Martti Puumalainen voitti Perthin olympiakarsintaturnauksen näytöstyyliin ja ansaitsi arvokkaita olympiakarsintapisteitä

Kirjoittaja Tommi Valtonen

Puumalainen aloitti ottelunsa Perthissä huililla hyvän maailmanrankingsijoituksensa ansiosta ja pääsi ottelemaan suoraa semifinaaliin, jossa vastaan asettui Australian Liam Park. Martti ei jättänyt australialaiselle mitään mahdollisuuksia, vaan heitti minuutissa ensin kerran migiseoinagella ja heti perään hidariseoinagella wazarin arvoisesti ja eteni näytöstyyliin finaaliin. Näin saldona ottelun päättävä Ippon-suoritus.

Finaali Slovenian Vito Dragicia vastaan oli tietysti päivän viimeinen ottelu ja kilpailuiden kohokohta. Ottelun tahdit lyötiin jo alkusekuneilla, kun slovenialaista varoitettiin pakoilemisesta jo 6 sekunnin ottelemisen jälkeen. 15 sekuntia myöhemmin Puumalainen iski kouchigari-jalkaheitolla wazarin arvoisesti ja otti tukevan johdon ottelussa. Vaikka slovenialainen yrittikin kiriä johtoa kiinni, oli miesten tasoero vain liian korkea ja reilua minuuttia myöhemmin Martti päätti ottelun komealla sodetsurikomigoshilla ipponin arvoisesti.

Kuvassa Martti ja Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic (kuvaaja Valtteri Olin)

Puumalainen itse oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikka matkaan mahtui mutkiakin

Urheilija kuvaa viikkoaan seuraavasti:

Maanantaina iskeneen ruokamyrkytyksen johdosta tiistai meni oksennellen. Keskiviikkona olin jo paremmassa kunnosa, torstai oli jo toivoa täynnä ja perjantaina löytyi lopullinen puhti, josta tiesin olevani kunnossa kisoissa”.

Voitto oli Martille myös tietyllä tapaa erityinen:

Olen aina halunnut kuulla Maamme-laulun kisoissa ja nyt vihdoin tuli tilaisuus kuulla se podiumin korkeimmalta korokkeelta. Itse otteluissa tein varmasti omat juttuni ja vaikkei matseja voi ehkä hyväksi judoksi kutsua, olen tyytyväinen. Kulta on aina kulta.”

Voitto ja 700 ranking pistettä nostavat Puumalaisen maailmanlistan 17-sijalle, ohi Ranskan 10-kertaisen maailmanmestarin, Teddy Rinerin ja kohentavat tuntuvasti myös Martin osakkeita Pariisin vuoden 2024 olympialaisia ajatellen.

Valmentaja Rok Draksic kehui Martin suoritusta:

Tämä on todella hyvä päivä Suomen judolle. Olen tyytyväinen, että Martti otti täältä sen mitä tuli hakemaankin. Vaikka Martti oli ykkössijoitettu, pitää kulta silti ottaa. Olen tyytyväinen siihen, miten Martti hallitsi ykkössijoitetun henkiset paineet. Tämä toimii  myös hyvänä valmistautumisena ensi viikkoa ajatellen.”

Päävalmentaja oli tyytyväinen myös kokonaisuuteen:

Kokonaisuutena tämä oli hyvä turnaus meille. Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä on vain yksi askel kohti Pariisia. Huomenna lennämme kotiin ja heti keskiviikkona suuntaamme Bakuun seuraavaan olympiakarsintaturnaukseen.”

Alla tuloskaavio, josta näkyvät muut mitalistit

(Lähde: https://live.ijf.org/cont_open_aus2022/brackets)