Yhteenveto nuorten European cupeista Italiassa ja Tshekissä – haastattelussa Daniel Orphanou

Alle 21-vuotiaiden European Cupissa Lignanossa parhaimman sijoituksen nappasi Tikkurilan Judokoiden Artur Kanevets, joka kamppaili kylkivammasta huolimatta itsensä pistesijoille sunnuntaina 10.4. alle 90 kg:n painoluokassa. Lue valmentaja Sami Salosen kilpailuraportti ikäluokan kamppailuista alta.

Alle 18-vuotiaiden ikäluokan kovimmasta suorituksesta vastasi Orimattilan Judoseuran Daniel Orphanou, joka sijoittui niin ikään seitsemänneksi alle 55 kg:n painoluokassa. Hänen haastattelunsa voit lukea alta Eetu Laamasen valmentajakommenttien jälkeen. (Artikkelin kuvan otti joukkuekaveri Rasmus Sorsa Nummelan Judosta.)


Alle 18-vuotiaat, Teplice Tshekki 9.-10.4.2022

Suomen joukkueessa kaikki Danielia lukuun ottamatta oli ensi kertaa European Cupissa. Pitkän koronapandemiajakson aikana harjoittelu ja kilpaileminen kansainvälisillä tatameilla on ollut tauolla, mikä näkyi nuorten olympiavalmentaja Eetu Laamasen mielestä ottelemisessa:

”Asenne oli kaikilla hyvä, eikä siinä annettu tasoitusta muille. Näitä kilpailuja ja leirejä tarvitaan, koska Suomessa emme saa riittävästi tuntumaa erilaisista vastustajista. Daniel otteli hyvin ja mitali olisi ollut otettavissa. Pari virhettä on kuitenkin tällä tasolla liikaa. Tästä on hyvä jatkaa kevään seuraaviin Eju cupeihin ja kansainvälisiin tapahtumiin. Ohjelma jatkuu täällä 3 päivän leirillä ja sitten perään kansainvälisellä leirillä Pajulahdessa.”

Orimattilan Judoseuraa edustava Daniel Ophanou urakoi lauantaina viisi ottelua alle 55 kg:n painoluokassa voittaen niistä kolme. Sijoitus oli hienosti 7. Daniel pääsi vastaamaan kysymyksiin sunnuntaina hotellilta, jossa joukkue valmistautuu jo ensi viikon leirille. Orphanou luonnehtii kilpailupäiväänsä seuraavasti:

”Minulla oli eilen vahvoja vastustajia vastassa. Sain tosi hyviä neuvoja valmentajalta ja voitin kaksi ensimmäistä otteluani. Kolmannen ottelun hävisin, kun lähdin tekemään ura-nagea ja vastustaja sai jalkani koukattua ja lensin ipponilla. Sitten voitin ensimmäisen keräilyotteluni ja hävisin toisen, koska ottelin taktisesti väärin.”

Tärkeimmäksi ottelukseen Daniel kokee kilpailun toisen voitto-ottelun Isaraelin Roy Rubisteinia (WRL 13.) vastaan:

”Toinen ottelu oli tärkein, koska vaikka olin tappiolla kahdella varoituksella, en antanut periksi ja jatkoin loppuun saakka ja voitin.”

Daniel arvioi omiksi vahvuuksiksi urheilijana kovan kunnon ja periksiantamattomuuden. Hänen katseensa ovat seuraavissa tavoitteissa eli treenata ja kehittyä edelleen, jotta menestyy entistäkin paremmin seuraavissa kilpailuissa. Kun Orphanoulta kysyy, miten urheilu näkyy hänen arjessaan hän vastaa:

”Olen saanut urheilun kautta hyviä ystäviä ja kokemuksia, ja saanut urheilun avulla elämääni selkeät tavoitteet.”


Alle 21-vuotiaat, Lignano Italia 9.-10.4.2022

Alle 21-vuotiaat Italian Lignanossa

Alle 57-vuotiaissa ottelivat sunnuntaina Louna-Lumia Seikkula (Koyama) ja Erika Vauhkonen (Chikara HKI) ja alle 81 kg:n painoluokassa Teo Yliruusi (Tampereen Judo). Sami Salosen yhteenveto heidän otteluistaan:

”Tänään molempien italialaiset vastustajat olivat aktiivisempia. Teo otti hyvin, mutta jäi valitettavasti otetaistelussa jälkeen, jolloin vastustaja pääsi tekemään oman liikkeensä ja voitto sillä Teosta.”

Pihla Salosen (Porin Fudoshin) kilpailupäivä päättyi ikävästi, koska hän sai aika pian ottelun alussa Hansuko-maken mattotilanteessa kielletystä liikkeestä. Tilanteessa konsultoitiin useampia tuomareita, mutta tuomio jäi silti voimaan ja Salosen kilpailupäivä päättyi tulkinnanvaraiseen tuomioon. Sami Salonen kommentoi: ”Judossa näin välillä käy. Virheitä tapahtuu puolin ja toisin.”

Päivän parhaasta saavutuksesta vastasi Tikkurilan Judokoiden Artur Kanevets, joka otteli tietoisella riskillä kylkiluu murtuneena. Artur sai ensimmäisessä ottelussaan kuitenkin melko kovan iskun kylkeen, ja luovutti ottelun kesken. Miehen sisu ei kuitenkaan antanut periksi kivulle, vaan hän halusi vielä katsoa, miten pääsee ottelemaan muut ottelut.

Valmentaja Salonen toteaa:

”Artur otteli tosi hyvin. Ruotsalaista vastaan mattotilanteessa, kamppaillessa pääsystä pronssiotteluun, kylki vähän vääntyi. Artur katsoi parhaaksi antaa luovutusvoitto, ettei vamma pahene.”

Päivän tuloksena vantaalaiselle pistesijoitus eli 7. Katso Arturin ottelu Italian Raffaellia vastaan alla olevasta linkistä:

https://live.ijf.org/cont_cup_jun_ita2022/contest_video/cont_cup_jun_ita2022_0007_m_0090_0032

Lauantaina otellut Anni Olivia Narva (Oulun Judokerho), jonka haastattelun voit lukea edellisestä uutisesta täältä.