Baltic Sea Championships oteltiin Orimattilassa

Orimattilan Judoseura järjestää joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna kansainvälisen judoturnauksen, jonne tapahtuman osallistujia on tullut 13 eri maasta ja ilmoittautuneita pikkukaupungin kilpailuun ilmoittautui yli 500. Tämä on poikkeuksellista korona-aikana missä tahansa judokilpailussa. BSC oli vuoden 2021 suurin judotapahtuma Suomessa. Tapahtuma jatkuu 6.12. Itsenäisyyspäivän leirillä, jonka päävetäjänä on Rok Draksic – Suomen Judoliiton päävalmentaja.

Katso tulokset – Results here.

Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic kommentoi kilpailun jälkeisiä tunnelmia seuraavasti:

Rok Draksic – Olen erittäin iloinen, että Suomeen on saatu näin iso judotapahtuma erityisesti näinä vaikeinta aikoina (covid19). Olen todella yllättynyt ja ilahtunut siitä, että tapahtumaan tuli niin paljon kovan tason judokoita. Kaikki kilpailijat saivat hyviä otteluita kansainvälisen tason judokoiden kanssa. 

Tokion olympialaisissa Suomea edustanut olympiatuomari Veli-Matti Karinkanta on samaa mieltä. Hän toteaa, että BSC on loistava mahdollisuus kaikille kilpailijoille ja tuomareille kokea kansainvälinen tunnelma ja laskea altistuskynnystä osallistumalla tapahtumaan omassa roolissaan. Karinkanta on kilpailussa molempina päivinä ratkaisemassa otteluita ja yleisö sai nähdä useita muitakin kansainvälisiä tuomareita niin Suomesta kuin Pohjoismaista ja Saksasta. Tuomareiden taso olikin korkea ja he kävivät aktiivista vuoropuhelua kilpailupäivän aikana. Kilpailun loistavat puitteet ja tapahtumat järjestelyt saavat kiitosta myös Karinkannalta, joka toteaa BSC:n tasosta seuraavaa:

Veli-Matti Karinkanta Olbiassa– Tämä on aidosti kansainvälinen turnaus, jota voi verrata tasoltaan esimerkiksi Puolan Varsova Openiin ja jopa joihinkin Eurooppa Cupeihin kilpailusarjasta ja ottelijoiden tasosta riippuen.

Rok Draksic on samoilla linjoilla. Hän toteaa:

Kilpailujen organisointi oli parasta, mitä olen nähnyt pitkään aikaan. Viime kerralla meillä oli tapahtumassa liikaa painoluokkia ja nyt keskityttiin ikäluokkiin U15, U18, U21 ja aikuiset. Se oli hyvä valinta ja tapahtumajärjestäjä Orimattilan Judoseura on tehnyt hyvää työtä. Hän kertaa lauantain kilpailupäivää seuraavasti:

– Suomen maajoukkueen osalta (Top Team) meillä on meneillään tiukka harjoittelujakso ja valmistautuminen ensi vuoden turnauksiin. BSC oli harjoituskilpailu kesken raskaan leirin, joka on meneillään Pajulahden olympiaharjoituskeskuksessa. Edellytin tästä huolimatta, että jokainen leirille osallistuva urheilija kilpailee tapahtumassa ja siksi myös osa heistä otteli painoluokkaansa ylempänä. Toivoisin, että jokainen suomalainen maajoukkuekilpailija osallistuisi tämän tason turnaukseen. Top Teamin osalta kilpailu on nyt ohi ja käymme kokemukset läpi. He osallistuvat myös maanantain leirille ja sen jälkeen lähdemme vuoristoleirille Slovenian Roclaan.

Otto FavenJudoliiton vt. valmennuspäällikkö Otto Favén tiivistää ajatuksiaan seuraavasti:

– Orimattilan Judoseura on onnistunut pandemian haasteista huolimatta järjestämään poikkeuksellisen hienon kansainvälisen tapahtuman. Judokoillemme on erittäin merkittävää, että he pääsevät mittaamaan tasoaan tässä vaiheessa vuotta tämän tason kilpailussa ja vieläpä matkustamatta maan rajojen ulkopuolelle. Pohjoismaisten ja Baltian alueen judokoiden lisäksi kilpailujen tasoa nostivat isot joukkueet muun Keski-Euroopasta ja Israelista. Keskustelin eri maiden valmentajien kanssa ja esiin nousi selvästi innostuneisuus, sillä tällaiset mahdollisuudet otella laajasti kansainvälisessä kilpailussa useissa ikäryhmissä ovat olleet pandemia-aikana harvinaisia. Uskon että he tulevat myös uudelleen. Kiitos kilpailujen järjestäjien kovalle ponnistukselle. 

