IJF Judo World Tourin tuomaripalaverit ovat siirtyneet uuteen aikakauteen, sillä tuomaripalaveri pidetään tatamilla judogi päällä. Settiin on valittu muutamia harjoiteltavia asioita, joita harjoitellaan ensin käytännössä ja sen jälkeen katsotaan aiheeseen liittyviä videoklippejä.
(Kuva: IJF/Di Feliciantonio Emanuele)
Tällä kertaa aiheena olivat:
1. Kata-sankaku ne-wazassa ja tachi-wazassa. Kata-sankakuotetta saa käyttää ne- wazassa uken kääntämiseen sidontaan. Kuitenkin, mikäli liikkeen suunta ei ole sivulle vaan ylös, voidaan liikkeen tehon ajatella perustuvan niskalukkoon ja tuomarin on komennettava mate ja harkittava hansoku-maken julistamista. Paras on kuitenkin julistaa mate hyvissä ajoin, jottei tori ehdi nostoliikettä tehdä, eikä hansokua tarvitse alkaa harkitsemaan. Mikäli ottelijat nousevat ne-wazasta tachi-aihin kata-sankakuotteessa tai ote otetaan tachi-aissa, tulee julistaa mate välittömästi.
2. Hikikomi-gaeshi tachi-wazassa, newazassa ja siirtymistilanteessa ne-wazasta tachi- wazaan. Tässä on tärkeää havaita, milloin liike on ne-wazaa ja milloin tachi-wazaa. Tilanne on ne-wazaa, mikäli uken neljä raajaa (molemmat polvet ja kyynärpäät) ovat tatamissa, eikä uke nouse omatoimisesti tatamista ylös. Näissä tapauksissa tekniikkaa ei tule pisteyttää heittotekniikkana, vaan tilanteen on annettava jatkua ne-wazassa.
3. Tori pystyssä ja uke polvillaan, ks. edellinen selitys.
4. Tekniikan jatkuminen suoja-alueelle tachi-wazassa. Pystytekniikka saa jatkua suoja- alueella, niin kauan kuin hyökkäys (action) jatkuu yhtenäisenä. Tämä mahdollistaa esim. kombinaation loppuun saattamisen suoja-alueella. Tyypillinen esimerkki tästä olisi o-soto- gari – nidan-kosoto-gari. Jokin raja tässäkin kuitenkin on, sillä tuomarin on komennettava mate, mikäli ottelijat uhkaavat ajautua päin mainostauluja tms. reunalla olevia kisavarusteita.
5. Tekniikan jatkuminen suoja-alueelle ne-wazassa. Mikäli kuristus, käsilukko tai sidonta alkaa ottelualueella, mutta tilanne ajautuu ulos, tulee tilanteen antaa jatkua. Samoin suoja-alueella ollessaan heittotilanteen jälkeen tori tai uke voi jatkaa välittömästi ne- waza-hyökkäyksen päästäkseen sidontaan, käsilukkoon tai kuristukseen. Mikäli tämä hyökkäys ei etene tai tori vaihtaa hyökkäystekniikkaa ennen lopulliseen tulokseen pääsemistään suoja-alueella ollessaan, tulee komentaa mate. Minkään uuden tekniikan, joka alkaa kummankin ottelijan ollessa suoja-alueella, ei tule antaa jatkua.
Asetin tähän kilpailuun tavoitteeksi alastulojen arvioinnissa onnistumisen etäisyyden säilyttämisellä ottelijoihin. Kilpailun ensimmäinen päivä osoittautui kuitenkin vaikeaksi, sillä kuudesta ottelusta kahdessa jouduin joko muuttamaan tai antamaan pisteen tarkkailijoiden toimesta. Mielestäni sijaintini oli tilanteiden tarkkailuun paras mahdollinen, mutta jokin hämminki niiden arvioinnissa kuitenkin tapahtui. M-60 Ukr-Mgl ottelussa olin näkevinäni mongolialaisen selän kastuvan kokonaan tämän alastulossa, mutta todellisuudessa uke rullasi alaselältä toiselle kyljelle. Kun näin tilanteen, niin rekisteröin alaselälle tulon ja siitä rullauksen, mutta päätin ottaa riskin ja julistaa ipponin. Olisi kannattanut kuitenkin julistaa waza-ari, koska se oli oikea pistesuoritus.
Toinen tilanne tapahtui M-66 Rus-Ukr semifinaalissa, jossa venäläinen heitti vastustajaansa ouchi- garilla. Uke pyörähti ympäri ja sai alastuloon kyynärpäänsä selkälinja ulkopuolelle. Tästä venäläinen sitten kippasi uken selälleen. Ajattelin fiksuna, että koska kyynärpää oli ulkona ja torin loppukääntö tapahtui ne-wazassa, ei heitosta tule antaa pisteitä. Sain kuitenkin käskyn julistaa waza-arin. Kun kävin tarkastamassa tilanteen videolta, niin uken kyynärpää oli todellakin ulkona, mutta uke ei juuri pysähtynyt kyynärpäälleen, vaan luiskahti siitä selälleen. Tällä perusteella liike tuli ajatella jatkuvaksi ja suorituspiste oli aivan oikein.
