Tuomaripalaverissa pysyttiin teorialinjalla

Tuomaripalaverissa katsottiin EJU:n tuomariseminaarin klipit ylityöntämisestä ja yliastumisesta sekä sukelluksista ja heiton yhteydessä tehdyistä käsilukoista. Niiden tulkintojen suhteen ei tullut mitään uutta: ylityöntämisestä voidaan antaa shido, jos työntäjä on todellakin ”auton työntämiskulmassa”. Sukellukseksi tilanne tulkitaan, mikäli torin pää on tatamissa jalkapohjien lisäksi ainoana kontaktina. Mikäli ottelija heittää käsilukolla tai tekee heiton yhteydessä käsilukon, rangaistaan häntä teosta hansokumakella.

Waza-arin alastulossa ratkaisee nyt vain hartiakulma

Suurin muutos tuomaroinnissa EJU:n tuomariseminaarin tiimoilta oli waza-arin arvoisten alastulojen uusi tulkinta, jossa waza-ariksi riittää se, että uken hartialinja on vähintään 90 asteen kulmassa tatamiin nähden. Enää ei siis lonkan ja hartian tarvitse olla linjassa ja käytännössä jopa maha-alastulot voidaan julistaa waza-areiksi, mikäli vain hartiakulma on riittävä.

Kisapäivät alkoivat historiallisen aikaisin

Turkin Grand Slamiin oli tullut kiitettävät 600 ottelijaa 80 maasta, mikä takasi päiville kiitettävästi pituutta. Ottelut alkoivat aikaisin: ensimmäisenä päivänä jo klo 7.30 ja jälkimmäisinä päivinä 8.00 ja 8.30.  Bussimatkaan käytetyn 40 minuutin ja hallille varatun aamuvaran summana lähdettiin ensimmäisenä päivänä liikkeelle klo 5.50 hotellilta, ja takaisin oltiin finaalien ja tuomaripalaverin jälkeen yhdeksän maissa illalla. Onneksi aikaeroa ei ollut ja kisojen varhaisia aamulähtöjä ja myöhäisiä kotiutumisia on tullut harjoiteltua täällä kotimaassa, joten sen suhteen päivän pituus ei aiheuttanut itselleni juuri ongelmia.

Alkuottelutuomaroinnit sujuivat kiitettävästi

Onnistuin kaikkien kolmen päivän alkuotteluissa mielestäni kiitettävästi, sillä minun ei tarvinnut varoituksia eikä alastulojen arviointeja juuri muutella. Onnistuin säilyttämään etäisyyden ottelijoihin, joten tilanteiden arvioinnit onnistuivat hyvin. Yhteistyö sujui myös erittäin hyvin kunkin päivän tuomaritarkkailijan kanssa. Mikäli tilanne oli epäselvä, niin pysäytin matsin hetkeksi ja odotin vahvistusta päätökselleni. Yhteydenpidon näkymättömyyttä vaikeutti se, että reunatatamilta joutuu aina kuikuilemaan tarkkailijoiden suuntaan varmistuksen saamiseksi, joten aivan näkymätöntä viestintä ei ollut.

Finaaleissa pitää parantaa tekemistä

Jos alkuottelut sujuivat mukavasti, niin finaaleissa olisi pitänyt tuomita paremmin. Sanotaanko, että tällä kertaa minulle tarjottiin valttikortit käteen: N-48, M-81 ja M+100 kultaotteluiden merkeissä. N-48 Isr-Fra ottelussa jouduin perumaan israelilaiselle julistamani passiivisuusvaroituksen ja M-81 Bel-Aze ottelussa taas julistin azerin selälleen hypystä belgialaiselle ipponin, joka peruttiin. M+100 finaali meni onneksi hyvin.

Julistuksen perumisen voi tehdä lennosta

N-48 varoituksen peruminen sattui myös mielenkiintoiseen aikaan tai sanotaanko, että ranskalaisen ipponiin päättynyt hyökkäys sattui mielenkiintoiseen aikaan. Kun julistin passiivisuus-shidon israelilaiselle näin, että tarkkailijat aloittivat keskustelun aiheesta. Pian sainkin korvaani käskyn perua israelilaisen shido. Ajattelin tehdä sen lennosta ja ”huidoinkin kärpäsiä” samalla israelilaisen puolta toisella kädellä osoittaen. Kun olin huitonut kärpäsiä pari kertaa, niin ranskalainen kippasi israelilaisen osotolla selälleen. Julistin ipponin heitosta ja huomasin, ettei shidoa oltu vielä otettu pois, joten jouduin perumaan sen uudelleen vielä ennen voittajan julistusta. Israelilaisen valmentaja puolestaan riemastui, kun luuli, että julistin maten ja ranskalaisen hyökkäys tapahtui maten aikana. Eronahan maten julistamisessa ja suorituksen perumisessa on erilaiset käsimerkit ja se, että matessa käsimerkin lisäksi ottelu keskeytetään äänikomennolla. Julistuksen perumisessa ei käytetä ääntä, vaan se tehdään pelkällä käsimerkillä. Julistuksen voi perua lennosta ilman ottelun keskeyttämistä. Valmentajan tehtävänä on pitää ottelija kartalla pistetilanteesta, mikäli peruutukset tehdään ottelun tuoksinnassa lennosta. Ottelijan reagoitavia äänikomentoja on vain viisi: ”Hazime!”, ”Mate!”, ”Sonomama!”, ”Yoshi!” ja ”Sore made!”. Yleisesti ottaen äänikomennot ovat ottelijaa varten ja käsimerkit pistetaulua ja yleisöä varten.

