Hektinen kilpailupäivä tarjosi jännitystä ja suuria tunteita niin judokoille kuin valmentajille

Kirjoittajat sovelletun judon valmentajat Marita Kokkonen ja Anu Stör paikan päältä Sveitsistä

Kuvat: Marko Lönnqvist

Suomalaiset judokat ovat viikonloppuna Sveitsin Poschiavossa, Judo Festival Special Olympics -tapahtumassa. Suuri, 30 henkilön joukkue on koottu ympäri Suomea eri judoseuroista, jotka tarjoavat sovelletun judon opetusta ja valmennusta. Joukkueessa on 17 urheilijaa avustajineen ja valmentajineen. Heistä peräti 11 kilpailijaa oli mitaleilla. Suomen Judoliiton toinen, sovelletun judon päävalmentaja Tuula Holtti toteaakin, että:

”Monet kansainväliset päävalmentajat ovat kehuneet suomalaisten judokoiden toimivia ja kauniita tekniikoita”.

Holtin lisäksi mukana oli toinen päävalmentaja Jukka Koistinen sekä sovelletun judon valmentajia ja ohjaajia eri judoseuroista ja alueilta, sekä vanhempia ja judokoiden tukijoukkoja kannustamassa ja huoltamassa hektisenä kilpailupäivänä.

Otteluraportti kilpailupäivästä

Suomalaisista kisat avasi Alina Skog unkarilaista vastaan. Tiukan ottelun lopulta voitti unkarilainen. Seuraavaa ottelussa vastaan asteli Israelin tiukka, sinivöinen nainen ja ottelu eteni tuomariäänestykseen, joka liputettiin israelilaisen voittoon. Irlannin nainen piinasi Alinaa kolmannessa ottelussa ja vei voiton. Neljäs ottelija edusti Sveitsiä. Ottelemaan oli äärimmäisen tasainen ja voitto meni Sveitsiin.

Sanna-Maarit Tapaninen

Sanna-Maarit Tapaninen jatkoi naisten kisaa sarjassa G7. Ensiksi sai vastustajan isäntämaan (Sveitsi) naisesta, joka oli taitavampi ja nappasi voiton heitolla. Sanna sisuuntui ja voitti seuraavat vastustajansa eli unkarilaisen ja itävaltalaisen samalla kaavalla: heitto, mattoon jatko ja tiukka sidonta.

Ville Lönnqvist sijoitettiin Villen ja Marita Kokkosen ja muiden suomalaisvalmentajien protestoinnista huolimatta väärään sarjaan. Ville taisteli sisukkaasti yhden voiton, mutta hävisi kolme ottelua selvästi vahvemmille sveitsiläisille sisukkaasta taistelusta huolimatta.

Joona Kaukonen räjäytti tatamin kauniilla tekniikallaan. Ensin kaatui Irlanti, sitten Israel ja lopuksi sveitsiläien judoka lensi taitavalla haraigoshilla, jolloin koko katsomo kohahti hämmästyksestä.

 

Ville Lönnqvist

Timi Törrö kompasteli aloituksessa, mutta voitti silti ottelunsa sveitsiläistä vastaan. Sitten alkoi Timi-Show ja toiset kaksi sveitsiläistä saivat kyytiä.

Mikael Haikonen haki vielä kokemusta ensimmäisistä kansainvälisistä kisoista. Hän otteli kolme ottelua romanialaisia vastaan, joille hävisi.

Iltapäivällä ottelut jatkuivat 12 eri sarjassa

Ensikertalainen Mikko Naumanen ja kokenut Toni Rennola joutuivat samassa sarjassa vastakkain. Tiukan ottelun päätteeksi nuori Mikko otti voiton. Mikon ottelut jatkuivat häviöllä sveitsiläiselle. Mikko keräsi sisua ja heitti toisen sveitsiläisen mattoon.  Tonin ottelut jatkuivat sveitsiläistä vastaan, ja harmillisesti ottelun tuoksinassa polvi vääntyi ja näin ollen häviö, ja ottelut päättyivät siihen.

Joona Kaukonen heittää

Niin ikään Ville Matikainen ja Eetu Isosalo ottelivat samassa sarjassa. Eetu voitti ensin itävaltalaisen hienosti sidonnalla. Ville asteli seuraavaan otteluun ja nappasi voiton upealla jalkaheitolla. Eetu otti seuraavassa matsissa jälleen sidontavoiton sveitsiläisestä. Viimeisessä ottelussa osogarilla lensi isäntämaan edustaja. Ville jatkoi tuttua jalkaheitto-voittojaan, joihin kaatuivat Eetun lisäksi kaksi sveitsiläistä sekä Itävallan kaveri. Näin ollen tähän sarjaan kaksoisvoitto Suomeen.

Christa Torkkel taisteli irlantilaisen, sveitsiläisen sekä romanialaisen kanssa, mutta nyt sai Christa kokemusta jääden ilman voittoja.

 

 

Timi Törrö sinisessä puvussa ja valkoisessa vyössä

Mira Grönholmille ensimmäinen ottelu itävaltalaista vastaan oli hyvin tasaväkinen ja voitto lopulta Miralle. Seuraava vastustaja oli sveitsiläinen ja jäi Miran sidontaan. Seuraava isäntämaan edustaja heitti Miran ottelun viimeisellä sekunnilla haraigoshilla ja tappio oli näin kirvelevä. Mira saavutti hopeaa.

Jusa Jokiniemi ja Matti Heino olivat hekin samassa sarjassa, ja ensimmäinen ottelu vastakkain. Tuttuakin tutumpi ottelu päättyi jatkoajan jälkeen tuomariäänin 2-1 Matille. Jusa kohtasi israelilaisen, joka korjasi voiton wazarilla. Hän otteli myös unkarilaista vastaan tiukasti, mutta joutui taipumaan tälle. Seuraavan ottelunsa Unkarilaista Kovacsikia vastaan hän voitti loistavalla jalkaheitolla. Matti sai tuntea Unkarin Adamin napakan seoinagen, löytäen itsensä tatamin pinnasta. Kaksi seuraavaa ottelua Matti voitti ja sidontaan jäi jatkoajalla israelilainen ja Kovacs taipui Matin osotogarin voimasta.

Mikko Naumanen

Mikko Niskanen oli vauhdissa ja päihitti kaikki vastustajansa. Ensi kaatui Luoto, sitten irlantilainen, seuraavaksi romanialainen ja lopuksi vielä sveitsiläinenkin.

Tiona Luoto otteli Niskasen kanssa samassa sarjassa. Tiona voitti neljästä ottelustaan romanialaisen hienolla sidonnalla. Luodolle tuli tappio sveitsiläisestä ja irlantilaisesta.

Ville Lahdenperä otteli neljä tiukkaa matsia. Tällä kertaa tuli rutkasti kansainvälistä kokemusta irlantilaiselta, itävaltalaisesta ja unkarilaisesta vastustajasta.

 

 

Tiona Luoto

Marko Lönnqvist ehti ottaa artikkelin kuvat kisahuuman keskellä.

Paikalla videoi ja valokuvasi aktiivisesti myös Reijo Hämäläinen, joten osallistujat saanevat ikimuistoisia hetkiä katsella vielä myöhemminkin.

Tuloskaaviot löytyvät täältä: https://live.ijf.org/jr_judo_festival_poschiavo2022/results