Portugalin Grand Prixin viimeisenä kisapäivänä ainoa suomalaisottelija oli Martti Puumalainen  (Meidokan) +100 kg:n sarjassa, jossa oli 17 kilpailijaa. Martti oli kakkossijoitettu heti Ushangi Kokaurin (AZE) jälkeen ja pääsi ensimmäisen kierroksen huililla.

(Artikkelin kirjoittaja on Esa Korkia-aho)

Otteluselostus

(Voit katsoa Puumalaisen kaikki ottelut Kansainvälisen Judoliiton sivuilta täälä.

Ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli Ruotsin Mattsson, jonka Marde heitti 11 sekunnissa hienolla sodella. Toisessa matsissa vastaan asettui Ranskan Andreev, joka on siirtynyt raskaaseen sarjaan ja voitti jo Ranskan mestaruuden siinä. Ottelu alkoi suomalaisten kannalta pelottavasti, kun Marde ei meinannut päästä ranskalaisen hankalista otteista irti, saatika läpi. Mardelle kertyi jo kaksi shidoakin, kunnes kone alkoi hyrräämään ja ranskalaiselta voimat katoamaan. Puumalainen heitti jälleen sodella kaverista waza-arin ja sai perään tiukan sidonnan, mikä piti ja siitä ippon.

Martti eteni semifinaaliin ja vastaan tuli Korean Kim (WRL 22.).  Martti oli joutunut vaihtamaan tässä välissä päälleen lainapuvun (IJF), koska oma ei mennyt kontrollissa läpi. Tämän takia ei myöskään Rokia näkynyt valmentajan tuolilla matsissa. Sivuhuomautuksena on todettava, että IJF-puvulla otteli tosi moni judoka ja ilman coacheja, uusien sääntöjen myötä kisoissa oli tavallista tiukempi pukukontrolli. Semarissa korelainen tuli, otti kiinni ja heitti Marden – ja näin puolestaan hänelle tappio 11 sekunnissa. Korealainen eteni finaaliin ja aina voittoon asti, voittaen kaikki matsinsa ipponilla.

Pronssimatsiin Puumalaista vastaan tuli ehkä hieman yllättäen Senegalin Ndiaye, joka pudotti ykkössijoitetun Kokaurin ipponilla ulos mitalimatseista.  Pronssimatsin alkaessa oli todettava, että Senegalin mies oli järkyttävän iso verrattuna Mardeen. Mardelle tuli hetken nukahdus, kun hän keskittyi rakentamaan omaa otettaan, ja silloin Ndiaey löi pitkillä jaloillaan migi osoton sisään ja Marde lähti niin sanotusti suorilta jaloiltaan suoraan selälleen. Viides sija Mardelle ja hyvä. Hän osoitti, että on vakiinnuttanut paikkansa mitalimatseissa tämän tason kisoissa.

Urheilijan ja valmentajan tuoreet tunnelmat kilpailupaikalta

Hikikarpalot eivät olleet ehtineet kuivua, kun tuoreet kilpailupäivän kuulumiset saatiin Martilta ja mukana olleelta Judoliiton päävalmentaja Rok Draksicilta. Puumalainen aloitti kommentoimalla päivän kuulumisiaan:

“Aamulla jo vähän tuntui, ettei tänään ole se oma päivä, mutta se lähti kuitenkin ihan hyvin käyntiin kumminkin. Mietin ennakkoon, että on tulossa vaikee matsi tuttua ruotsalaista vastaan, jolle olen hävinnytkin tosin muutamia vuosia sitten. Matsson lähti sitten aika helposti ja yllätyin vähän itekki, miten se noin helposti meni, varsinkin kun ollaan otettu paljon randoria yhdessä viime aikoina”, Marde jatkoi.

“ Tokaan tuli sitten se ranskalainen, jonka tiesin kyllä aika pahaksi, vaikka hänellä ei hirveästi noita ranking- pisteitä olekaan. Kaveri on entinen -100 kg:n ottelija, mutta voitti just Ranskan mestaruuden plussassa (raskaassa sarjassa). Matsi olikin aika tiukka, mutta kaveri lopulta vähän katkesi ja sain siihen hyvän heiton ja sidonnan perään, niin se oli siinä sitten”. Siitä sain kyllä hyvän fiiliksen, että sain tiukan matsin käännettyä itelle.”

Semifinaaliaan Martti Puumalainen luonnehtii seuraavasti:

“No siinä tuli se korealainen (Minjong Kim) ja pääsi yllättämään heti – se vaan heitti, ettei siinä mitään. Vastustaja sai hyvän otteen (lainapuvun) hihasta ja sai helposti heitettyä, kun meinasin yrittää otetta irrottaa.”

“Pronssimatsissa kaveri vähän yllätti. Tiesin kyllä, että se on ihan paha äijä, mutta Senegalin mies (Mbagnick Ndiaye pääsi yllättämään, vahvuudellaan. Ei olisi tarvinnut mitään muuttaa, vaan olis vaan olis vaan odotellut ja se ois varmaan hyytynyt siinä ajan kanssa. Lähdin siinä sitten hätiköimään ja oli ihan oma virhe”, toteaa Martti.  Kokonaisuutena päivästä, en itelle ihan hirveästi plussaa kyllä anna. Aika staattista ja jäykkää oli tekeminen, mutta Pariisissa (ensi viikonloppuna) uskon, että matsit näyttää jo paremmalta” Marde lopetti.

Judoliiton Päävalmentaja Rok Draksic kommentoi suoraan tapahtumapaikalta päivän anti

– Martti oli tänään viides, mikä on ihan hyvä suoritus, mutta tiedämme, että hän pystyy ottamaan mitalin tällä tasolla. On aina ikävä päättää urakka tappioon. Hän teki muutaman virheen, eikä otellut ihan sillä omalla tasollaan, mihin mies pystyy. Ensi viikolla on uudet kisat ja uskon, että hän tulee sinne entistä vahvempana” , veti Rok yhteen Puumaialisen matsipäivää.

“ Kaiken kaikkiaan kisat meni ihan hyvin Suomen kannalta – yksi hopea ja viides sija. Muutkin ottelivat ihan hyvin ja hyvällä asenteella. Turnaus oli hyvä Suomelle ja voimme olla positiivisia tulevaisuutta ajatellen”, Rok summasi kisojen annin paikan päällä nähtynä.

(Esa Korkia-aho)