Tilanteen katselukulma saattaa muuttaa tilanteen tulkinnan

M-81 finaaliin asettui vastaan kaksi judomaailman tähteä Matias Casse Belgiasta ja Saeid Mollaei Azerbaizanista. Olen tuominnut aiemminkin heidän kohtaamisiaan ja tiesin ottelusta tulevan tasaisen. Ottelu käynnistyikin tasaisissa merkeissä kummankin ottelijan hakiessa hyvää hyökkäyspaikkaa. Jännitys tiivistyi, kunnes azeri tömähti mattoon selälleen. Sijoituin ihan kohtuullisen hyvin ja näin, että belgialainen passasi vastustajansa selälleen, mutta mielessä kävi, että riittikö kontrolli heitoksi julistamiseksi. Ajattelin ottaa riskin ja julistin ipponin. Mutta näin heti, että tarkkailijapöydän takana alkoi kuhina ja sain välittömästi käskyn perua ipponin. Toimitsijapöydän suunnasta uke hyppää selälleen, mutta toisesta suunnasta on nähtävillä belgialaisen käsityö. Tori kyllä uken tatamiin auttoi, muttei judoheitoksi luokiteltavalla tekniikalla, vaan uken liikkeen pelkästään passaamalla. Onneksi sain kuitattua tilanteen nopeasti ja ottelu päättyi belgialaisen ovelaan mattovastaliikkeeseen. Ipponin peruminen tai siis se, etten ollut tilanteessa tarkempana sapettaa.  Onneksi pääsin tilanteesta kuitenkin nopeasti yli ja ottelun lopputuomarointi onnistui kiitettävästi.

M+100 Ned-Ned finaalituomarointi sen sijaan meni onneksi hyvin. Nämä kaksi N-48 ja M-81 otteluiden tilannetta jäivät kuitenkin harmittamaan, muuten onnistuneessa kolmen päivän urakassa.

Jos tarvis, niin shidon ehtii julistaa sidonnan jälkeenkin

Kuten kaikissa kisoissa, niin tässäkin kisassa sattui opettavaisia tilanteita, joista kerron yhdestä: N-63 Aus-Ukr ottelussa mentiin 2-2 shido tilanteessa kohden jatkoaikaa, kun australialainen sai kaadettua vastustajansa kumoon waza-arin arvoisesti ja vieläpä niin, että uke otti kyynärpäillään vastaan. Tilanne jatkui välittömänä sidontana. Waza-arin julistaessani mietin, että julistanko välittömästi maten ja annan ukrainalaiselle kolmannen shidon kyynärpääalastulosta vai annanko sidonnan jatkua waza-ariin, jolloin ottelija voittaa waza-ari awazate ipponilla eikä vastustajan hansokumakella. Koska tiedän, että IJF:ssä halutaan judo-otteluiden päättyvän ennemmin suorituksiin kuin varoituksiin, niin päätin antaa sidonnan jatkua loppuun ja mikäli uke pääsee pois, julistaisin sitten sen kolmannen varoituksen. Kaikki menikin ihan suunnitelmien mukaan sidonnan kahdeksan sekunnin kohdalle, kun viereiseltä matolta kajahti kongi ja aussi nousi ylös sidonnastaan. Mietin hetkisen, että mitä tekisin (julistanko toketan jne. vai waza-ari-awazate-ipponin) ja päätin vain julistaa waza-ari awazete ipponin, koska ukekin näytti vielä tatamissa häviöstä masentuneena makaavan. Väärinhän se periaatteessa meni. Minun olisi pitänyt komentaa toketa ja sitten se kolmas varoitus, mutta oikaisin nyt ipponiin. Palautteen mukaan toimin kuitenkin oikein antaessani sidonnan jatkua ja tilastoväki oli tyytyväinen saadessaan merkitä tilastoihin jälleen yhden suorituspistevoiton.

Olen tyytyväinen alkuotteluiden tuomarointeihini, mutta finaalien tekemistä pitää parantaa. Tästä on hyvä jatkaa kohden Dohan MM-kisoja.

Veli-Matti Karinkanta
Olympiatuomari