Judon vuoden 2021 parhaat valittu

Vuoden valinnat 2021 julkaistiin Samurai Cup 1:n yhteydessä 22.1.2022 Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemen toimesta. 

Alunperin palkitut oli tarkoitus julkistaa Urheilugaalassa, mutta koronapandemiasta johtuen live-tilaisuutta ei järjestetty, joten tapahtumapaikaksi valikoitui Lempäälän Ideapark, jossa järjestettiin vuoden ensimmäinen judokilpailu tiukoin koronarajoituksin 22.1.2022. Tästä syystä palkitut lähettivät yllä olevat videotervehdyksensä.

Voit katsoa Esa Niemen avajais- ja palkintopuheen (klo 12:15 alkaen) Lempäälän Ideaparkista täältä.

Aikuiset – vuoden judoka Martti Puumalainen

– MM-Kilpailujen seitsemäs sija sekä GP pronssi nostivat Puumalaisen Rankingin 30 parhaan joukkoon.

Eetu Ihanamäki

U21 vuoden judoka – Eetu Ihanamäki

– Eetu Ihanamäki on kehittynyt nousujohteisesti ja ottanut ratkaisevia askeleita kilpaurallaan eteenpäin, siitä osoituksena mm. U21 EM viides sija.

Louna-Lumia Seikkula

U18 vuoden judoka – Louna-Lumia Seikkula

– Louna-Lumia Seikkula osoitti vahvoja otteita ikäluokan EM-kilpailuissa Latviassa, voittamalla 3 ottelua ja kamppailemalla tiukasti sijoituksista.

Tuomas Narva_valmentaja

Vuoden valmentaja – Tuomas Narva

– Tuomas Narva on ollut vahvasti kehittämässä pohjois-Suomen yläkouluakatemian toimintaa ja seurojen välistä yhteistyötä yhdessä muiden alueen valmentajien kanssa. Pohjois-Suomeen onkin rakentunut vahva toimintakulttuuri nuorten urheilijoiden kasvattamisessa urheilijan polulla. Lisäksi Narvan valmentamat urheilijat ovat menestyneet mm. SM-kilpailuissa ja edenneet Judoliiton maajoukkueryhmiin.

Vuoden tuomari – Veli-Matti Karinkanta

Perustelu: Uraa uurtava saavutus Olympiatuomarina.

Vantaan Jukara

Vuoden judoseura – Vantaan Jukara

Perustelut: Vantaan Jukara ei ole antanut korona-pandemian lannistaa, vaan on järjestänyt rajoitusten puitteissa ohjattuja harjoituksia sisällä ja ulkona. Jäsenmäärä onkin saatu nostettua jo nyt pandemiaa edeltävälle tasolle.

Seurassa on useita aktiivisia seuratoimijoita. Puheenjohtaja Markku Ilvonen pyrkii kehittämään oman seuransa lisäksi aluepäällikkönä myös koko Etelä-Suomen alueen toimintaa sekä on jakanut osaamistaan esimerkiksi judoseuraverkoston tapaamisissa seuratoimijapäivillä.

Seura järjestää aktiivisesti erilaisia kilpailuja ja pienempiä tapahtumia. Jukara järjesti vuonna 2021 muun muassa Katan SM-kilpailut, naisten harjoitukset ja salikilpailut, joihin osallistui yli 10 seurasta liki 100 junnua. Myös Samurai Cup oli tarkoitus järjestää syksyllä 2021, mutta se ei ollut korona-rajoituksien takia mahdollista.

Jukarassa on onnistuttu innostamaan junnuja kilpailuihin ja Jukaran iso joukkueesta onkin tullut tuttu näky erilaisissa kilpailuissa ja leireillä. (Kuvassa Jukaran puheenjohtaja Markku Ilvonen.)


Puheenjohtaja Esa Niemi jakoi Samurai Cupissa Judoliiton ensimmäiset puheenjohtajan erityispalkinnot (2). Palkinto luovutetaan kiitoksena merkittävästä työstä Suomen judon hyväksi.

