Luukas Saha otti komean avausvoiton judon MM-kilpailuissa Tashkentissa, ennen kuin joutui taipumaan maailmanmestarille toisessa ottelussaan. 

Luukas Saha aloitti päivänsä Judon vuoden 2022 MM-kilpailuiden kivikovassa, alle 66-kuuden kilon sarjassa Brasilian Eric Takabatakea vastaan. Kokenut 31-vuotias brasilialainen on kolminkertainen Pan-Amerikan mestari ja maailmanrankingin 19, joten vastus oli alusta asti kova. Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä molempien yrittäessä käsivarsi- ja jalkaheittoja, eivätkä samanpuoleiset – ja tyyliset ottelijat saaneet aikaiseksi eroa toistensa välille.
Tasaisessa ottelussa varoitusia annettiin vuorotahtiin molemmille ottelijoille ja jatkoajalle edettiin tilanteessa, joissa molempia ottelijoita oli varoitettu kahdesti. Jatkoajalla suomalaisten kovan fyysisen harjoittelun tulos näkyi, kun Sahan kovempi hyökkäystempo turhautti brasilialaisen ja johti lopulta kolmanteen, ulosajoon johtaneeseen passiivisuusvaroitukseen.

Toisella kierroksella vastus koveni niin paljon kuin tässä sarjassa oli mahdollista ja vastaan asettui Japanin hallitseva olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Hifumi Abe. Japanilaisen vahvat otteet olivat Sahalle vielä tällä kertaa liikaa ja koko päivän komeaa ippon-judoa esittänyt Abe onnistui lonkkaheitossa wazarin arvoisesti ennen kuin jatkoi suoraan ottelun ratkaisevaan mattosidontaan.

Tunnelmat Tashkentista

Otteluiden jälkeen Saha kuvaili suoritustaan analyyttisesti:

”Ensimmäinen ottelu tiedettiin pahaksi ja odotinkin pitkää ottelua. Jatkoajalla onnistuin kaivamaan taisteluvoiton. Toisessa ottelussa japanilaisen otteet olivat liian vahvat, enkä saanut niitä purettua, mikä johti kaverin heittopaikkaan ja tappioon”.

Sahan kukistanut Abe otteli lopulta aina odotetusti finaaliin asti, jossa vastaan asettui maanmies ja Aben ainoa todellinen kilpakumppani näissä karkeloissa, Joshiro Maruyama. Finaali oli päivän odetetuin ottelu ja se päättyi lopulta Aben voittoon. Näin Abelle uran toinen maailmanmestaruus ja Sahan lopulliseksi saldoksi yksi kova voitto ja tappio sarjan parhaalle ottelijalle.

Suomen päävalmentaja Rok Draksic oli tyytyväinen Sahan suoritukseen: ”Kyseessä olivat Luukaksen ensimmäiset MM-kilpailut. On pakko sanoa, että kaavio oli yksi pahimmista mahdollisista. Olen todella tyytyväinen siihen, miten Luukas otteli ensimmäisen ottelun. Hän oli hereillä heti alusta ja noudatti ottelusuunnitelmaa täydellisesti. Brasilialaisten voittaminen MM-kisoissa on aina kova juttu ja Luukas on selkeästi mennyt eteenpäin judokana. Aben kanssa taso ei vielä riittänyt, mutta kaiken kaikkiaan hyvä suoritus Luukakselta”.

Pronssia ottelivat Korean Baul An ja Moldovan Denis Vieru. Tuloskaavio löytyy tästä.

Suomalaisväriä nähtiin myös tuomariasussa, kun Veli-Matti Karinkanta toimitsi miesten alle 66 kg:n finaalin.

Suomalaisten ottelut jatkuvat huomenna, kun Valtteri Olin kohtaa Costa Rican Julian Sanchon alle 73 kiloisten sarjan avauskierroksella.