Pitkästä aikaa pääsin jälleen tuomaroimaan kansainväliseen kilpailuun ulkomaille. Edellisestä kerrasta oli kulunut jo kaksi vuotta. Silloinkin olin European Openissa Varsovassa. Suomessa olin toki päässyt tuomaroimaan ja olin pitänyt tuntumaa yllä analysoimalla netin judo-otteluita ja myös itse tuomaroimalla niitä.

Matkajärjestelyissä oli vallitsevan koronatilanteen ja -säädösten vuoksi omat haasteensa. Ilmoittautuminen vaati erilaisten todistusten lataamista IJF:n / EJU:n järjestelmiin. Lisäksi Judoliiton toimiston palvelut ovat tällä hetkellä pienemmät. Kiitos valmentajille Pekkis, Otto ja Eetu avustanne. Lisäksi korvaamattoman avun tarjosivat Risto Karvonen ja Tero Partanen. Tero vielä lähtöä edeltävänä päivänä hoiti ja varmisti, että kaikki on kunnossa. Paikan päällä akkreditointi, PCR-testi yms. sujuivatkin ongelmitta.

Lauantaiaamun tuomaripalaverissa käytiin vain läpi tuomariryhmät. Paikalla tuomaritarkkailijoina olivat Franky De Moor ja Tonino Chyurlia. Tuomareita oli paikalla 24. Ottelut käytiin kolmella ottelualueella. Osallistujia oli 32 maasta 410 ottelijaa. Ottelualueellamme oteltiin naisten -63 ja miesten -73 painoluokat. Antamiani pisteitä ei tarvinnut muuttaa ja kahteen varoitukseen sain vahvistuksen pöytätuomareilta. Yksi otteluista päättyi vasta jatkoajalla. Illan mitaliotteluissa olin kolmesti avustavana tuomarina. Mattotuomarina sain tuomittavakseni naisten -57 painoluokan pronssimatsin. Ottelu päättyi aika nopeasti. Ranskalainen sai jalkapyyhkäisyllä wazarin ja veti jatkotilanteesta käsilukon.

Sunnuntaiaamun tuomaripalaverissa palautetta tuli liian useasta jatkoaikaottelusta. Chyurlian mielestä 99 prosenttia jatkoajalle menneistä otteluista olisi voitu ratkaista varoituksin jo varsinaisella otteluajalla. Tuomareiden pitää säilyttää sama linja jo ottelun alusta alkaen. Jatkoajalla ei voi alkaa antamaan varoituksia eri linjalla kuin aikaisemmin. Tämä tarkoitti sitä, että varoitukset olisivat päivän otteluissa aika herkässä.

Omalta osaltani tuomaroin samaan tapaan kuin edellisenäkin päivänä. Pisteet ja varoitukset osuivat kohdalleen. Parista tuomiosta tarkkailija halusi kuulla ottelun jälkeen mielipiteeni. Kävimme asiat läpi ja hän hyväksyi selvitykseni. Mitaliotteluissa olin kahdesti avustavana tuomarina ja kahdessa mitaliottelussa mattotuomarina. -90 sarjassa Itävallan ja Georgian ottelijat tekivät vuorotellen wazarin arvoisen suorituksen. Avoin ottelutyyli jatkui. Kuin yhteisestä sopimuksesta otettiin samanlainen karhunhaliote vyöstä ja katsottiin kumpi voittaa nostokilpailun. Georgialainen vei voiton komealla ura nagella. -100 painoluokan finaali päättyi Viron Minaskinin luovutukseen ja Puolan Kuczera vei voiton kumarruksella.

Olipa mukavaa päästä jälleen EJU:n kisoihin tuomaroimaan ja tavata tuttuja tuomarikollegoita pitkästä aikaa.

Juha Vuorela