Judoliiton puheenjohtajan erityispalkinto ja Esa Niemen puhe 

Judon ympErityispalkinto pjärillä tapahtuu vuosittain paljon erilaisia asioita, joista koko Suomeen vaikuttavia asioita puheenjohtaja näkee usein parhaiten. Tästä syystä on päädytty aina tilaisuuden tullen huomioimaan tätä työtä ”Judoliiton puheenjohtajan erityispalkinnolla ja kiitoksena merkittävästä työstä Suomen judon hyväksi”.

Palkinnon päättää puheenjohtaja ja se voidaan antaa kiitoksena niin suomalaiselle kuin muun maalaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on vaikuttanut koko Suomen judoon merkittävästi. Suomen judon lähes 65-vuotisella taipaleella näitä henkilöitä ja tahoja on todella paljon, jotka ansaitsisivat vastaavan kiitoksen, mutta tällä uudella palkinnolla halutaan katsoa tätä päivää ja tulevaisuutta, ei niinkään paluuta menneeseen. Siihen huomioimiseen on edelleen olemassa mm. judon ansiomerkit, Judon Hall of Fame, Opetus- ja kulttuuriministeriön ansiomerkit jne.

Tällä palkinnolla halutaan myös kannustaa kaikkia Suomen judon ystäviä ajattelemaan isosti, niin kuin tänään palkittavat henkilöt ovat osanneet ajatella. Isosti ajattelu tarkoittaa usein isoa määrää työtä, joten kannustuksena sinulle; älä pelkää isoa työmäärää vaan tartu omaan haaveeseen kiinni ja mieti mikä olisi sinun iso juttu, jolla Suomen judoa nostetaan ylös.

Taina Saha erityispalkinto

Ensimmäiset erityispalkinnot on luovutettu 22.1.2022 järjestetyn Samurai cupin yhteydessä Lempäälässä.

Taina Saha

Judoliiton uudistusten yhteydessä viime vuonna Taina tarttui härkää sarvista ja aloitti Judoliiton ilmeen ja viestinnän uudistuksen. Vierestä seuranneena, Taina on tehnyt uskomattoman määrän työtä itseään säästämättä. Viikot ja vuorokauden tunnit eivät ole riittäneet ja se on näkynyt välillä uupumuksen ja välillä ilon kyyneleiden muodossa. Erityiskiitos myös taustalla vaikuttaneelle Risto Sahalle, jolla on riittänyt ymmärrystä ja tukea tähän työhön. Tällaista työmäärää ei voi edellyttää keneltäkään vapaaehtoiselta, mutta vastaavaa asennetta toivon edelleen niin Tainalta kuin muiltakin, jotka haluavat olla nostamassa Suomen judoa ylös. Kiitos ja kumarrus.

Veli-Matti Karinkanta

Kuva: EJU/Gabi Juan

Veli-Matti Karinkanta

Jo vuosikymmeniä sitten Veli-Matti aloitti suuren unelmansa tavoittelun kohti kansainvälistä judotuomarin uraa ja haaveena päästä tuomaroimaan olympialaisissa. Matkalle on mahtunut uskomaton määrä työtä, henkilökohtaisia perhe- ja taloudellisia uhrauksia ja tätä kautta myös ilon ja surun kyyneleitä. Tällä matkalla Veli-Matti on auttanut koko suomalaista judoyhteisöä mm. tuomarikoulutuksissa, lukuisissa kotimaisissa kisoissa ja tuomalla seuroihin ja koulutuksiin viimeisimmät judosääntöjen tulkinnat. Veli-Matti tunnetaan ja häntä arvostetaan suuresti myös kansainvälisissä judopiireissä. Olympiatuomari-unelma huipentui vihdoin Tokion olympialaisiin viime vuonna ensimmäisenä suomalaisena judotuomarina kautta aikojen. Kiitos ja kumarrus.


Tilaisuudessa huomioitiin myös Tikkurilan Judokat, joka jatkaa työtä lasten ja nuorten Tähtiseurana. Huomionosoituksen jakoi koulutus- ja seurakehittämispäällikkö Katri Forssell, jonka juhlapuhe julkaistaan myöhemmin ilmestyvässä artikkelissa.

Tikkurilan Judokat, Tähtiseura