan ottelusta Monteiro lähinnä jäädytti ja sai kulutettua kellosta ajan pois. Monteiro jatkoon ja Pihlan tie katkesi tähän.

Seuraavan kerran suomalaiset ottelevat Tallinnassa järjestettävässä Eurooppa Openissa 8.-9.7.2023.