Yli kymmenen vuoden ajan Kansainvälinen Judoliitto IJF on järjestänyt Maailman judopäivää. Päivä on omistettu judolle ja niille arvoille, joita laji välittää yhteiskunnassa. Ensimmäisen tapahtuman teemana vuonna 2011 oli kunnioitus, ja siitä lähtien Maailman judopäivää on vietetty eri teemojen kuten ystävyyden ja luonnonsuojelun kautta.

Miljoonat judokat ympäri maailmaa ovat voineet samastua ja osallistua tapahtumaan, joka yhdistää judon kaikki osa-alueet lasten harrastamisesta huippukilpailuihin, mukaan lukien kata, veteraanijudo ja parajudo.

Vuonna 2023 Maailman judopäivää vietetään kuten aina lauantaina 28. lokakuuta, judon perustajan Jigoro Kano Shihanin syntymäpäivänä. Koska uskomme, että yhä useamman ihmisen tulisi ainakin kerran elämässään pukea päälleen judogi ja astua tatamille, tämän vuoden teemana on ’Kutsu ystävä mukaan’.

 

Miten osallistua?

Alle on koottu esimerkkejä siitä, miten viettää Maailman judopäivää.

Judoseurat: järjestäkää ”Ota kaveri mukaan tatamille” -treenit joko virallisena päivänä 28.10. tai lähipäivinä. Kannustakaa jäseniä kutsumaan ystäviä, sukulaisia, tuttavia kokeilemaan judoa yhdessä jäsenen kanssa. Kertokaa harjoituksissa lajistamme, sen historiasta ja arvoista (kohteliaisuus, rohkeus, rehellisyys, kunnia, vaatimattomuus, kunnioitus, itsehillintä ja ystävyys). Muistakaa kertoa, miten teidän seuranne säännöllisiin harjoituksiin ja toimintaan pääsee mukaan.

Harrastaja: jaa sosiaalisessa mediassa kuva itsestäsi judoystäviesi kanssa. Haasta myös kaverisi jakamaan kuvia ja haastamaan omat ystävänsä mukaan.

Harjoituksissa:

Vartalokirjaimet-harjoitus: jaetaan ryhmä pienempiin ryhmiin. Ryhmät muodostavat kirjaimia koko vartaloa käyttämällä (myös kaksi voi yhdessä muodostaa kirjaimen). Ryhmä kirjoittaa jokaisen ryhmän jäsenen etunimen vartalokirjaimilla.

Harmonia -harjoitus: ryhmäläiset ovat hajaantuneet eri puolille huonetta. Jokainen valitsee mielessään kaksi henkilöä ja yrittää löytää sellaisen paikan, josta on yhtä pitkä matka kummankin luo. Ryhmässä tulee paljon liikettä, koska jokainen yrittää löytää paikkansa samanaikaisesti. Vähitellen kuitenkin paikat löytyvät, ja saadaan harmoninen tila.

 

Tehdään yhdessä Maailman judopäivä näkyväksi

Käytä julkisissa julkaisuissasi sosiaalisessa mediassa seuraavia hashtageja, kun kerrot Maailman Judopäivästä: #WJD #WJD2023. Merkitse julkaisuihin International Judo Federation ja Suomen Judoliitto.

Tästä linkistä löytyvät Maailman judopäivän logot ja osallistujille jaettavat diplomit.

 

Judo ei ole pelkästään urheilua. Se on elämäntapa, filosofia, ja mikä voisi olla parempaa kuin jakaa kaikki tämä mahdollisimman monen ihmisen kanssa? Joten, Kutsu ystävä mukaan! Rohkeasti mukaan vain!

 

Lisätietoa kampanjasta ja siihen osallistumisesta antaa koulutus- ja seurakehityspäällikkö Katri Forssell (katri.forssell@judo.fi, 050 3226090)