Kilpailu pidettiin vieläkin vallitsevan koronatilanteen vuoksi tiukkojen turvallisuusmääräysten mukaisesti. Ainakin tähän pyrittiin. Testipaikalla ilmoitettiin, että lääkäri on kolme tuntia myöhässä. Kisakutsussa mainitaan, että ennen testitulosten saapumista pitää pysyä hotellihuoneessa, jonne tuodaan juomavettä ja ateriat. Kun kysyin voinko saada odotellessani ruokaa, minua pyydettiin kysymään alueen portilta / respasta löytyykö jostain läheltä avoinna olevaa ravintolaa. Kupla vuotaa! Onneksi olin varannut omia eväitä ja pysyin huoneessani. Muutoin akkreditointi, PCR-testi yms. sujuivat ongelmitta.

Lauantaiaamun tuomaripalaverissa käytiin vain läpi tuomariryhmät. Paikalla tuomaritarkkailijoina olivat Nuno Carvalho ja Andreas Hempel. Tuomareita oli paikalla 18. Ottelut käytiin kolmella ottelualueella. Kuudelle tuomarille ottelualuetta kohden tuli töitä melko paljon, koska osallistujia oli vain 17 maasta 292 ottelijaa. Tuomaripalaverissa painotettiin heittosuoritusten arviointia. Wazarissa tulee hartialinjan ja lantion olla 90 asteessa tatamiin. Lisäksi jos toisen olkapään takaosa / lapaluu osuu tatamiin, tulee tästäkin julistaa wazari.

Ottelualueellamme oteltiin ensimmäisenä päivänä naisten -63 ja -78 sekä miesten -73 painoluokkien otteluita. Ottelutunnelma oli osaltani jotenkin nihkeä enkä oikein löytänyt rentoa otetta tuomarointiin. Joudun tosissaan tsemppaamaan itseäni, jotta tuomarointi pysyisi linjassa. Illan mitaliotteluissa olin kolmesti avustavana tuomarina yhdessä pronssiottelussa mattotuomarina.

Mattotuomarina sain tuomittavakseni naisten -78 painoluokan pronssimatsin. Ottelussa vajaan minuutin kohdalla kumpikin ottelija sai shidon passiivisuudesta. Kyproksen ottelija piristyi hieman ja otti ottelun haltuunsa. Kahden minuutin kohdalla italialainen sai toisen varoituksen passiivisuudesta. Heti tämän jälkeen Cyproksen ottelija teki wazarin arvoisen suorituksen o uchi garilla. Tämä jäi ottelun viimeiseksi suoritukseksi.

Sunnuntaiaamun tuomaripalaverissa palautetta tuli epätasaisista pisteistä. Useasti tarkkailijoiden puuttumiseen ja pisteiden korjaamiseen syynä oli tuomareiden väärä sijoittautuminen. Olin jo illalla katsonut videolta lauantain tuomarointeja ja huomannut saman asian. Päätinkin kiinnittää tähän huomiota. Heittosuorituksen lähtiessä pyrin tarvittaessa saman tien siirtymään kohtaan, jossa havaitsen paremmin alastulon. Usein esimerkiksi pieni askel sivulle riittää.

Mitaliotteluissa olin neljästi avustavana tuomarina ja kahdessa mitaliottelussa mattotuomarina. -81 finaali alkoi tunnustellen. En kuitenkaan ryhtynyt keskeyttämään ottelua antaakseni kummallekin varoituksen. Minulla oli tunne, että kohta tapahtuu ja niin tapahtuikin. 49 sekunnin kohdalla italialainen teki wazarin korkealla tsuri komi goshilla. Ottelu jatkui samalla tunnustelevalla tyylillä. Kahden ja puolen minuutin kohdalla italialainen kaatoi Tsekki-vastustajansa ipponin arvoisella o soto garilla.

Loppupalaverissa kiiteltiin tuomaroinnin olleen ensimmäistä päivää parempaa. Omalta kohdaltani voin todeta samaa. Vaikeanakin päivänä pitää pystyä pusertamaan riittävä taso niin seuraava päivä sujuu sitten jo paremmin.

Juha Vuorela