Pohjois-Suomen judomaailma koki lyhyen ajan sisällä jo toisen menetyksen, kun oululainen Pentti Tervo menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 23.9.2023.

Utajärven Särkijärvellä 27.6.1936 syntynyt Tervo kävi kotikylässään kansakoulun ja meni sen jälkeen isoveljensä opastamana töihin.  Paikallisissa tansseissa 1960 hän kohtasi Rauhansa ja hääkelloja soitettiin 10.7.1960.

Pariskunta muutti Ouluun ja töitä hakiessaan tuleva esimies kysyi: ”ossaakko nää poika maalata?”  Tervo rohkeana ja työn haluisena vastasi välittömästi ”ossaan.”

Maalarin töistä tulikin hänelle ammatti ja sen parissa Tervo teki pitkän työuran ensin muiden palveluksessa ja sitten oman toiminimen merkeissä.  Hän oli erittäin taitava käsistään ja maine taidoista levisi sukulaisten ja ystävien keskuuteen.

Niinpä hän oli hyvin kysytty talkootehtäviin, mutta myös palkallisiin töihin.  Tervo rakensi kaikkiaan kolme kotia Ouluun sekä hänelle ja perheelleen rakkaan vapaa-ajan mökin Rokualle. Viimeisimmästä Myllyojan kodista muutto kerrostaloon Raksilaan kosketti Tervoa kovasti.

Judoon Pentti Tervo tuli mukaan vuonna 1973 ja hän ehti suorittaa arvostetun toisen asteen mustan vyön vanhimpana suomalaisena judokana.  Liikesarjoissa hän voitti jopa SM-pronssia Oulussa 2008.

Tervolla oli laaja ystävä- ja sukulaispiiri.  Seitsemän lapsisen perheen nuorimpana hän kuunteli vanhempien neuvoja, mutta oli tarpeen tulleen tiukka mielipiteissään.

Ystäviensä kanssa hän teki useita ulkomaanmatkoja.  Kun kaverit halusivat korkeisiin paikkoihin, niin Tervoon tarttui sama into kiivetä korkealle.  Ensimmäinen tavoite oli nousu Kilimanjarolle (5895 m), mutta vuoristotauti pakotti laskeutumaan alas 3800 metristä.  Toinen korkea tavoite oli kavereiden kanssa nousu Etelä-Amerikan korkeimmalle vuorelle – Aconcagualle (6952 m).  Toisen päivän 12 tunnin kävely perusleiriin poiki jälleen vuoristotaudin ja hänen oli laskeuduttava helikopterilla takaisin alas.  Kolmas yritys oli Ecuadorin Cotopaxi (5897 m), sekin päättyi edellisten tapaan keskeytykseen.  Tämän jälkeen Tervo totesi, että nyt korkeat paikat riittävät.

Vuoret jäivät, mutta matkat eivät.  Tulossa oli vielä kaksi matkaa Etelä-Amerikkaan ystävien kanssa.  Judon MM-kisat olivat Rio de Janeirossa v. 2007 ja sinne hän halusi mukaan.  Vuonna 2011 hän lähti seikkailumatkalle ystäviensä kanssa tutustuen mm Amazoniin ja Pirunsaareen.

Pentti Tervolle kesän kohokohta olivat elokuiset Syötteen olympialaiset.  Niihin hän otti osaa vuodesta 2000 alkaen aina viimeiseen kertaan v. 2021.  Syötteelle saapui yleensä kymmenkunta kilpailuhenkistä judo- ja seikkailijaystävää, jotka arvostivat suuresti Tervoa ei pelkästään korkean iän vuoksi, vaan myös menestyksen ansiosta.

Tervo teki Oulun Judokerholle talkootöitä lukuisia kertoja.  Niinpä hänet on nimetty seuran kunniajäseneksi. Hiukkavaaran judosalin valmistukseen hän käytti omaa aikaansa yli 300 tuntia.

Pentti Tervo oli luonteeltaan hyvin rauhallinen ja leppoisa.  Riitaa hänen kanssaan ei saatu milloinkaan aikaan ei edes lukuisilla ulkomaanmatkoillaan. Viimeiset kuukaudet hän vietti Emilia-kodissa Hiirosessa, jonne puoliso Rauha lähettää suuret kiitokset hyvästä hoidosta.  Häntä jäivät kaipaamaan puolison lisäksi lapset Sari ja Päivi perheineen, sukulaiset, tuttavat ja Pohjois-Suomen judokat.

Matti Tieksola

Ystävä vuodesta 1973 alkaen