Martti Puumalainen teki suomalaista judohistoriaa ottamalla kultaa Unkarin Masters -kilpailussa yli 100-kilon painoluokassa. Kilpailuun oli kutsuttu World Rankingin perusteella 32 painoluokkansa parasta.

Loppuottelussa Puumalainen kohtasi World Rankingin kärkipaikkaa pitävän Temur Rakhimovin Tadzikistanista. Puumalainen onnistui käsiheitossaan wazarin arvoisesti ja säilytti johtonsa loppuun asti.

– Minulla oli tunne että tänään mitali olisi mahdollinen. Voitto tuli kuitenkin yllätyksenä itsellenikin. Eilen sanoin huonetoveri Valtteri Olinille että tällä kertaa en vain voita yhtä tai kahta kierrosta vaan menen pidemmälle ja se auttoi. Olen tästä äärettömän ylpeä, kertoi Puumalainen (Eju.net).

– Onnistuin jokaisessa ottelussa toistamaan omaa taktiikkaa. Itseluottamus kasvoi otteluiden myötä ja tiesin että pystyn voittamaan kenet tahansa. Fiilikset ovat aika uskomattomat, Puumalainen täydentää ennen paluulentoa.

Ensimmäisellä kierroksella Puumalainen kukisti Romanian Simionescun, toisella kaatui Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Magomedomarov kahdella wazarin arvoisella heittosuorituksella.

– Toisessa ottelussa, vaikka Arabiemiraattien edustaja pääsi tasoihin, pystyin hoitamaan ottelun. Silloin aloin todella uskoa että pystyn hoitamaan koko homman. Täydellinen päivä. Haluan kiittää valmennusta, Suomen Judoliittoa ja tietenkin kaikkia maajoukkuekavereita tästä, päättää Puumalainen Unkarista.

Poolifinaalissa vastaan asettui Uzbekistanin Yousupovin kukistanut Georgian Gela Zaalishvili. Tiukka kamppailu eteni tasaisissa merkeissä jatkoajalle jossa aktiivisempi Puumalainen vei pidemmän korren varoituksin.

Semifinaalista oli odotettavissa tiukka kamppailu Japanin Tatsuru Saitoa vastaan. Puumalainen onnistui heittämään japanilaista käsiheitolla, säilytti ottelun hallinnan ja piti johtoasemansa edeten historiallisesti finaaliin.

– Olen erittäin ylpeä Martin suorituksesta. Puhuimme usein että häviämme virheiden takia. Eilen Martti ei tehnyt virheitä ja erityisesti siitä olen onnellinen. Tällä tasolla on kyse siitä, kuka tekee virheen ja kuka ei. Tämä on myös viesti muille urheilijoille että voimme onnistua. Se on mahdollista, kertoo päävalmentaja Rok Draksic.

– Martti oli kyllä tänään huikea. Vahvaa ottelemista ja hyviä heittoja. Voimme kaikki olla ylpeitä hänestä ja toivottavasti tämä antaa myös muille uskoa suomalaisen judon menestykseen. Toivon nyt vain Martille ja muillekin paljon terveitä harjoituspäiviä ja hitusen onnea matkaan niin kaikki on mahdollista, kertoo valmennuspäälliköö Jaana Jokinen.

Voittoa tämän tason turnauksessa voidaan pitää suomalaiselle judolle historiallisena. Todennäköisesti pelkästään finaaliin eteneminen oli jo sitä, mutta voitto on poikkeuksellinen suoritus joka myös kansainvälisessä judossa on jo noteerattu laajasti.

Puumalaisen menestys on jo laajasti noterattu kotimaisessakin mediassa. Lisää aiheeseen liittyviä uutisia ja juttuja on tulossa eri medioissa kuluvan viikon aikana.