Judoliitolle on myönnetty 20 000 euron avustus ohjaaja-valmentajakoulutuksen uudistamiseen ja tehostamiseen koronapandemian haitallisten seurausten korjaamiseksi lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnassa. Avustus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön mittavaa kokonaisuutta, jossa se on myöntänyt erityisavustusta 37 lajiliitolle yhteensä 1 818 900 euroa.

”Tämä on todella merkittävä asia Judoliitolle. Pystymme avustuksen turvin toteuttamaan suunnitellut tärkeät kehitystoimenpiteet, joita Judoliiton valmennustoiminnan vakituiset henkilöstöresurssit eivät olisi mahdollistaneet”, sanoo Valmennuspäällikkö Jaana Jokinen.

Tuen avulla Judoliitto järjestää ensimmäistä kertaa lajin oman, valmennusleiritykseen ja kilpailutapahtumiin sidotun VOK 3-tason judovalmentajakoulutuksen sekä tehostaa lasten ja nuorten valmentajien lajiosaamista täydennyskoulutuksilla. Avustusta käytetään myös valmennuslinjaukseen tarvittavan tukimateriaalin luomiseen.

Judoliiton kehityshankkeessa on tavoitteena vauhdittaa judovalmennuskulttuurin muutosta kohti urheilijalähtöisempää valmennusta. Hanke luo Suomen Valmentajien johtaman Meidän urheilu -hankkeen mukaisesti urheilulähtöisempää valmennuskulttuuria, edistää positiivista keskustelukulttuuria sekä kehittää valmennuskulttuuria siten, että urheilu toimii hyvänä oppimisympäristönä.

Hankkeen toteuttamisesta vastaa Judoliiton Valmennusvaliokunta yhdessä Koulutusvaliokunnan kanssa. Tärkeimpinä yhteistyökumppaneita ovat Suomen Valmentajat ry:n alainen Judovalmentajakerho ja Liikuntakeskus Pajulahti. Lisäksi yhteistyötä tehdään pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhean kanssa.

Hankkeen kaikille avoin Kick off-tilaisuus on 27.8. Vantaalla Myyrmäen Urheilutalolla Samurai Cup 3-kilpailun jälkeen. Lisätietoa Judoliiton kalenterista täältä.

Kamppailulajien yhteinen 40 000 avustus VOK2-tason koulutukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi myös Kamppailulajiliitoille yhteisen erityisavustuksen, jonka suuruus on 40 000 euroa. Tämä koulutuksen kehityshanke toteutetaan seitsemän eri kamppailulajiliiton yhteistyönä yhdessä Varalan Urheiluopiston kanssa. Lajiliitot edustavat seuraavia lajeja: judo, karate, taido, hokutoryu ju-jutsu, taekwondo, itf taekwon-do, muay thai, nyrkkeily sekä miekkailu- ja nykyaikainen 5-ottelu.

Kamppailulajien yhteinen hanke kohdistuu VOK2-tason koulutuksen uudistamiseen. Uudistuksen myötä kaikkien koulutukseen osallistujien yhteisiin koulutussisältöihin lisätään VOK-perusteiden lisäksi lasten ja nuorten ohjauksen erityispiirteitä ja osaamistavoitteita sekä vastuullisuuden teemoja. Lisäksi osallistuja voi valita painopisteeksi lasten ja nuorten ohjauksen, aikuisharrastajien ohjaamisen tai urheiluvalmennuksen.

”Molemmilla erityisavustuksilla on suuri merkitys Judoliiton toiminnalle. Kamppailulajien yhteisellä hankkeella pystymme parantamaan 2-tason saatavuutta merkittävästi. Varalan Urheiluopiston asiantuntijoiden avulla pystymme jatkossa joka vuosi järjestämään yhteisen 2-tason koulutuksen, jossa huomioidaan eri kohderyhmät: lasten, nuorten ja aikuisharrastajien ohjaajat. Judon oman hankkeen avulla pystymme puolestaan syventämään judovalmentajien ymmärrystä ja osaamista liittyen lajin toimintaympäristöön, lajikulttuurin muutostarpeeseen sekä teknistaktiseen osaamiseen,” iloitsee Judoliiton Koulutus- ja seurakehityspäällikkö Katri Forssell.

Koulutuksien alustavat aikataulut:

VOK3-tason Judovalmentajakoulutus

  • Lähijakso 1: 10.-13.11.2022, Pajulahti
  • Lähijakso 2: 28.-30.12.2022, Pajulahti
  • Lähijakso 3: 6.-8.4.2023, Pajulahti
  • Lähijakso 4: 1.-3.9.2023, Pajulahti

Lisäksi VOK3 -koulutus sisältää etätapaamisia sekä ulkomaan kilpailun. Ilmoittautuminen koulutukseen aukeaa elokuussa. Myös täydennyskoulutuksien ajankohdat varmistuvat elokuussa.

Kamppailulajien yhteisen VOK2-tason ennakkotiedote ja ajankohdat löytyvät täältä.