Judoliitto järjesti Varalan Urheiluopistolla viime viikonloppuna 15.-16.4.2023 Suomen judon uudistuminen -tapahtuman, joka käynnisti uuden strategian luomisen. Tilaisuudessa perehdyttiin verkostojohtamisen malliin ja sen hyötyihin sekä mahdollisuuksiin. Työskentely tapahtui fasilitaattori Tiina Harmajan johdolla. Tiina on myös jatkossa matkassa mukana, sillä hän tukee Judoliittoa verkostojohtamisenmallin käyttöönotossa. Sunnuntaina pidettiin Judoliiton kevätkokous, jossa oli osallistujia poikkeuksellisen paljon yhteistapahtuman tuoman hyödyn takia.

Judoliitto kutsui ja kustansi tapahtumaan kaksi henkilöä jokaisesta judoseurasta. Tapahtumaan osallistui yhteensä 55 henkilöä ja edustettuina oli 30 eri judoseuraa. Lisäksi mukana oli Judoliiton työntekijöitä, hallituksen jäseniä ja valiokuntien/komissioiden puheenjohtajia. Tilaisuuden materiaalit löytyvät tämän uutisen lopusta.

 

Juho Savola, joka toimii Hontai Judossa valmentajana ja hallituksen jäsenenä, kertoo tapahtumasta osallistujan näkökulmasta näin:

”Aamulla puoli 7 aikaan rattiin istuessa oli vielä sellainen olo, että miksiköhän tähän tuli ilmoittauduttua. Nämä ajatukset alkoivat kuitenkin haihtua hyvin äkkiä perille päästyäni, koska huoneet saatiin nopeasti ja mieleen muistui, että tapahtuma on Judoliiton kustantama. Kun itse asian kanssa päästiin alkuun, loputkin epäilyn rippeet hävisivät. Fasilitaattorina toiminut Tiina oli todella asiantunteva ja vei keskustelua sujuvasti eteenpäin huolimatta muutamasta yleisön hyvästä yrityksestä mennä asian ohi. Oli myös hienoa huomata, että paikallaolijoilta tuli runsaasti hyviä ideoita ja keskustelu pysyi koko ajan rakentavana eriävistä mielipiteistä huolimatta. Jokainen myös suhtautui pienryhmätehtäviin ajatuksella ja tosissaan. Ilmassa oli selvästi halua saada positiivista vaikutusta ja muutosta toimintatapoihin.

Keskustelussa focus oli verkostojen perustamisessa sellaisiin toimintoihin, missä se tuo asian hoitoon lisäarvoa. Ei siis väkisin yritetty tunkea kaikkea toimintaa tähän muottiin, mitä valitettavan usein tällaisissa uudistushenkisissä tapahtumissa tapahtuu. Erityisen hyviä kohteita olivat judon kansallisen vuosikellon suunnittelu, seurojen yhteistyön korostus aluetoiminnassa sekä judon suosion ja näkyvyyden nostaminen sosiaalisen median avulla. Ideoiduille verkostohankkeille annettiin myös paljon toiminnan vapautta jopa rahoituksen puitteissa. Samalla tuli puoli vahingossa tunnistettua judon vahvuuksia, kuten todella kovatasoinen valmennustoiminta Tätä arvostetaan muiden lajien piirissä suuresti. Myös kaksipiippuisia ominaisuuksia tuli myös esille, kuten judon kovuus lajina. Sitä voi toisaalta pitää vahvuutena, mutta se myös pelottaa monia harrastajia pois judon parista. Maahan paiskatuksi tuleminen suhteellisen korkealta on pelottavaa.

Osallistujista pidettiin myös huolta. Varala tarjosi ensiluokkaista ruokaa ja virvoketarjoilu (kahvit, teet yms.) oli hoidettu aina tauoille. Ei tarvinnut kituuttaa väkisin koko päivää salissa istuen aamupalan voimalla. Onnistuneen lauantain ohjelman jälkeen oli mukava käydä vähän reippailemassa pienellä kävely- ja porrasjuoksulenkillä. Sieltä sitten suoraan saunaan verkostoitumaan hieman lisää ja rentoutumaan. Mahdollisuus jatkoille paikallisessa (omakustanteisesti tietysti) oli myös, mutta itse suuntasin unten maille. Esiin nousi myös ilmiö, jossa joidenkin seurojen kokemus tähänastisesta toiminnasta oli se, että seurat ovat Judoliiton mielestä enemmän liittoa varten, kuin päinvastoin. Tähän Liitto oli erittäin valmis tekemään muutoksen ja jo viikonlopun järjestäminen Liiton piikkiin oli osoitus siitä.

Sunnuntaina vielä kävimme läpi edellisen päivän informaatiovyöryä ja vedimme yhteen kaikki hyödylliset ideat, joita mainitsin aikaisemmin. Lisäksi mietittiin, kuinka näitä hienoja uusia asioita oikeasti lähdetään toteuttamaan, jotta ne eivät jää pelkästään idean tasolle. Lopuksi vielä pidettiin hyvin napakka ja sujuva Judoliiton kevätkokous. Kokonaisuutena omasta mielestäni todella onnistunut viikonloppu, jonka tuloksena oli monta hyvää toiminnan tehostamisideaa, jotka käyntiin lähtiessään tulevat auttamaan suomalaista judoa kokonaisuutena kasvamaan.”

Tapahtuman dokumentit:

Tiina Harmaja fasilitaattorina

Esa Niemi palkitsi vuoden 2022 tuomarin Markku Ilvosen