Judoka Oskari Mäkinen otteli loistokkaan päivän Portugalin Grand Prix -turnauksessa saavuttaen uransa ensimmäisen IJF-tason mitalinsa. Nummelan Judoa edustava 22-vuotias urheilijanuorukainen taisteli vakuuttavasti voittoon kaikki neljä otteluaan ennen finaalia, jossa hallitsevan maailmanmestarin (WRL 2.) Belgian Matthias Cassen, joka on edennyt nousujohteisesti viime vuoden maailman kärkeen ja kamppaili Tokion olympialaisissa pronssille. Tällä kertaa moninkertainen arvokisamitalisti ja useissa IJF-turnauksissa mitaleille yltänyt 24-vuotias belgialainen vei vielä voiton, mutta Mäkinen näytti tänään sen, mihin parhaimpina päivinään voi yltää. Mäkinen sai murtauduttua hopeamitalillaan kansainvälisen judomaailman mieleen ja napattua samalla arvokkaita ranking-pisteitä myös tulevaan olympiakarsintaa varten. Hän kommentoi suoraan palkintojen jaon jälkeen kuulumisiaan seuraavasti:

Jäi kyllä hyvä fiilis päivästä. Sain ulosmitattua kovan Turkin harjoitusleirin hyödyn tässä kilpailussa. Siellä pääsin ottamaan maailman huippuja vastaan ja näkemään, että hekin ovat ihan voitettavissa olevia, samanlaisia urheilijoita kuin itsekin. Kansainvälisellä valmistautumisella oli vaikutusta ottelemiseeni tänään, sillä lähdin kohtaamaan jokaisen vastustajani ennakkoluulottamasti ja rohkeasti.

Oskari Mäkinen pohtii, että itselle merkittävin päivän kulkuun vaikuttanut ottelu saattoi olla jatkoaikavoitto Serbian kokenutta Rekhviashiviliä vastaan.

– Siinä tuntui alussa hieman siltä, että Suomi-lätkä selässä vaikutti saamiini varoituksiin, mutta en antanut sen hämmentää, vaan jatkoin ennakkoluulottomasti vastustajan haastamista. Siinä mielestäni voiton ratkaisi se, kumpi sitä enemmän halusi. Siksi se voitto oli itselle tärkeä ja vaikutti myös jatko-otteluihin. Tietysi finaalissa jäi vielä pari asiaa harmittamaan, mutta olen kokonaisuutena tyytyväinen päivään ja suoritukseeni.

Finaalikokemus oli Mäkiselle ensimmäinen tällä tasolla ja hän kertookin, että kaikki show ympärillä jopa hämmensi eli se, että sai kokea olevansa parrasvaloissa. Hän toteaa, että ensi kerralla on jo siitäkin kokemusta enemmän. Kun Oskarilta kysyy, mitä hän haluaa sanoa nuoremmille kilpajudokoille hän vastaa:

– Treenatkaa kovaa, mutta pitäkää yllä pilke silmäkulmassa eli ilo treeneissä, sillä sen avulla jaksaa harjoitella.

Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic antaa omat kommenttinsa kisapaikalta heti palkintojen jaon jälkeen:

– Iloitsen Oskarin puolesta hänen ensimmäisestä, tämän tason mitalistaan. Hän osoitti, että kykenee voittamaan kovia vastuksia ja ottamaan mitaleita tälläkin tasolla parhaana päivänään. Hän on mitalin ansainnut. Oskari on harjoitellut ja valmistautunut tähän kilpailuun ja hänellä oli kova motivaatio voittaa täällä tänään, mikä ratkaisi päivän menestyksen.

Olen myös tyytyväinen siihen, miten koko joukkue valmistautui kilpailuun ja teki hyviä otteluaikaisia suorituksia, vaikka matsivoitot jäivätkin saamatta. (Emilia Kanerva sai yhden otteluvoiton). Mielestäni jokainen kilpailija osoitti, että tämä ryhmä kuuluu IJF-tason kilpailuihin ja he ovat kehittyneet monella tasolla urheilijoina. Uskon, että tämä päivä antoi koko joukkueelle lisämotivaatiota päivittäiseen harjoitteluun ja kohti seuraavia haasteita, toteaa päävalmentaja pitkän päivän lopuksi.

Oskarin ottelupäivän kulku tiivistetysti

Mäkinen lähti haastamaan keskittyneesti ja huolellisesti valmistautuneena jokaisen vastaansa tulevan judokan:

1) Georgian 22-vuotias Dimitri Gochilaidze, jolla on Eju cup-pronssia vuodelta 2019. Mäkinen aloitti vakuuttavasti tehden puolen minuutin kohdalla wazarin arvoisen suorituksen. Kamppailu ehti vanhentua vain minuutin, kun suomalaiselle napsahti Ippon. Voit katsoa ottelun täältä. 

