U18 Em-kilpailut käydään perinteisesti Juhannuksen aikaan. Tänä vuonna Portugalin Odivelaksessa 22.06-25.06.2023. Suomesta matkalle lähti 3 urheilijan joukkue, Laura Hanhelan jouduttua jäämään pois loukkaantumisen takia. Valmennuksesta vastasivat U18 vastuuvalmentaja NOV Eetu Laamanen ja U18 oto-valmentaja Tommi Valtonen.

Riinalle pronssia perjantaina

Suomalaisten osalta kilpailut aloitti perjantaina Chikaran Riina Myllylä sarjassa -57kg. Myllylä (wrl 11) oli sarjansa 5 sijoitettu ja kohtasi ensimmäisellä kierroksella Saksan Geretzkin (wrl 43). Ottelu eteni ilman pisteitä viimeiselle puolelle minuutille, jolloin Myllylä ratkaisi ottelun uchimata sukashilla. Toiselle kierrokselle vastaan asettui Ison-Britannian Raine (wrl 32). Tämä ottelu ei kestänyt kuin ensimmäisen hajimen, kun Riina heitti britin selälleen. Neljännesfinaalissa Riina kohtasi tutun Puolan Bielawskan (wrl 10), jolle Riina oli aiemmin hävinny viime vuoden Riikan Eju Cupissa. Ottelu eteni todella tasaisesti jatko-ajalle molempien tuntiessa toistensa ottelutyylin. Jatko-ajalla puolalainen onnistui pyyhkäisyllä niin että Riinan kylki hieman kastui, josta tuomittiin wazari ja näin Riina joutui jatkamaan otteluita keräilyissä. Keräilyissä Riina otteli ensin Makedonian Bogdanovskaa vastaan, josta voitto moroteseoinagella wazari ja kohta perään sidonta. Pääsystä pronssiotteluun Riina kamppaili Slovenian Gajic:n (wrl 21) kanssa. Slovenialainen aloitti ottelun tulisesti hyökäten, mutta teki yhden huolimattoman uhrautumisheitto yrityksen, josta Riina nappasi slovenin sidontaan ja eteni pronssiotteluun.

Pronssiottelussa Riina kohtasi Israelin Zakroiskyn (wrl 8).  Zakroisky oli voittanut tyttöjen viime kohtaamisen Georgian Eju cupissa toukokuussa. Tällä kertaa vahvaksi tunnettu israelilainen oli kaavion toisella puolella hävinnyt semifinaalin ja tuli pronssiotteluun itsevarmuutta uhkuen. Myllylä oli kuitekin valmis ja sai revannsin makeassa paikassa. Riina paketoi israelilaisen pitävään sidontaan ja Em-pronssi matkasi Suomeen.

Juuri ensimmäisen vuoden Mäkelänrinteen urheilulukiossa päättänyt Myllylä kommentoi kilpailupäiväänsä itse:

”Päivä lähti normaalisti liikkeelle aamupalalla ja siitä kohti kisapaikkaa/ lämmittelyä. 2 ekaa matsia meni hyvin ja siitä seuraavassa matsissa koettiinkin tappio. Sitä enempää miettimättä seuraaviin matseihin pelkästään voittaminen mielessä. Keräilyjen kautta sain pääsyn pronssimatsiin jossa annettiin kaikki irti mahdollisimman riskittä. Sidonta piti ja pronssi taskuun. Kiitokset valmentajille ja treenikavereille.”

Lauantaina otteluvoitto Aleksille

Lauantaina suomalaisista ottelut avasi Aleksi Hukkanen (wrl 22) sarjassa alle 81-kiloa. Hukkanen oli sarjansa kahdeksanneksi sijoitettu ja sai ensimmäisellä kierroksella vastaansa Tsekin Sarbochin. Tsekki osoittautui hankalaksi vastustajaksi ja ottelu eteni pitkälle jatkoajalle. Kuuden ja puolen minuutin jatkoajan jälkeen Aleksi onnistui uchimatalla ja voitti ottelun. Toiselle kierrokselle vastaan tuli Bulgarian Valchev (wrl 27). Valchev onnistui heittämään Aleksin kaksi kertaa wazarin arvoisesti. Bulgari jatkoi hyviä otteitaan ja eteni aina lopulta hopealla saakka, joten Aleksi pääsi jatkamaan otteluitaan keräilyissä. Siellä Hukkanen kohtasi Slovenian Kos:in. Kos (wrl 51) aloitti otteleilla kovaa eikä Aleksi päässyt mukaan otteluun. Vaikkei slovenialaisen heittoyritykset juuri tuottaneet tulosta sai hän Aleksin näyttämään passiiviselta ja suomalaisen varoitustili täyttyi ja samalla Aleksin ottelut päättyivät.

Suomalaisista lauantaina otteli myös Orimattilan Judoseuran Isla Erkkilä -70kg:n sarjassa. Erkkilä (wrl 42) kohtasi ensimmäisellä kierroksella Hollannin Van Lijf:n (wrl 26). Hollantilainen sai hallittua ottelun alkua ja Isla sai kaksi varoitusta. Seuraavat kaksi minuuttia mentiin tasaisesti, mutta ottelun viimeisellä minuutilla hollantilaisen taktiikka oli hakea varoitus molemmille ja lopulta hän tässä onnistui, jolloin Erkkilän varoitustili täyttyi. Van Lijf ei tänään edennyt semifinaaleihin ja näin ollen Islan ottelut päättyivät tällä kertaa tähän.

U18 oto-valmentaja Tommi Valtonen kommentoi Em-kilpailuista:

”Mielestäni joukkue otteli hyvin ja erityisesti se, että Riina palautti Suomen mitalikantaan monen vuoden jälkeen oli hienoa todistaa. Lauantain tiukkoja otteluita ei valitettavasti pystytty kääntämään itselle, mutta minulla on täysi luotto siihen että kesän seuraavissa arvokisoissa nämä ottelut käännetään meille päin.”

U18-vastuuvalmentaja Eetu Laamanen summaa kilpailut seuraavasti:

”Riina palautti Suomen mitalikantaan ja otteli kokopäivän erittäin hyvin. Tiesin, että hyvällä onnistumisella Riina on mitaleilla ja se toteutukin. Erittäin mahtava juttu Riinalle itselleen ja koko meidän joukkueelle. Aleksi ja Isla osoittivat myös kuuluvansa tälle tasolle ja he tulevat varmasti parantamaan otteittaan arvokilpailuissa seuraavalla kerralla. Kaikki ottelivat arvokilpailuissa nyt ensi kertaa, joten he ovat sen suhteen tulevaisuudessa valmiimpia. Lauantaina olisimme varmasti pystyneet parempaan, mutta tällä kertaa ei tiukkoja matseja saatu käännettyä Islan ja Aleksin osalta. Nyt muutama päivä rennommin ja pian sen jälkeen suunnataan katseet jo U18-ikäryhmän seuraaviin arvokilpailuihin, jotka ovat kuukauden päästä Sloveniassa järjestettävät nuorten Olympiafestivaalit”

Kuvat:eju.net