Tokion 2021 Olympialaisissa tuomaroinut Veli-Matti Karinkanta on valittu Pariisin 2024 Olympialaisten judotuomareiden joukkoon. Kansainvälinen Judoliitto (IJF) ilmoitti tuomarivalinnoista 17.4.2024.

Veli-Matin sijoitus uusimmalla 2.4.2024 julkaistulla IJF:n tuomareiden ranking-listalla on kahdeksas. Ranking-pisteet suomalaistuomari on kerännyt 18 kansainvälisestä kilpailusta vuosien 2022-2024 aikana. Kisat ovat olleet luokitukseltaan Grand Slameja, Grand Prix’tä, MM-kisoja ja Masters-kisa. Tuomareiden ranking-listan kärki on ollut erittäin tasainen ja kymmenen parhaan tuomarin keskiarvot sopivat 0,6 pisteen sisään. IJF:n tuomariranking-listalla on esitetty 50 parhaan pisteet.

Veli-Matti vastasi heti tuoreeltaan klassisiin urheilukysymyksiin:

Miltä nyt tuntuu?
Olo on helpottunut, onnellinen ja kiitollinen. Otin pari vuotta sitten palkatonta virkavapaata työstäni, jotta pystyin satsaamaan tuomarointiin Pariisin kisoja ajatellen. Satsaus siis kannatti ja tulos on maksimaalinen. Ei voi olla kuin tyytyväinen. En olisi voinut tuomariurani alussa kuvitella tuomitsevani kaksissa Olympialaisissa ja vieläpä Japanissa ja Ranskassa, eittämättä judon suurmaissa. Toivotaan, että valmistautuminen ja kisat sujuvat hyvin.

Mikä oli isoin kanto kaskessa?
Oma pää. Se, että jaksaa uskoa omaan tekemiseen eli omaan tuomarointitapaan. Viimeiset pari kisaa olisi voinut mennä paremmin tuomariluokituksen ja palautteen valossa. Tosin en niissä parissa viime kisassa tuominnut periaatteessa sen huonommin kuin aiemminkaan, mutta luokituksen arvioinnissa kauneus on näköjään katsojan silmässä ja arvosana saattaa vaihdella suurestikin riippuen arvioijasta. Kiinnitin liikaa huomiota ulkoiseen palautteeseen eli luokitukseen. Se vähän jännitti, että riittääkö aikaisempi tasaisen varma tuomarointi takaamaan kisapaikan parista huonommasta viime kisasta huolimatta.

Miten valmistaudut viiden renkaan kisoihin?
Tuomaroimalla paljon IJF:n ohjelman mukaisesti. Nauttimalla hetkestä ja paineettomasta tuomaroinnista. Kuukauden kisa- ja reissuputki alkaa ensi viikolla Kroatian EM-kisoista. Sitten on Tadzikistanin ja Kazakstanin Grand Slamit ja Abu Dhabin MM:t. Kesäkuun alussa on kuulemma Madridin Euroopan avoin ja ajattelin mennä herkistelemään Tallinnan Euroopan avoimeen vielä muutama viikko ennen kisoja.

Mitä olympialaisten jälkeen?
Olympialaisiin on hyvä lopettaa IJF Judo World Tourin tuomariurani. Taitaapa siinä samalla loppua myös EJU:n kisojen tuomarointi. Kotimaassa haluaisin vielä tuomaroida, jos se sallitaan. Ainakaan täällä meillä kotimaassa ei ole tuomareita liikaa ja uskon, että minulla on annettavaa tuomareille. On lisäksi hyvä pitää ns. näpit mullassa eli kosketus tuomarointiin itse tatamilla. Omassa seurassani, Lempäälän Syokonkan judossa, on myös todella motivoituneita judokoita, joille haluaisin antaa mahdollisuuden oppia judoa ilman tuomarireissujen katkoksia. Olisi myös mukava viettää enemmän aikaa vaimon ja perheen kanssa. Arki alkaa elokuussa, jolloin heti kisoista palattuani, palaan leipätyöhöni Lempäälän Kanavan koulun biologian ja maantiedon opettajaksi.

Vuoden 2024 kesäolympialaiset järjestetään Pariisissa 26.7.-11.8.2024. Judon Olympianäyttämönä toimivalla Grand Palais Ephemere’ssä kamppaillaan mitaleista 27.7.-3.8.2024 Eiffeltornin välittömässä läheisyydessä. Suomalaisista kilpailijoista Martti Puumalainen on varmistanut Olympiapaikkansa miesten raskaassa sarjassa jo aiemmin.

Suomen Judoliitto, sen tuomarikomissio ja koko Suomen judoyhteisö onnittelevat Veli-Mattia Olympiapaikasta!