Eetu Laamanen Urheassa

Alle 18-vuotiaiden vastuuvalmentaja Eetu Laamanen puolestaan vetää yhteen oman ryhmänsä urheilijoiden kilpailusaavutuksia suomalaisjudokoiden näkökulmasta:

– Tapahtuman yleisfiilis oli hyvä ja Orimattila järjesti tuttuun tapaan hyvän kansainvälisen tapahtuman. On erittäin tärkeää, että saamme hyvän tason kansainvälisiä kilpailuja ja leirejä järjestettyä myös Suomessa. Toivottavasti

saadaan lisää osallistujia ja uusia maita mukaan ensi kevään Baltic Sea Openiin.

– U18:ssa saatiin monta hyvää painoluokkaa ja kansainvälisen tason otteluita. Pojissa saavutettiin 4 sarjavoittoa mikä on ihan hyvä tulos. Tytöissä sairastumisten ja loukkaantumisten takia tuli useita poisjääntejä, mutta mitaleja saatiin siitä huolimatta useita. Kilpailujen taso U18-sarjoissa yleisesti oli meille sopiva. Suomalaisista mieleen jäivät Daniel Orphanoun, Rasmus Vauhkosen ja Aleksi Hukkasen hyvät otteet. Pojat pystyivät pitämään omasta ottelutaktiikasta kiinni kokopäivän eikä virheitä juurikaan tullut, sillä mm. johtoasemassa otteleminen oli järkevää.

Laamanen haluaa osoittaa kiitoksensa niin Orimattilan Judoseuralle kuin kaikille ulkomaisille osallistujille valmentajineen ja taustajoukkoineen.

Esa Niemi_Tero Ronkko

Seuran puheenjohtaja ja kilpailupäällikkö Tero Rönkkö (kuvassa oikealla) vahvistaa saaneensa kaikilta tapaamiltaan ihmisiltä vain ylistäviä kehuja tapahtumasta:

– Jo ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen vaikuttaa, että tapahtuma on onnistunut niin täydellisesti kuin mahdollista. Tämä määrä kilpailijoita on nyt maksimiottelijamäärä, jolla on hyvä järjestää tapahtuma myös tulevaisuudessa, jotta voimme ylläpitää korkeaa laatutasoa. Fiilikset ovat kyllä tosi hyvät.

Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi (kuvassa vasemmalla) oli mukana tapahtumassa lauantaina ja on ilahtunut näkemästään:

– Orimattilassa tehdään erittäin hyvää työtä suomalaisen judon eteen. Kun tällaisena aikana saadaan pikkukaupunkiin peltojen keskelle 500 judokaa useista eri maista, niin onhan se jotain poikkeuksellista. Seuran toimijoiden into ja palo judoon näkyy hyvin ja toivottavasti innostaa muitakin seuroja aktiivisuuteen. ’Think Big’ -ajattelu on selvästi otettu omaksi Orimattilassa. Kannustan kaikkia judoseuroja ja niissä toimivia ihmisiä samaan ajatteluun, sillä mikään ei ole mahdotonta, kun löydät ympärillesi muutaman ’judohullun’ ja alat toimimaan! Kiitos Orimattilan Judoseuralle hyvästä ja laadukkaasta työstä!

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen tervehdys Judoseuralle ja tapahtuman urheilijoille löytyy viereisestä linkistä. Judo Baltic Sea Championships_ministerin tervehdys


Valokuvat, Photos by Taina and Risto Saha 4.12.

Mainitse kuvalähde seuraavasti: judo.fi/nimi tai Judoliitto/Saha.

Free to publish (print media and social media) – use the graph data when publishing: judo.fi/name or Finnish Judo Association/Saha.

