Turpal Djoukaev (Hämeenlinnan Judoseura) otteli tänään upeasti pronssille European Open -turnauksessa Espanjan Malagassa, miesten alle 73 kg:n painoluokassa. Sarjassa oli 48 urheilijaa. Turpal voitti vastustajat tänään helponnäköisesti monilla Ippon-suorituksilla. Hän eteni voitokkaasti aina poolifinaaliin saakka voittaen ensin ensimmäisen kierroksen avausottelussaan isäntämaa Espanjan Aitor Goikoetxea Alonson.

Toinen ottelu ei ehti edetä vain minuutin Monacon Cedri Bessiä vastaan, kun Djoukaev julistettiin voittajaksi. Kolmannessa ottelussaan suomalainen kohtasi Sveitsin Tom Witzigin, jonka oli todettava Turpal paremmakseen, kun ottelua oli käyty noin kolme minuuttia. Neljäs ottelu olikin sitten jo poolifinaali. Siellä vastus koveni merkittäväsi, kun vastaan asettui Ranskan Luca Otmane. Ottelu oli tasaväkistä kamppailua. Molempia varoitettiin ja ratkaisu syntyi vasta jatkoajalla Otmanen onnistuessa Ipponin arvoisesti, kun jatkoaikaa oli käyty noin puolitoista minuuttia.  Poolifinaalitappio tarkoittaa European Openissa, että on mahdollisuus kiriä vielä keräilyotteluiden kautta pronssille ns. lyhyissä keräilyissä. (Otmanen vei lopulta päivän potin ja voitti koko sarjan.)

Turpal jatkoi siitä, mihin oli jo alkuotteluissa näyttänyt pystyvänsä eli 10-0 otteluvoittoihin. Keräilyssä hän sai vastaansa Espanjan Daniel Fernandez Segadon. Ratkaisu syntyi Turpalin hyväksi ajassa 1:44. Voitto siivitti Djoukaevin pronssiotteluun, jossa vastaan tuli Israelin Sagiv Sahar. Nopeatempoinen mitaliottelu oli kahden taitavan judokan kovaa kamppailua, jossa molemmat tekivät heittoyrityksiä. Djoukaev onnistui viemään ottelun nimiinsä waza-arin arvoisella suorituksella ja nappasi ensimmäisen aikuisten European Open -mitalinsa. Näet tulokset tästä. European Judo Open Malaga 2021_73kg.  Ottelukohtaiset videot eivät ole vielä saatavilla, mutta voit halutessasi katsoa tästä matolla 2 käydyt ottelut selaamalla päivän ottelut haluamiisi kohtiin.

Turpal DjoukaevDjoukaev kommentoi pronssipäiväänsä seuraavasti:

”Minulla oli tänään tavoitteena avoin mieli ja otella spontaanisti. Muutama heitto oli mielessä ennen otteluita. Jos ne eivät onnistuneet, tein jotain muuta. Valmistauduin kuitenkin jokaiseen otteluun huolellisesti käyden Luukas Sahan kanssa läpi tulevan vastustajan. Se toimi hyvin. Pronssiotteluun latauduin samalla tavalla ja onnistuin suunnitelmani mukaan.”

Päävalmentaja Rok Draksic toteaakin Suomesta käsin, että Turpalin mitali on hienoa asia koko joukkueelle.

Lauantaina yhden otteluvoiton otti Pihla Salonen (Porin Fudoshin), naisten alle 52 kg:n sarjassa Ippon-voitolla Iso-Britannian Hanna Woodista. Seuraavan ottelunsa Salonen hävisi Espanjan Izaskun Ballesteros Gonzalezille Ipponilla ja ottelukaavion tässä vaiheessa ei jatko-otteluita tule. Espanjatar oli lopulta sarjassaan pronssilla.

Muut suomalaiset eivät yltäneet tänään otteluvoittoihin, vaikka taistelua käytiin ihan viime sekunteihin saakka. He olivat, N -57 kg, Pihla Matikainen (Maskun Tempo), Alexandra Barton N -63 kg, (Kirkkonummen Judoseura) sekä Luukas Saha M -66 kg, (Riihimäen Judoseura). Valmentajana matkalla mukana on Sami Salonen.

Sunnuntaina otteluvuorossa oli alle 81 kg:n painoluokassa Oskari Mäkinen (Nummelan Judo). Hänet oli arvottu suoraan toiselle kierrokselle C-poolin otteluunsa, jossa mies sai vastaansa Ranskan Quentin Joubertin. Joubert voitt Mäkisen Ippon-pistesuorituksella noin 3,5 minuutin kohdalla. Avausottelu jäi suomalaisen ainoaksi, sillä European Open -turnauksissa on ns. lyhyet keräilyt, jolloin tappio kaavion tässä vaiheessa tietää kilpailupäivän päättymistä. Ranskalainen eteni aina finaaliin saakka, jossa joitui taipumaan hopealle.

Suomen joukkue jatkaa judoleirillä Malagassa torstaihin saakka. Sunnuntaina joukkue kokoontui yhteiskuvaan.

Suomen judokat Malagassa

Valokuvat: Paikan päältä otetut kuvat: Sami Salonen, pikkukuva EJUn FB-sivuilta #JudoMalaga.