Tässä vaiheessa kisan tarkkailija otti minut juttusille papereitaan selaten ja sanoi, että minun pitäisi olla ryhmämme kantava voima. Totesin hänelle, että kaksi korjausta muutamaan otteluun on liikaa ja sanoin, että jos hän katsoo parhaaksi, niin ottakoon minut pois finaaliblokista, enkä pane sitä pahakseni, koska olin myös itse tyytymätön esitykseeni. Tähän hän totesi, että kaikesta huolimatta paikkani on finaaliblokissa ja että minun tulee parantaa otteitani. Finaalissa tuomitsin sitten M-66 Mgl- Fra pronssiottelun, joka osoittautui repimiseksi ja raastamiseksi. Loppujen lopuksi mongolialainen saa kaadettua ranskalaisen ipponin arvoisesti selälleen karhunhalikaadolla ja tällä kertaa ippon oli lättyalastulosta helppo tuomita.
Päivän tuomaripalaverissa löydettiin paljon parannettavaa:
- Tajuttomaksi kuristamisissa pitää tuomarin julistaa ippon aiemmin,
- Pystystä tehdyissä waki-gatameissa ja kata-sankaku-tilanteissa tulee myös mate julistaa napakasti,
- Mikäli tuomari ei ymmärrä tarkkailijoiden käskytystä, tulee tuomarin odottaa maltilla esim. käsimerkkiä, eikä yrittää arvata esim. varoituksen syytä.
Kilpailun toinen päivä sujui paremmin, sillä ottelut olivat selkeitä ja päättyivät poikkeuksetta ipponein. Ainoastaan N-63 Ned-Rus ottelun lopun venäläisen niskoilleen alastulo nostatti hieman kulmakarvojani, mutta koska tarkkailijoiden ilmekään ei värähtänyt tilanteelle, annoin ottelun jatkua normaalilla rytmillä. M-73 Uzb-Mgl finaalin tuomarointi sujui niin ikään hallinnassa, eikä siinäkään tapahtunut mitään ihmeellistä.
Päivän tuomaripalaverissa todettiin päivän sujuneen paljon paremmin kuin ensimmäisen päivän, vaikka silti parannettavaa jäi. Nyt oltiin oltu kuristuksen keskeyttämisessä liian aikaisessa. Shidoja oli julistettu ilman käsimerkkiä tai väärällä käsimerkillä, kun varoituksen oikean syyn näyttäminen ottelijalle olisi tärkeää.
Kilpailujen kolmas päivä oli helppo, sillä tuomittavakseni tuli vain kolme ottelua alkuotteluissa. Ne olivat selkeitä ja niistä oli helppo tuomita ipponit. Tunsin löytäneeni oman määrätietoisen tapani tuomita jälleen, joten kahteen kultaotteluun M-100 Rus-Rus ja M+100 Mgl-Rou nimeämiseni ei nostattanut verenpainetta lainkaan, koska tunsin hallitsevani tuomaroinnin jälleen. Ko. otteluissa ei sitten ollutkaan vaikeuksia. Vanhan kisasanonnan mukaan kisa on onnistunut kiitettävästi, jos viimeinen ottelu päättyy komeaan ippon-heittoon ja nyt kävi niin.
Kisan loppupalaverissa kiiteltiin viimeisen päivän tuomarointeja, sillä päivä oli sujunut parhaiten näistä kolmesta päivästä. Omalta kohdaltani ensimmäisen päivän alkuottelut olivat mahalasku epävarmoina tuomioina. Sain kuitenkin kerättyä itseni ekan päivän finaaleihin ja kaksi seuraavaa päivää sujuivat vahvalla itseluottamuksella: sijoituin riittävän etäälle enkä epäröinyt tuomioisani, vaan kajautin ne ilmoille selkeän ja määrätietoisen käsimerkin ja äänen kera. Oli mukavaa palata entiseen malliin.
Tämän vuoden IJF Judo World Tourin turnaukset olivat tässä. Vuosi oli haastava, sillä jouduin jättämään kauden kesken huhtikuun alun koronatartunnan takia. Onnistuin kuitenkin pääsemään heinäkuun lopussa Olympialaisiin, mutta tuomitsemiseni ei ollut siellä harjoituksen puutteen vuoksi normaalilla tolalla. Syyskuun nuorten MM:t olivat vielä epävarmaa tekemistä, mutta uskon nyt löytäneeni jyvän uudelleen. Vuoteen mahtuu vielä kaksi kansainvälistä judoturnausta, Baltic Sea Open ja seurajoukkueiden mestaruuskisa Pariisissa. Sitten tämä vuosi on taputeltu ja suunnataan katseet kohti tulevaa vuotta.
Veli-Matti Karinkanta
Olympiatuomari