Alle 66-kilon painoluokassa otteleva Luukas Saha astuu tatamille sunnuntaina 28.7. Martti Puumalainen ottelee yli 100-kilon painoluokassa perjantaina 2.8. Puumalainen on kaavioon sijoitettavien joukossa.

Olympialaisten viimeistelyleiri järjestettiin kotitatamilla Urheassa, täydellisissä olosuhteissa juuri oikeiden harjoitusvastusten kanssa. Kaikki ovat olleet mukana: Kotikentän tuki on ollut tärkeässä roolissa ja sitä on vahvistanut eri maista Urheaan matkanneet harjoitusvastukset.

Pian judoyleisö kokoontuu televisioiden ja eri puolille Suomea nousevien kisakatsomoiden ääreen seuraamaan Olympiadin huipennusta. Myös Helsinki Judocampin yhteydessä on kisakatsomo jossa yhdessä kokoonnutaan jännittämään.

Olympialaisia edeltävä vuosi on ollut Suomen Judolle historiallinen. Puumalaisen Masters-voitto oli alkusysäys laajemmalle menestykselle, jonka takana on valtava määrä vuosia, työtä ja toistoja, ja joka huipentui Sahan ottaessa MM-pronssia aivan Olympiakarsintojen viime hetkillä.

Molemmat rikkoivat kymmenien vuosien takaisia ennätyksiä suomalaisessa judossa. Mutta he eivät ole yksin: Suomen Judo on nousussa laajemminkin eikä matka pääty pian alkaviin Pariisin Olympialaisiin. Katseet ovat paitsi tässä hetkessä myös tulevaisuudessa.

Pariisin Olympialaisiin raivasi tiensä myös kokenut tuomari Veli-Matti Karinkanta. Korkeimmalle tasolle jo toista kertaa urallaan. Hänellä on edessään judotuomarin vaativin ja arvostetuin kylmiä hermoja vaativa tehtävä.

Judoliiton hallitus on muutaman jäsenen voimin Pariisissa paikalla omalla kustannuksellaan ja puheenjohtaja Esa Niemi Olympiakomitean edustajana. Judon valtava suosio Ranskassa on tehnyt lippujen saatavuudesta hyvin vaikeaa. Tästä huolimatta kilpailijoiden läheisiä ja muitakin suomalaisfaneja on tiensä kisakatsomoon löytänyt.

Luukas Sahan ja Martti Puumalaisen paluukone laskeutuu Helsinki-Vantaan lentoasemalle sunnuntaina 4.8. klo 14:50. Judon huikea vuosi huipentuu Pariisissa, kävi kilpailuissa miten hyvänsä.

Pariisissa Judossa on edustettuna 122 maata, nais- ja miesjudokoita lähes yhtä monta. Ensimmäistä kertaa historiassa kaikki lajit huomioiden miehiä ja naisia osallistuu Olympialaisiin täsmälleen yhtä monta.

Olympialaiset tekevisioidaan Ylen ja Discoveryn yhteistyönä. Yle lähettää kaikki kisapäivät suorina lähetyksinä TV2:ssa, Yle Areenassa, Yle-Sovelluksessa ja Radio Suomessa. Discoveryn virallinen Olympiakanava televisiossa on TV5 ja lähetykset myös suoratoistopalvelu Maxissa.