2) Toisella kierroksella Nummelan hirmua vastaan tuli kokenut, 30-vuotias Serbian Zereda Rekhviashivili. Ottelu oli tasaista vääntöä ja Mäkinen sai alkupuolella matsia kaksi varoitusta, kuten vastustajakin varsinaisella otteluajalla (valehyökkäys ja ottelun välttely). Jatkoajalle mentiin tasavaroituksin, kunnes serbialainen sai kolmannen varoituksensa valehyökkäyksestä. Mäkisen taktinen peli piti loppuun saakka ja tästä Ippon-voitto vastustajan varoitustilin täyttyessä. Voit katsoa ottelun täältä. 

Oskari vs Sidrak UKR

3) Mäkinen sai vastaansa poolifinaalissa Ukrainan 21-vuotiaan Mykhailo Svidrakin (WRL 230, kuvassa). Ottelu oli kahden nuorukaisen taitaavaa ja tarkkaa mittelyä koko varsinaisen otteluajan, jonka aikana Mäkistä varoitettiin kerran valehyökkäyksestä. Jatkoaikaottelussa suomalainen sai onnistumaan wazarin arvoisen pistesuorituksen, mikä päätti ottelun Mäkisen voittoon. Katso kolmas ottelu täältä.

4) Suomalaiselle päivän neljäs ottelu oli semifinaali, jossa taipui Ranskan kokenut Nicolas Chilard (WRL 69.), joka oli ennen ottelua maailman ranking-listan sijalla . Mäkinen otteli vakuuttavasti saaden ensin xxx taitavalla heitollaan. Koko ottelu oli suomalaisen hallinnassa ja vastustajan otteissa alkoi näkymään jo turhautumisen merkkejä taitavan ja hyväkuntoisen Mäkisen hyppysissä, jonka tahti ei hellittänyt ottelun viimeisillä hetkilläkään, vaan mies ”leipoi” vastustajansa jatkaen mattotilanteesta tehokkaaseen käsivarsilukkoon, jolloin ranskalaisen oli taputettava antautumisen merkiksi. Voit katsoa semifinaaliottelun täältä. 

5) Finaaliottelun näet täältä 

Valmennusvaliokunnan puheenjohtajan mietteitä suomalaisten kilpailupäivästä

Valmennusvaliokunnan puheenjohtaja Mika Mukkula kommentoi suomalaisten otteita vuoden ensimmäisessä Kansainvälisen Judoliiton (IJF) turnauksessa alla. Voit halutessasi lukea ennakkojutun ja urheilijatiedot täältä.

Mäkisen ottelupäivää Mukkula kommentoi seuraavasti:

– Oskari esitti parasta osaamistaan mielestäni vuosiin. Tänään löytyi rohkeutta ja määrätietoisuutta sekä hänen hyvää teknistä osaamistaan monipuolisesti kahteen suuntaan. Mielestäni Oskarin kehityskohteena ollut ottelukestävyys on parantunut selkeästi tämän turnauksen perusteella, mikä on myös edellytys kansainväliselle mitalitasolle.

Valmennusvaliokunnan puheenjohtaja vetää yhteen myös muiden lauantain kilpailijoiden ottelupäivää:

– Vaikka viimeaikaisia, kovia harjoitusturnauksia ei ole saatukaan pandemiasta johtuen, niin tämän päivän 
perusteella koko joukkue on ottanut kehitysaskeleita eteenpäin. Se kertoo, että harjoittelussa on tehty oikeita asioita, leiritys on onnistunut vaikeana aikana ja, että olemme oikealla tiellä. Silmiinpistävää tämän päivän suomalaisilla oli hyvä ottelukestävyys ja se, että meistä ei saatu paljon suorituspisteitä, vaan lähinnä varoituksia. Tämä on varmasti seurausta päivittäisharjoittelun määrän ja laadun paranemisesta. Moni ottelu meni urheilijoillamme jatkoajalle, mutta suoranaisia katkeamisia tai polviin nojailua ei ollut, vaan aktiivista hyökkäävää judoa, kuten päävalmentaja painottaa päivittäisharjoittelussa. Olemme menneet eteenpäin myös taktiikassa, vaikka siinäkin kehittymistä edelleen tarvitaan. 
Mukkula toteaa lopuksi vielä, että kilpailupäivä antoi varmasti koko joukkueelle itseluottamusta seuraaviin kevään turnauksiin ja siihen että kova työ, mitä urheilijat ovat tehneet, tuottaa tulosta ennemmin tai myöhemmin:
-Uskon, että keväällä olemme valmiina kun karsintaturnaukset Pariisiin alkavat. Tästä eteenpäin on tärkeintä harjoitella ja pysyä terveenä.
Sunnuntaina ainoana suomalaisjudokana ottelee Martti Puumalainen (Meidokan) yli 100 kg:n painoluokassa.