Pariisin Grand Slam on yksi tunnetuimmista ja kovimmista turnauksista judossa – eikä se tehnyt poikkeusta tänäkään vuonna. Sunnuntain viimeisestä suomalaissuorituksesta vastasi Martti Puumalainen, joka otteli +100 kg:n sarjassa saavuttaen 7. sijan.

Judoliiton valmennusvaliokunnan ja hallituksen jäsen Esa Korkia-aho raportoi sunnuntain kilpailupäivän etenemisen ja tunnelmat heti tuoreeltaan

Tapahtumapaikan halli oli täynnä täynnä (yli 10 000 katsojaa) asiantuntevaa yleisöä kannustamassa omiaan, mutta samalla osoittamassa suosiotaan myös muille kilpailijoille hyvistä suorituksista. Sunnuntaina 6.2. oteltiin raskaammat painoluokat. Martti Puumalaisen sarjassa otteli 16 judokaa. Jo päivän alussa oli tiedossa, että edessä on kova kilpailu, koska mukana oli maailmanmestareita ja useita Grand Slam -mitalisteja. Martin poolissa oli tarjolla aasialainen kattaus.

Päivän ottelut

Katso otteluvideot täältä

Ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli Korean Lee. Kilpailu oli tiukkaa vääntöä ja molemmilla kaksi varoitusta taulussa, kunnes Martti pisti jalalla koreasti ja heitti sodella ensin waza-arin ja sai heti perään sidonnan, mikä päätti ottelun.

Neljännesfinaalissa vastaan tuli vastaan Mongolian Odkhuu (WRL17). Mies oli todella kova vastus ja allekirjoittaneen mielestä Odkhuu aloitti ehkä hieman ylimielisesti Martin tehdessä yrityksiä tasaiseen tahtiin. Odkuuta varoitettiin passiivisuudesta ja matsi eteni jatkoajalle. Odkhuu pääsi pitkillä jaloillaan tekemään Kosoto-kagen juuri kun Martti oli tekemässä otteen vaihtoa, joka epäonnistui. Tuosta tilanteesta vastustajalle Ippon ja Odkhoo semifinaaliin ja Martti keräilyihin.

Keräilyissä vastaan tuli Ranskan Terhec, joka oli viime vuonna pronssilla samaisessa Grand Slamissa. Ottelu alkoi Martin yrityksillä, mutta jälleen Puumalaisen pieni virhe kostautui ja ranskalaisen ensimmäinen yritys onnistui täydellisesti. Sode-tsuri-komi-goshi onnistui hienosti, josta vastustajalle Ippon ja ranskalais -yleisö sai hurrattavaa ja huutamisen aihetta. Tappion myötä jatko-otteluita ei tullut ja Martin lopullinen sijoitus oli seitsemäs.

Tutkiva journalisti (Esa Korkia-aho) sai tuoreeltaan Martin ja pääävalmentaja Rokin kommentit päivästä:

“Ekassa matsissa tuli aika rutiinivoitto korealaisesta. Päivän teema oli, ettei tekis isompia virheitä ja keskittyis omaan duuniin”, Martti aloitti ja jatkoi:

“Mä oon ihan tyytyväinen omaan matsaamiseen, toisin kuin Portugalissa. Nyt pysyin uskollisena omille tekniikoille ja tyylille. Tein seoi-nagea molemmille puolille suht hyvin ja eri variaatioina ja siltä osin olen tyytyväinen” Marde jatkoi.

Otteluista Martti totesi seuraavaa: “Korealaista vastaan oli alkuun vähän tiukkaa, mutta se lähtikin sit yllättävän helposti heittoon ja sidonta perään.

“Mongoli on hyvä äijä ja tällä hetkellä yksi maailman parhaista. Siihenkin mulla oli selvä suunnitelma. Viimeksi hävisin sille ihan omasta virheestä, mutta nyt pysyin uskollisena omalle tyylille. No, se meni sit Golden scoreen (jatkoajalle), jossa se vaan tuli läpi ja heitti. Oli mullakin omat paikat tehdä pisteitä, mutta siihenkin jäi parannettavaa. Ei tääkään mun mielestä huono matsi ollut, mutta se vaan pääsi kuittaan lopussa”, summaili Martti ottelua.

Keräilyotteluaan ranskalaisvastustajaa vastaan Martti kommentoi seuraavasti: “Ottelu lähti ihan hyvin käyntiin. Yhden otetilanteen hävisin ja se pääsi lyömään aika hyvin siihen. Jäin vaan jotenkin jumiin. Se oli sille varmaan elämänsä heitto siihen kohtaan. En työnnä päätä pensaaseen, vaan otan päivästä hyvät ja korjaan huonot, sillä se on taas se, millä tässä hommassa päästään eteenpäin. En tykkää selittelystä ja selitellä. Mongolialaista vastaan jatkoajalla hyydyin ite ekana. Mulla oli se korona – ei niin kauaa sitten ja viisaudenhampaat on pikkaisen vihoitellut, niin ehkä nääkin asiat on voinut pikkasen vaikuttaa siihen parhaaseen tekemiseen. Kaiken kaikkiaan tulokseen olen kyllä tosi pettynyt, sillä mitsku olis pitänyt ottaa. Matsaamiseen oon ihan tyytyväinen, ja tästä on taas hyvä lähteä parantamaan ja kehittämään jatkoa ajatellen”, päätti Martti raporttinsa.

Päävalmentajan yhteenveto päivästä ja kilpailusta

Rok Draksic kommentoi kilpailupäivää ja kertasi seuraavaa:

 ”Martti oli seitsemäs tänään. Ensimmäinen ottelu oli hyvä. Se oli kova matsi ja hän teki suorituksia korelaisesta ilman virheitä. Mongolialaista vastaan oli hyvä taistelu kovaa vastustajaa vastaan ja ainoastaan yksi virhe: yksi otteen vaihto, mikä missasi ottelun ja tämä maksoi semifinaalipaikan, ehkä jopa mitalin. Keräilyissä vastaan tulleen ranskalaisen Martti pystyisi voittamaan, mutta taas pieni virhe kostautui otetilanteessa.”

Kaiken kaikkiaan olemme lähellä sitä tasoa, että taistelemme mitaleista myös täällä Pariisissa. Vuosi sitten tämä olisi ehkä kuulostanut uskomattomalta.

Olen tyytyväinen joukkueen otteisiin ja esityksiin. Pieniä virheitä tulee vielä, mutta ne häviävät aikaa myöten, kun tulee lisää kokemusta näistä kisoista. Kun virheet häviävät, niin olemme vieläkin parempia tulevaisuudessa”, päätti Rok yhteenvetonsa Pariisista.

Kirjoittaja: Esa Korkia-aho