Photos by Risto Saha – look and load the big file here

– U18 photos here

– Seniors here

– VIP here


Photos by Taina Saha – look and load the big file here

– U18 here

– Seniors here

– Outside the tatami/Kuvia tatamin ulkopuolelta täältä


U15 Photos  5.12. by Sami Erjansalo – look and load the big file here

BSC U15_Sami Erjansalo

Photos by Jenni Hanhela/Orimattilan Judoseura 5.12. (U21) here


Baltic Sea Championship Started with the Cadets and the Seniors 4.12.2021

Orimattila Judo Club is holding an international judo competition with 13 nations and more than 500 competitors in the first weekend of December. This is exceptional for any judo competition during the COVID pandemic, but especially so for a competition held in a small Finnish town. The BSC is by far the biggest judo event in Finland in 2021 (you can read the preview here). Head coach of the Finnish Judo Federation, Rok Draksic, was happy after the competition:

– I’m very happy that we have managed to organize such a big event in Finland, especially during these demanding times. I am surprised and glad about the high level of participants in the event. Everybody in the event got some good fights with judoka of international level.

 Olympic level referee Veli-Matti Karinkanta, who represented Finland in the Tokyo Olympics agrees with Draksic. He feels that the BSC is a good chance for competitors and referees alike to get the feel for an international level event. Karinkanta is in action on both days of the event along with many other international level referees from Finland, the Nordics, and Germany. The level of refereeing in the event is high, and the referees have communicated actively with each other throughout the event. Karinkanta also gives thanks to the organizing club:

– This really is an international level tournament, comparable to Warzaw Open in Poland, or even some European Cups in some weight classes.

Rok Draksic agrees:

– The organization of the event was the best I’ve seen in a long time. Last year we had too many weight classes, and this year we focused on U15, U18, U21, and Seinors. It was a good choice and Orimattila Judo Club has done excellent work in organizing the event.

The Finnish National Team (Top Team) is in the middle of a very hard training period and preparation for next years events. The BSC was a practice competition in the middle of a demanding camp in the Pajulahti Olympic Training Center. I still required that every athlete that participates in the camp will also fight in the competition, and that’s why some of them fought a weight class above of their own. I wish that every Finnish National Team member would take part in a competition of this level. For the Top Team the competition is now over and we’ll go through the experience gained with the team. They will also take part in the training camp on Monday, and afterwards we’ll leave to Rogla in Slovenia for a high-altitude camp.

The substitute Head of Coaching for the Finnish Judo Federation, Otto Faven, comments:

– Despite the challenges caused by the pandemic, Orimattila Judo Club has managed to organize an exceptionally fine international event. It is very important for our Judoka that they can fight in an event of this level this late into the year without the need for traveling. In addition to teams from the Nordics and the Baltic Sea area, the large teams from Israel and Central Europe enhanced the level of the competition. I had talks with coaches from several countries, who were happy that they could fight in a large international event like this, as these opportunities have been scarce during the pandemic. I feel that they will have BSC regularly in their schedule from now. I want to give big thanks for the organizers of the event and their hard work.

The coach of the Finnish Cadet Team Eetu Laamanen summarizes the performance of his group in the following way.

 – The event had a great feel and Orimattila organized a fine event as they always do. It’s very important that we can organize high level international competitions and camps in Finland as well. I hope that in the spring we will have more competitors and more nations in the Baltic Sea Opean.

In the U18 category, there were many good categories and international level fights. In the boys we achieved 4 gold medals, which is a good result. In the girls, many of our fighters were sick or injured and could not participate, but we still managed to get some medals. I think the event was a very suitable level for us in the cadet divisions. Especially Daniel Orphanou, Rasmus Vauhkonen, and Aleksi Hukkanen were very strong throughout the day. The boys could implement their own strategy the whole day and made very little mistakes.

Laamanen also wants to thank the Orimattila Judo Club as well as all the international fighters, coaches, and staff who travelled to Finland.

The chairman of Orimattila Judo Club and Head of Competition Tero Rönkkö feels that he’s only received positive feedback in regards to the event:

– After the first day it seems that the event has gone as possible. This year’s number of entrants is the maximum that we can take and still maintain a high level event. I must say that I feel really good about BSC 2021.

 – The president of Finnish Judo Federation, Esa Niemi, was in attendance on Saturday and enjoyed what he saw:

– Orimattila is doing a very good job in promoting Finnish Judo. It’s truly exceptional that we can get 500 judoka from several nations to a small town in the middle of the Finnish countryside. The people in the Orimattila Judo Club are very passionate about judo and have really started to “Think Big”. I hope that this mentality will spread to other clubs in Finland as well. Nothing is impossible if you find few other people who are also crazy about judo and take action. A big thanks to Orimattila Judo Club for their quality work!